torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
DomovPogovoriJurij Kern: Občinsko vodstvo bo podpiralo kakovostne projekte

Jurij Kern: Občinsko vodstvo bo podpiralo kakovostne projekte

Čestitke za izvolitev v drugem krogu. Na volitvah ste prejeli 57,55 % (prvi krog 29,2 %) glasov. Kako komentirate takšen rezultat?

Izvolitev v drugem krogu me ni presenetila, je pa manjše presenečenje, da sem dobil tako veliko število glasov. Zavedali smo se, da je bila protikandidatka izredno močna in pričakovali smo tesen izid, ampak Komendčanke in Komendčani so jasno pokazali, da si želijo spremembe. Zaradi volilnega rezultata čutim še večjo odgovornost. Spremembe, v katere verjamem, je bil moj volilni slogan, in obljubljam, da jih bomo uresničili. Vrata občine bodo odprta za ideje in predloge občank in občanov, tako da bomo lahko skupaj ustvarili boljšo Komendo.

Občinski svet je sestavljen iz treh svetnikov Liste Majde Ravnikar, treh svetnikov SDS, po dva svetnika imata Lista TRN in SLS, po enega svetnika imajo Gibanje Svoboda, Lista Združena Komenda, NSi in SD (skupaj 14 mandatov), vi ste nastopili brez liste. Kakšno delo pričakujete glede na sestavo občinskega sveta?

Delo v občinskem svetu bo zelo zanimivo, saj je v njem deset popolnoma novih občinskih svetnikov, vendar menim, da bomo z njihovo željo po spremembah in mojimi izkušnjami iz gospodarstva uspešno pluli skozi mandat. Dejstvo, da sem kandidiral brez svoje liste in kot neodvisen kandidat, mi bo zagotovo pomagalo pri povezovanju in iskanju kompromisov.

To je vaš prvi županski mandat, pred tem niste delovali niti v občinski upravi niti v občinskem svetu, bili pa ste član nadzornega odbora Občine Komenda. Boste uvedli kakšne spremembe v delo in poslovanje občine – če ja, kakšne?

Moj glavni cilj je izboljšanje kakovosti bivanja za vse občane, kar bom dosegel z dobrim načrtovanjem, iskanjem različnih virov financiranja, ustreznim vodenjem in realizacijo projektov. Spremembe zagotovo bodo. Pri vodenju občine se bom osredotočil na projektno delo, za kar potrebujemo kompetentne osebe. Pogovoril se bom z vsemi svetniki, kar bo tudi osnova za določitev podžupanov. Ali bom imenoval enega ali dvapodžupana, je odvisno od stanja občine in projektov, ki se jih bomo lotili. Imenoval bom novega direktorja občinske uprave, z ostalimi zaposlenimi pa se bom temeljito pogovoril, se seznanil z njihovimi kompetencami, in potem sestavil ekipo, ki bo pripravljena trdo delati v korist vseh občank in občanov. Zavedam se, da bo treba določena mesta v občinski upravi, kjer sem že sedaj opazil kadrovski manko, zapolniti. Pri tem se bo treba odločiti, ali bomo zaposlovali ali bomo najemali zunanje strokovnjake. Tu bom upošteval predvsem vidik, kolikšna je korist glede na vložena sredstva.

Glavna sprememba pa bo v osnovnem razmišljanju zaposlenih. Občina potrebuje vodstvo, ki posluša občane in bo s svojimi dejanji podprlo kakovostno pripravljene projekte. Kot župan bom prisluhnil težavam, mnenjem, vprašanjem in predlogom naših občanov. Ponudil bom prostor dobrim idejam, dobrim praksam, predvsem pa moramo vsi skupaj verjeti v to, da je spremembe mogoče doseči. Tudi daljša in zahtevnejša pot nas pri tem ne sme zaustaviti.

Leto, ki je pred nami, bo polno izzivov. V kakšni kondiciji je občina Komenda, kako ocenjujete splošno stanje v občini Komenda?

Po mojih podatkih je občina v dobri kondiciji. V zadnjem letu ni bilo večjih investicij, kar pomeni, da imamo nekaj finančnega zaledja. Gre za sredstva, ki so blokirana zaradi zapiranja odlagališča inertnih odpadkov. Sprostitev teh sredstev pomeni kapital za investicije. Vsekakor se bomo potrudili tudi pri pridobivanju evropskih sredstev, a treba se je zavedati, da smo skupaj z občino Trzin med najbolj uspešnimi slovenskimi občinami, kar pomeni, da lahko država naše projekte sofinancira le do 50-odstotne vrednosti projekta. A ob pravih projektih ne dvomim v uspešnost pridobivanja sredstev, hkrati pa je treba že pripraviti nove, primerne za prijavo na razpise. Takšnih projektov v zadnjih letih v naši občini skoraj ni bilo.

V Komendi je bilo po poročanju 24ur od leta 2014 do 2020 počrpanih za 3.943.800,02 evra evropskih sredstev, tj. 617,86 evra na prebivalca, kar v slovenskem povprečju ni veliko. Bo v prihodnje storjeno kaj več za bolj uspešno črpanje evropskih sredstev?

Na tem področju razmišljam o angažiranju zunanjih strokovnjakov. Tu gledam predvsem z vidika ekonomičnosti. Zaposlitev osebe, ki bi skrbela za to področje, je verjetno na kratek rok cenovno upravičeno, a treba se je zavedati, da vsi razpisi in zahtevki za črpanje zahtevajo ogromno znanja, ki ga težko obvlada le ena oseba. Posledično bi morali v vsakem primeru najeti zunanje strokovnjake, tako da je na koncu boljše, da za to delo angažiramo usposobljeno agencijo, ki prevzame vodenje vseh postopkov in odgovornost za pridobitev sredstev.

Ali menite, da se bo višanje cen zaradi vsesplošne draginje in energetske krize poznalo tudi pri poslovanju občine, predvsem seveda pri infrastrukturnih, gradbenih projektih?

Višanje cen bo zagotovo vplivalo na določene infrastrukturne projekte, tako da bo načrtovanje teh investicij še večji izziv. Projekte bo treba optimizirati, poiskati najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, da jih bomo lahko kljub vsemu uresničili. Nasploh bi pri investicijah rad vključil čim več podjetij, ki delujejo v našem okolju. Prvič z vidika stroškov, drugič pa zaradi dejstva, da domača podjetja kraju tudi vračajo.

Kateri projekti so po vašem mnenju zaznamovali letošnje leto v občini?

Letos v naši občini ni bilo veliko investicij, saj so bile zavrte zaradi problematike zapiranja inertnih odpadkov, kar bi moralo biti urejeno že v preteklosti. Težko sicer komentiram, zakaj investicij ni bilo, saj do potankosti ne poznam stvari, ki so se dogajale v preteklosti, vem pa, da bo z zaprtjem odlagališča občina spet lahko zadihala.

Odlagališče inertnih odpadkov se, kot omenjate, sedaj sanira, ministrstvo in občina sta našla kompromisno rešitev. Po zaključku del (februar 2023) naj bi bila sproščena tudi občinska sredstva. Katere bodo prve investicije, ki se jih boste lotili po sprostitvi? 

Ko bodo občinska sredstva sproščena, jih bom zagotovo najprej usmeril v projekte, ki so že bili načrtovani in so tudi del mojega volilnega programa – to sta prometna varnost in športni park. Poleg tega se bom prioritetno lotil pogovorov z državo glede njihovih projektov v naši občini. Nujno potrebna sta predvsem suhi zadrževalnik Tunjščica in odsek regionalne ceste Želodnik– Vodice, ki gre skozi našo občino.

Kaj boste storili, da se bodo stvari na državni ravni hitreje premaknile?

Nastopiti bo treba zelo proaktivno. Vem, da me čaka veliko pogovorov oz., bom povedal kar po domače, “teženja” po državnih službah, da najdemo najboljše možne rešitve za državne investicije v naši občini. Preveriti je treba, kaj se dogaja s projekti in kdaj lahko pričakujemo rešitve.

Treba je vedeti, da je suhi zadrževalnik Tunjščica ključen za začetek ostalih občinskih investicij, kot sta nova telovadnica in dve dodatni učilnici v enoti Osnovne šole v Mostah ter centralni vrtec. Zemljišče, namenjeno gradnji telovadnice, leži na poplavnem območju, zato tukaj gradnja, dokler niso izpolnjeni pogoji, ni možna. Zadrževalnik je umeščen v vladne projekte do konca leta 2023. Gre za državni projekt, ki mora biti dokončan do konca prihodnjega leta. Če bo potreba, se bo zahteval popravek investicijskega programa, v katerem bo določen nov rok zaključka projekta.

Po informacijah in pogovoru z ministrom namerava država po končanju investicije v vodiško obvoznico investicije v dokončanje ceste Želodnik–Vodice usmeriti v občino Komenda. Menim, da bo treba imeti veliko sestankov na državni ravni, da bomo lahko ustrezno in pravočasno začeli z investicijami v naši občini in tako razbremenili občane vse gostejšega prometa v kraju. Sem sodi zagotovo krožišče v Žejah, ki bo imelo navezavo na cesto proti Vodicam in Brniku.

Če povzamem, v občini se načrtujeta dve veliki investiciji s strani države, zato bo potrebno veliko proaktivnosti, da se investicije izvedejo v dogovorjenih rokih in bodo financirane s strani države.

Proračun za leto 2023 je že sprejet. Ali ga boste spreminjali? Če ja, katere investicije bodo umeščene?

Zagotovo bo potreben rebalans proračuna, v katerem bomo upoštevali sredstva, ki jih je še nekaj na voljo, pa tudi tista, ki bodo sproščena ob sanaciji inertnih odpadkov. Na tej osnovi bomo postavili prioritete za delo, v skladu z njimi spremenili proračun in začeli investicije. Med njimi bosta poleg ostalih športni park pri hipodromu in prometna varnost. V Komendi imamo dve problematični križišči v Mostah, in sicer pri trgovini Tuš in pri Kralju. Ureditev semaforiziranega križišča pri Tušu je že umeščena med državne projekte, prav tako je tudi v proračunu za ta projekt namenjenih 100 tisoč evrov. Pri starem gasilskem domu v Mostah bo malo več težav, vendar menim, da bomo lahko rešili tudi to ozko grlo. V proračunu je tudi gradnja pločnika za pešce do Klanca, ki se mi zdi zelo pomembna investicija, s katero bomo zaključili ureditev tega območja. Treba bo razmisliti o ureditvi varnih poti na celotnem ozemlju občine.

Za ureditev športnega parka je pridobljeno infrastrukturno gradbeno dovoljenje, tako da lahko pristopimo k pridobivanju gradbenega dovoljenja, iskanju izvajalca in tudi k sami gradnji. Športni park bo postal središče družabnega življenja v naši občini. Pri tem projektu se nadejamo tudi evropskih oz. državnih sredstev. Če bi bili uspešni pri pridobivanju teh, bi se ta investicija lahko začela že v prihodnjem letu.

Kateri projekti so načrtovani v 2023?

Tisti projekti, ki so že umeščeni v proračun in so dobri, bodo zagotovo izvedeni. Vse ostale investicije bodo določene na podlagi prioritet in sredstev, ki bodo na voljo.

Voščilo občankam in občanom ob novem letu.

Občankam in občanom Komende želim mirne božično-novoletne praznike. Prihaja čas, ko se življenje nekoliko umiri in se imamo priložnost zazreti vase in razmisliti o načrtih za prihodnost. Prepričan sem, da je prihodnost občine Komende svetla in da jo bomo s skupnimi močmi oblikovali predvsem po vaših željah. V novem letu vam, drage občanke in občani, želim vse dobro

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
7.5 ° C
8.1 °
6.4 °
93 %
2.1kmh
75 %
tor
8 °
sre
14 °
čet
14 °
pet
12 °
sob
12 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovPogovoriJurij Kern: Občinsko vodstvo bo podpiralo kakovostne projekte

Jurij Kern: Občinsko vodstvo bo podpiralo kakovostne projekte

Čestitke za izvolitev v drugem krogu. Na volitvah ste prejeli 57,55 % (prvi krog 29,2 %) glasov. Kako komentirate takšen rezultat?

Izvolitev v drugem krogu me ni presenetila, je pa manjše presenečenje, da sem dobil tako veliko število glasov. Zavedali smo se, da je bila protikandidatka izredno močna in pričakovali smo tesen izid, ampak Komendčanke in Komendčani so jasno pokazali, da si želijo spremembe. Zaradi volilnega rezultata čutim še večjo odgovornost. Spremembe, v katere verjamem, je bil moj volilni slogan, in obljubljam, da jih bomo uresničili. Vrata občine bodo odprta za ideje in predloge občank in občanov, tako da bomo lahko skupaj ustvarili boljšo Komendo.

Občinski svet je sestavljen iz treh svetnikov Liste Majde Ravnikar, treh svetnikov SDS, po dva svetnika imata Lista TRN in SLS, po enega svetnika imajo Gibanje Svoboda, Lista Združena Komenda, NSi in SD (skupaj 14 mandatov), vi ste nastopili brez liste. Kakšno delo pričakujete glede na sestavo občinskega sveta?

Delo v občinskem svetu bo zelo zanimivo, saj je v njem deset popolnoma novih občinskih svetnikov, vendar menim, da bomo z njihovo željo po spremembah in mojimi izkušnjami iz gospodarstva uspešno pluli skozi mandat. Dejstvo, da sem kandidiral brez svoje liste in kot neodvisen kandidat, mi bo zagotovo pomagalo pri povezovanju in iskanju kompromisov.

To je vaš prvi županski mandat, pred tem niste delovali niti v občinski upravi niti v občinskem svetu, bili pa ste član nadzornega odbora Občine Komenda. Boste uvedli kakšne spremembe v delo in poslovanje občine – če ja, kakšne?

Moj glavni cilj je izboljšanje kakovosti bivanja za vse občane, kar bom dosegel z dobrim načrtovanjem, iskanjem različnih virov financiranja, ustreznim vodenjem in realizacijo projektov. Spremembe zagotovo bodo. Pri vodenju občine se bom osredotočil na projektno delo, za kar potrebujemo kompetentne osebe. Pogovoril se bom z vsemi svetniki, kar bo tudi osnova za določitev podžupanov. Ali bom imenoval enega ali dvapodžupana, je odvisno od stanja občine in projektov, ki se jih bomo lotili. Imenoval bom novega direktorja občinske uprave, z ostalimi zaposlenimi pa se bom temeljito pogovoril, se seznanil z njihovimi kompetencami, in potem sestavil ekipo, ki bo pripravljena trdo delati v korist vseh občank in občanov. Zavedam se, da bo treba določena mesta v občinski upravi, kjer sem že sedaj opazil kadrovski manko, zapolniti. Pri tem se bo treba odločiti, ali bomo zaposlovali ali bomo najemali zunanje strokovnjake. Tu bom upošteval predvsem vidik, kolikšna je korist glede na vložena sredstva.

Glavna sprememba pa bo v osnovnem razmišljanju zaposlenih. Občina potrebuje vodstvo, ki posluša občane in bo s svojimi dejanji podprlo kakovostno pripravljene projekte. Kot župan bom prisluhnil težavam, mnenjem, vprašanjem in predlogom naših občanov. Ponudil bom prostor dobrim idejam, dobrim praksam, predvsem pa moramo vsi skupaj verjeti v to, da je spremembe mogoče doseči. Tudi daljša in zahtevnejša pot nas pri tem ne sme zaustaviti.

Leto, ki je pred nami, bo polno izzivov. V kakšni kondiciji je občina Komenda, kako ocenjujete splošno stanje v občini Komenda?

Po mojih podatkih je občina v dobri kondiciji. V zadnjem letu ni bilo večjih investicij, kar pomeni, da imamo nekaj finančnega zaledja. Gre za sredstva, ki so blokirana zaradi zapiranja odlagališča inertnih odpadkov. Sprostitev teh sredstev pomeni kapital za investicije. Vsekakor se bomo potrudili tudi pri pridobivanju evropskih sredstev, a treba se je zavedati, da smo skupaj z občino Trzin med najbolj uspešnimi slovenskimi občinami, kar pomeni, da lahko država naše projekte sofinancira le do 50-odstotne vrednosti projekta. A ob pravih projektih ne dvomim v uspešnost pridobivanja sredstev, hkrati pa je treba že pripraviti nove, primerne za prijavo na razpise. Takšnih projektov v zadnjih letih v naši občini skoraj ni bilo.

V Komendi je bilo po poročanju 24ur od leta 2014 do 2020 počrpanih za 3.943.800,02 evra evropskih sredstev, tj. 617,86 evra na prebivalca, kar v slovenskem povprečju ni veliko. Bo v prihodnje storjeno kaj več za bolj uspešno črpanje evropskih sredstev?

Na tem področju razmišljam o angažiranju zunanjih strokovnjakov. Tu gledam predvsem z vidika ekonomičnosti. Zaposlitev osebe, ki bi skrbela za to področje, je verjetno na kratek rok cenovno upravičeno, a treba se je zavedati, da vsi razpisi in zahtevki za črpanje zahtevajo ogromno znanja, ki ga težko obvlada le ena oseba. Posledično bi morali v vsakem primeru najeti zunanje strokovnjake, tako da je na koncu boljše, da za to delo angažiramo usposobljeno agencijo, ki prevzame vodenje vseh postopkov in odgovornost za pridobitev sredstev.

Ali menite, da se bo višanje cen zaradi vsesplošne draginje in energetske krize poznalo tudi pri poslovanju občine, predvsem seveda pri infrastrukturnih, gradbenih projektih?

Višanje cen bo zagotovo vplivalo na določene infrastrukturne projekte, tako da bo načrtovanje teh investicij še večji izziv. Projekte bo treba optimizirati, poiskati najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, da jih bomo lahko kljub vsemu uresničili. Nasploh bi pri investicijah rad vključil čim več podjetij, ki delujejo v našem okolju. Prvič z vidika stroškov, drugič pa zaradi dejstva, da domača podjetja kraju tudi vračajo.

Kateri projekti so po vašem mnenju zaznamovali letošnje leto v občini?

Letos v naši občini ni bilo veliko investicij, saj so bile zavrte zaradi problematike zapiranja inertnih odpadkov, kar bi moralo biti urejeno že v preteklosti. Težko sicer komentiram, zakaj investicij ni bilo, saj do potankosti ne poznam stvari, ki so se dogajale v preteklosti, vem pa, da bo z zaprtjem odlagališča občina spet lahko zadihala.

Odlagališče inertnih odpadkov se, kot omenjate, sedaj sanira, ministrstvo in občina sta našla kompromisno rešitev. Po zaključku del (februar 2023) naj bi bila sproščena tudi občinska sredstva. Katere bodo prve investicije, ki se jih boste lotili po sprostitvi? 

Ko bodo občinska sredstva sproščena, jih bom zagotovo najprej usmeril v projekte, ki so že bili načrtovani in so tudi del mojega volilnega programa – to sta prometna varnost in športni park. Poleg tega se bom prioritetno lotil pogovorov z državo glede njihovih projektov v naši občini. Nujno potrebna sta predvsem suhi zadrževalnik Tunjščica in odsek regionalne ceste Želodnik– Vodice, ki gre skozi našo občino.

Kaj boste storili, da se bodo stvari na državni ravni hitreje premaknile?

Nastopiti bo treba zelo proaktivno. Vem, da me čaka veliko pogovorov oz., bom povedal kar po domače, “teženja” po državnih službah, da najdemo najboljše možne rešitve za državne investicije v naši občini. Preveriti je treba, kaj se dogaja s projekti in kdaj lahko pričakujemo rešitve.

Treba je vedeti, da je suhi zadrževalnik Tunjščica ključen za začetek ostalih občinskih investicij, kot sta nova telovadnica in dve dodatni učilnici v enoti Osnovne šole v Mostah ter centralni vrtec. Zemljišče, namenjeno gradnji telovadnice, leži na poplavnem območju, zato tukaj gradnja, dokler niso izpolnjeni pogoji, ni možna. Zadrževalnik je umeščen v vladne projekte do konca leta 2023. Gre za državni projekt, ki mora biti dokončan do konca prihodnjega leta. Če bo potreba, se bo zahteval popravek investicijskega programa, v katerem bo določen nov rok zaključka projekta.

Po informacijah in pogovoru z ministrom namerava država po končanju investicije v vodiško obvoznico investicije v dokončanje ceste Želodnik–Vodice usmeriti v občino Komenda. Menim, da bo treba imeti veliko sestankov na državni ravni, da bomo lahko ustrezno in pravočasno začeli z investicijami v naši občini in tako razbremenili občane vse gostejšega prometa v kraju. Sem sodi zagotovo krožišče v Žejah, ki bo imelo navezavo na cesto proti Vodicam in Brniku.

Če povzamem, v občini se načrtujeta dve veliki investiciji s strani države, zato bo potrebno veliko proaktivnosti, da se investicije izvedejo v dogovorjenih rokih in bodo financirane s strani države.

Proračun za leto 2023 je že sprejet. Ali ga boste spreminjali? Če ja, katere investicije bodo umeščene?

Zagotovo bo potreben rebalans proračuna, v katerem bomo upoštevali sredstva, ki jih je še nekaj na voljo, pa tudi tista, ki bodo sproščena ob sanaciji inertnih odpadkov. Na tej osnovi bomo postavili prioritete za delo, v skladu z njimi spremenili proračun in začeli investicije. Med njimi bosta poleg ostalih športni park pri hipodromu in prometna varnost. V Komendi imamo dve problematični križišči v Mostah, in sicer pri trgovini Tuš in pri Kralju. Ureditev semaforiziranega križišča pri Tušu je že umeščena med državne projekte, prav tako je tudi v proračunu za ta projekt namenjenih 100 tisoč evrov. Pri starem gasilskem domu v Mostah bo malo več težav, vendar menim, da bomo lahko rešili tudi to ozko grlo. V proračunu je tudi gradnja pločnika za pešce do Klanca, ki se mi zdi zelo pomembna investicija, s katero bomo zaključili ureditev tega območja. Treba bo razmisliti o ureditvi varnih poti na celotnem ozemlju občine.

Za ureditev športnega parka je pridobljeno infrastrukturno gradbeno dovoljenje, tako da lahko pristopimo k pridobivanju gradbenega dovoljenja, iskanju izvajalca in tudi k sami gradnji. Športni park bo postal središče družabnega življenja v naši občini. Pri tem projektu se nadejamo tudi evropskih oz. državnih sredstev. Če bi bili uspešni pri pridobivanju teh, bi se ta investicija lahko začela že v prihodnjem letu.

Kateri projekti so načrtovani v 2023?

Tisti projekti, ki so že umeščeni v proračun in so dobri, bodo zagotovo izvedeni. Vse ostale investicije bodo določene na podlagi prioritet in sredstev, ki bodo na voljo.

Voščilo občankam in občanom ob novem letu.

Občankam in občanom Komende želim mirne božično-novoletne praznike. Prihaja čas, ko se življenje nekoliko umiri in se imamo priložnost zazreti vase in razmisliti o načrtih za prihodnost. Prepričan sem, da je prihodnost občine Komende svetla in da jo bomo s skupnimi močmi oblikovali predvsem po vaših željah. V novem letu vam, drage občanke in občani, želim vse dobro

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
7.5 ° C
8.1 °
6.4 °
93 %
2.1kmh
75 %
tor
8 °
sre
14 °
čet
14 °
pet
12 °
sob
12 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano