torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovPogovoriAna Lukner: En svet – eno srce

Ana Lukner: En svet – eno srce

Kdo ne pozna Ane Lukner, tiste simpatične plavolaske, ki je obraz, ime in, najbolj pomembno, duša dobrodelne organizacije Anina zvezdica. Le-ta je zelo priljubljena med ljudmi, saj deluje transparentno in 100% prostovoljno, to si je, pravi Ana, začrtala že na začetku. Ana pa ni samo Anina zvezdica, ampak tudi mlada podjetnica, inspiracijska govornica, predvsem pa ženska z nešteto načrti in vizijami ter s posluhom za vsakogar, ki pristopi do nje.


ako in kdaj se je začela Anina zvezdica? Kaj je bil glavni povod?

Starši so me vzgajali, da je treba v življenju pomagati.Mislim, da moje sočutje izhaja iz njiju, saj smo velikokrat komu pomagali. Verjamem, da tudi, če se nekomu samo nasmehneš, si sočuten, ni treba, da gre za dejansko materialno pomoč. Že od malega sem tekala naokrog in govorila, da bom imela svojo fundacijo, čeprav sploh nisem vedela, kaj to pomeni. No, in potem je prišel čas, ko sem se odločila, da je treba nekaj narediti.To je bilo januarja 2010, tako da bo kmalu 5. obletnica Anine zvezdice. Takrat se mi je porodila ideja, da bi namesto praznovanja rojstnega dne, ki ga imam 1. januarja, prijatelje povabila, naj mi prinesejo hrano z daljšim rokom uporabe. Torej tisto, kar imajo doma, sploh nisem želela, da gredo kupit; s tistim, kar bi se nabralo, pa bi pomagala družinam. Tako se je vse skupaj začelo. Takrat sem imela 10 dni odprta vrata, nekateri so prišli celo po dvakrat, trikrat, zelo so bili navdušeni, prinesli so veliko hrane, že prvič smo zbrali pomoč za 37 družin. Potem se je seveda porodilo vprašanje, kje te družine najti. Povezala sem se z gospo Ireno s Centra za socialno delo v Šiški, ki je krasna ženska in mi je pomagala najti družine. Želela sem, da gre za družine z otroki, želela sem jih spoznati. Spomnim se, porabila sem 4 ure, da sem predala hrano, saj sem se z vsakim veliko pogovarjala. In tako se je začelo. To je bila prva akcija, ampak takrat še ni bilo nobene televizije, nihče še ni vedel, da obstajamo. Vsaka naslednja akcija je bila nenormalna večja, tako da smo dobili tudi izpostave: najprej Zasavje, Trbovlje, potem Gorenjsko, potem je prišla Eva s Kamnikom, zdaj eno leto imamo tudi Mursko Soboto.

Anina zvezdica je med ljudmi zelo priljubljena, saj deluje transparentno, brez operiranja z denarjem. Ste si to pot začrtali že na začetku?

Seveda. Tak je bil že na začetku moj plan in tudi plan cele ekipe, ki se mi je pridružila. Ljudje so se poistovetili z Anino zvezdico, saj ni nakazil denarja, pa kljub temu vidijo, da se lahko pomaga. Vedno pravim, to je prava dobrodelnost: da daš svoj čas, ki je največ vreden, in da delaš z ljubeznijo. Potem nastanejo premiki. Bistvo Anine zvezdice ni samo pomoč, ampak tudi povezovanje ljudi, podpiranje pravih življenjskih vrednot, na katere smo, mislim, žal, pozabili: da se povezujemo, si prisluhnemo, smo sočutni, si pomagamo. Mislim, da je Anina zvezdica naredila revolucijo dobrodelnosti v Sloveniji: na nikogar ne čakamo, ne čakamo na državo, Evropsko unijo in na sredstva ali denar od podjetij, stvari smo vzeli v svoje roke in delamo transparentno brez denarja. Dokazali smo, da se da in to je za mene prava dobrodelnost. Če bo kadarkoli prišel kakršen koli denar v Anino zvezdico, bo od mene osebno.

Truhoma je vaše življenjsko vodilo in tudi miselnost Anine zvezdice. Kaj to pomeni, nam razložite več?

Razvila sem miselnost, ki se imenuje Truhoma in je patentirana. Njeno bistvo je true and honest mankind, pristen in iskren človek, kar pomeni, če si sam s sabo odkrit, potem tako deluješ tudi navzven, si neodvisen in svoboden. In po tem principu deluje tudi Anina zvezdica.

Kako vam je uspelo k projektu pritegniti tako uspešna, velika podjetja, kot je npr. Spar, Škoda, BTC, nogometni klubi? Najbrž je v ozadju veliko dela, ki ga ljudje ne vidimo?

Podjetja pokličejo tudi sama. Sedaj mislim, da jih je že čez 200, ki so želeli z nami sodelovati. Proizvajalci hrane donirajo svojo hrano, tisti, ki ne proizvajajo hrane, pa naredijo povezovalne dneve, ko imajo kotiček v svojem podjetju, kamor ljudje lahko prinesejo svojo hrano, ki jo potem predajo nam. Zgodba s Sparom je zelo enostavna. Dobila sem idejo, da bi imeli v trgovinah vozičke, kjer bi lahko ljudje enostavno oddali hrano. Spar nas je takrat podprl, čeprav nas drugi trgovci niso, saj nas takrat nihče ni poznal. Zgodila se je lepa spontana zgodba; oni so videli korist za sebe, namreč, komunicira se dobrodelnost, pri njih se kupuje;prednost za nas pa je, da ljudem ni vedno treba priti v skladišče, ampak sproti oddajajo.

A bistvo Anine zvezdice je za zavesami, za objektivi, to so ure, ki so preživete s prostovoljci, z mojimi zvezdicami, kot jih jaz kličem, ko se delajo plani, potem, ko je akcija, ko si tam, ko delaš, ko vsak po službi pride, vsi smo tam, vsi smo že utrujeni … morate razumeti, da je treba spakirati 170 ton hrane, to je res delo, to je zastonj fitnes (smeh). Pa predaja hrane … tega nikoli ne bom znala opisati z besedami, to je treba doživeti, to je treba doživljati nekaj časa. Ko postaneš del Anine zvezdice, začutiš to energijo, to zadovoljstvo, ki ga dobiš nazaj, tega se ne da ubesediti in to je prava Anina zvezdica. Za zavesami.

Sedaj po štirih letih in pol pa ima Anina zvezdica velik ugled in ste velikokrat povabljeni k projektu, dogodku. Vas to veseli? Je zaradi tega kaj lažje ali se vam zdi, da je odgovornost še večja?

Stalno se zavedam odgovornosti: da smo transparentni, da povemo, kar mislimo – to je ta neodvisnost, ki jo imamo – in da imamo prave družine, ki jim pomagamo. V teh petih letih smo ogromno časa namenili postavitvi baze družin, ki potrebujejo pomoč. Pri nas v Sloveniji sociala ne funkcionira, tako kot bi morala, in veliko družin, ki prejemajo socialno pomoč, si je ne zaslužijo, jo izkoriščajo, po drugi strani pa imamo ogromno družin, ki nimajo pomoči, pa bi jo morale imeti. Po mojem mnenju bi morali zradirati socialni sistem in ga na novo sestaviti, manjkajo zdravi temelji, podobno kot na ostalih področjih v naši državi.

Kot pri vsaki stvari, se tudi pri dobrodelnosti najbrž srečujete z negativnimi mnenji, kritikami … najbrž se pojavljajo očitki, da paketi niso pravično razdeljeni itd. Kako se spopadate s takimi mnenji, sploh glede na to, da delate dobro, da pomagate? Imate kdaj vsega dovolj?

Vedno sta dve poti: ena je lahka, druga pa težka. Anina zvezdica bi lahko postala eno veliko skladišče. Torej, ljudje bi nam nosili hrano, mi bi poklicali centre za socialno delo, da imamo hrano, naj jo vzamejo in razdelijo. To bi bila naša lahka pot, ne bi se ukvarjali s tem, kam gre hrana. Tako bi lahko delali že od začetka. Ampak sem hitro dojela, da vse ni tako urejeno, kot bi moralo biti, imeli smo določene slabe izkušnje … saj jih vedno moraš imeti, da dobiš pravo sliko. Zato smo mi izbrali težjo pot: raje nekajkrat preverimo družino, pomagamo si s poznanstvi, šolami in z učitelji, medicinskimi sestrami, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča, s prijatelji … milijon nekih možnosti je, da dobiš relevantne informacije. Sicer je več dela, ampak dobiš pravo bazo. Po mojem mnenju smo v vseh teh letih dobro očistili bazo, tako da niti nimamo več težav pri delitvi.

Srečujete se z ogromno žalostnimi zgodbami. Kako se »spopadate« z njimi?

Prva tri leta, sem res dihala z Anino zvezdico. Na dan sem imela tristo neodgovorjenih klicev, brez heca, neznanih klicev, dvesto elektronskih pošt na dan, ne vem koliko pisem … jaz sem na vsako elektronsko pošto odgovorila, vsakega sem nazaj poklicala, to sem delala zvečer na prenosnem računalniku, dobesedno spala sem z računalnikom, na stranišče sem šla z računalnikom. Vsako zgodbo sem si k srcu jemala, stalno sem jokala – še dobro, da jokam, nekateri vse v sebi držijo, sama dam vedno ven in tako prežvečim te zgodbe. Ugotovila sem, da če z njimi jokaš, je slabše, moraš jih bodriti – če bodo imeli zaradi teh pet minut lepše življenje, je boljše, kot da bi tistih pet minut jokali.Tako potem dobiš debelo kožo. Kljub temu se me še vedno zelo dotakne, ampak naučila sem se, da ne do te mere, da bi jaz zaradi tega toliko trpela, kot sem prej, da bi me oviralo pri delu. Ker potem nikomur ne morem pomagati.

Anina zvezdica deluje po celi Sloveniji. Se vam zdi, da je v kateri od regij še huje kot na splošno?

Ne. Zadnje čase govorim, da je vsa Slovenija čisto na tleh.Tudi Ljubljana, vsi mislijo, da ni tako, ampak tudi tukaj so grozne zgodbe. Na periferiji imajo vsaj zemljo in sami pridelajo hrano, tukaj ne, na periferiji je tudi močnejša lokalna skupnost, pomagajo si med seboj. Zato ne bi izpostavljala, kje je bolj hudo, kje ni. Mislim, da je povsod zelo težka situacija.

Ste tudi uspešna podjetnicain inspiracijska govornica. S čim se ukvarjate?

Sem še zelo na začetku, sem mlada podjetnica. Zelo nerada rečem, da sem v nečem dobra. Želim pa, da mi uspe na zelo zdrav način, torej počasi, ne iz danes na jutri, in na pošten način. Imam marketinško agencijo, ki ponuja vse marketinške storitve. Delujemo pri nas in v tujini. To je eno podjetje. Drugo podjetje imam s partnerjem, imava zastopstvo za nov, patentiran način oglaševanja v parkirnih hišah za šest držav. V tretjem podjetju imam dva partnerja, skupaj imamo v najemu franšizo za kavo, tj. coffee to go shop ”nakavo” poleg Si.mobila v Ljubljani. To je prvi dobrodelni coffee to go shop pri nas, saj vsakič, ko ljudje kupijo kavo ali pa kakršenkoli izdelek, 10 % od izdelka namenimo neposredno za nakup hrane, ki je nato predana Anini zvezdici.

Že sedaj poslovno veliko delamo tudi s tujino, saj sem pet let živela v Kaliforniji. Moj dom je svet, ne Slovenija. Slovenijo imam zelo rada, ampak menim, da je svet majhen, zato stalno opozarjam: en svet – eno srce.

Če bi si vsi na svetu med seboj pomagali in se pogovarjali, bili sočutni, če bi vsi malo svoj ego izklopili in vklopili srce, bi bila situacija drugačna. Vse to si želim.

Še več pa prebujam s svojimi inspiracijskimi predavanji po svetu in pri nas; v letu 2015 sem npr. povabljena na matično podjetje Google v Kalifornijo.

Ana Lukner in Eva Cocej, Anina zvezdica

Kako vam sploh uspe vse to – podjetja, Anina zvezdica… ? Vam sploh ostane kaj prostega časa?

Če res ljubiš, kar delaš, potem to ni delo, to je način življenja. Tudi sama kakšno stvar težko naredim, načeloma pa vse, kar počnem, rada delam. Vse se mi nekako sestavlja, čutim, da živim svoje poslanstvo. Čutim v sebi, da je to to.

Veliko ljudi ne ve, da ste iz Trzina. Kako gledate na svoj kraj?

V Trzin sem prišla s šestimi leti, in sicer iz Šiške. Najprej sem šla v vrtec, potem v OŠ Trzin in nato v gimnazijo v Ljubljano. Z osemnajstimi, ko sem maturirala, sem šla v Ameriko, tako da me ni bilo pet let. Po vrnitvi sem manj kot leto živela v Trzinu, nato pa sem se spet preselila v Šiško pa spet v Trzin, no, sedaj sem pa v Trnovem. Kako gledam nanj? No, meni je Trzin všeč. Vidim, da je tu veliko novih ljudi. Zdi se mi zelo urejena občina, hkrati je lepa tudi urbana razporeditev, tukaj mislim predvsem na novi Trzin. Predvsem pa sem zelo ponosna, da tudi otroci z moje OŠ Trzin sodelujejo pri vsaki akciji.

Bili ste izbrani za Delovo osebnost leta 2013 pa Femme fatale 2013. Kaj vam pomenijo tovrstne nagrade?

Je veliko več nagrad, za katere ljudje sploh ne vedo. Z nagradami je tako …mi nekaj pomenijo, ampak predvsem zato, ker glasujejo ljudje. Vedno je lepo, ko dobiš pohvalo, fino je, ni pa bistveno. Tako dobiš potrditev, da nekaj pomeniš. Ne sedim pa na lovorikah, daleč od tega. Zdi se mi, da sem z vsako tako nagrado še bolj prizemljena in še bolj trdno hodim po svoji poti.

November in december sta že tradicionalno meseca Anine zvezdice, ko poteka vaša enomesečna akcija zbiranje hrane bo tudi letos? V občinah, kjer izhajamo, kam lahko ljudje prinesejo hrano?

Akcija bo trajala od 24. novembra do 24. decembra. Kot po navadi bo možno darovati v vseh trgovinah Spar po Sloveniji in po posameznih izpostavah – »vaše« občine pokriva Anina zvezdica Kamnik, razen Trzina, od koder pa ljudje lahko hrano prinesejo tudi v Ljubljano.


Mateja Štrajhar

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light rain
18.1 ° C
18.8 °
16.4 °
92 %
2.6kmh
75 %
tor
27 °
sre
27 °
čet
26 °
pet
23 °
sob
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano