ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovAktualnoCeloten grad je razstava

Celoten grad je razstava

Lani so v Medobčinskem muzeju Kamnik praznovali 60-letnico delovanja. Praznovanje, ki je bilo okrnjeno zaradi kovidnih razmer, so začeli z razstavo Zgodbe muzejskih predmetov. V Komendi so obletnico pospremili s stripom o Petru Pavlu Glavarju, saj je lani minilo 300 let od njegovega rojstva. V Trzinu so pripravili razstavo in poučno računalniško aplikacijo o trzinskem simbolu, žerjavčku, in ostali pomembni naravni dediščini v občini. Konec leta so pripravili slavnostni večer ob okrogli obletnici z odprtjem občasne razstave, ki predstavlja delovanje muzeja. Vsem tem obeležjem so sedaj dodali še sklepno: odprli so novo razstavo Zgodovina gradu Zaprice, pestro zgodovino pa strnili tudi v novi publikaciji Grad Zaprice v Kamniku.


Kot pove že ime, je na razstavi in v publikaciji, ki sta delo dr. Igorja Sapača in mag. Zore Torkar, predstavljena zgodovina gradu Zaprice. Tako razstava kot publikacija prinašata novost, in sicer je dr. Sapač, kastelolog, umetnostni zgodovinar in arhitekt, velik poznavalec grajskih stavb, izdelal tridimenzionalne modele stavbnega razvoja, ki jih obiskovalci lahko vidijo tudi v digitalnem prikazu na televiziji v muzeju. »Igor Sapač je na osnovi izhodišč, ogledov in načrtov naredil rekonstrukcijo domnevnega zgodnjegotskega bivalnega stolpa iz 14. stoletja oz. dvora stolpaste oblike, tako da vidimo, kakšen je bil prvi videz gradu. Nato je ustvaril rekonstrukcijo gradu v renesančni fazi v sredini 16. stoletja, ko ga je Jurij pl. Lamberg preobrazil v slikovito renesančno arhitekturo z ogelnimi pomoli, ki so dali majhnemu dvorcu mogočnejši videz, in v baročni fazi, ko je dvorec Zaprice doživel vrhunec stavbnega razvoja,« pove mag. Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik. Vse to v publikaciji opisuje dr. Igor Sapač, ki je s sodelavko, arhitektko mag. Sanjo Špindler, izdelal tudi digitalne prikaze glavnih stavbnih razvojnih faz dvorca Zaprice skozi stoletja. Marca bo v okviru občinskega praznika potekal tudi muzejski večer s predavanjem dr. Igorja Sapača.

Avtorica drugega dela razstave oz. publikacije je mag. Zora Torkar, zgodovinarka in etnologinja. Pod naslovom Življenje za grajskimi zidovi so predstavljene življenjske zgodbe lastnikov v 19. in 20. stoletju – od veselih spominov na počitnikovanja na Zapricah do žalostnih usod ob izgubi vsega, kar so imeli; od radostnih počitnikovanj Zapričanov, znanih slovenskih pesnikov in literatov, ki so preživljali poletne počitnice na idiličnem gradu, do še živih spominov učencev, ki so tu nekaj let živeli v internatu, in stanovalcev, ki so živeli v neprimernih stanovanjih do ustanovitve muzeja, tj. 4. decembra 1961. V naslednjih desetletjih so bile stavbe grajskega kompleksa temeljito raziskane in prenovljene za muzejsko dejavnost, a kljub temu bo v prihodnje zopet prišel čas, ko bo potrebna celovita obnova. Trenutno poteka projekt za obnovo stolpičev, strehe in podstrešja, stavbnega pohištva in dela stranskega objekta z dvorano.

Publikacija je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku ter jo lahko kupite v muzejskih trgovinah. Cena je 10 evrov.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
4.8 ° C
5.8 °
3.1 °
93 %
1.5kmh
100 %
pon
8 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano