sreda, 17 julija, 2024
28.8 C
Kamnik
28.8 C
Kamnik
sreda, 17 julija, 2024
28.8 C
Kamnik
sreda, 17 julija, 2024
28.8 C
Kamnik
sreda, 17 julija, 2024
DomovAktualnoZveneči glasovi približno 500 pevcev prinesli radost zborovskega petja v Lukovico

Zveneči glasovi približno 500 pevcev prinesli radost zborovskega petja v Lukovico

V Kulturnem domu Lukovica je v sredo in četrtek potekalo Območno srečanje odraslih pevskih zasedb v organizaciji Območne izpostave JSKD Domžale, na katerem se je predstavilo 21 odraslih pevskih zasedb. Pevci in pevke so zapeli pesmi iz raznolike zakladnice slovenskih in tujih pesmi. Zapeli so tako ljudske kot tudi tiste umetne in sakralne pesmi. Z glasovi in pogledi so zavzeto sledili vsaki kretnji umetniških vodij in dirigentov, od prvega tona do skupnega priklona.


Foto: Andraž Gregorič

»Pesem je eno od najučinkovitejši zdravil. Blagodejno vpliva na počutje, v vsakdan vnaša vedrino in prekinja ustaljeno rutino ter se prenaša iz roda v rod. Doma je tam, kjer si jo je nekdo prisvojil, jo osvojil in vzel za svojo, in veseli nas lahko, da je v naših krajih doma toliko pevcev in pevk, ki jo radi nosijo s seboj,« je v uvodu občinstvo in nastopajoče nagovorila Ajda Sokler, povezovalka večera. Poudarila je tudi, da petje krepi medsebojne odnose in ravno dobri odnosi med pevci je bilo tisto, kar je poleg odličnega petja, še polepšalo te dva večera.

V sredo je navdušilo dvanajst pevskih zasedb

Prvi nastopajoči so bili člani pevske zasedbe Mešanega pevskega zbora KD Ivan Hribar iz Trzina, ki predstavljajo pravo paleto starosti, tako so med njimi tisti, ki so stari osemnajst let kot tudi tisti, ki svojo številko dobijo, če to polnoletnostjo obrnejo. Prvotni zasedbi pevk Ženskega pevskega zbora Trzinke so se pred dobrim letom pridružili še moški pevci in zbor danes šteje trideset pevk in pevcev.  Zadnjih pet let ga vodi Primož Leskovec. V izvedbi mešanega pevskega zbora smo slišali skladbo Na lipici zeleni, za katero je besedilo napisal Ivan Resman, uglasbil pa jo je Anton Schwab. Trzinke pa so zapele še skladbo Pod oknom Franceta Prešerna, ki sta jo po notah Jurija Fleišmana priredila Jože Leskovar in Primož Leskovec. 

Primož Leskovec je ta večer dirigiral še enemu zboru, in sicer Moškemu pevskemu zboru Radomlje. Pevci radi pojejo raznolike pesmi, tudi borbene. Pred dvema letoma so praznovali 50. obletnico delovanja, v zboru še vedno prepeva eden izmed ustanovnih članov. Zbor se je predstavil z dvema skladbama, slovenska ljudska Vsaki dan je delo kobariškega skladatelja in zborovodje Hrabroslava Volariča, skladatelj Vinko Vodopivec pa je življenje vdahnil besedilu Josipa Murna – Aleksandrova Na poljani.

Aprila 2015 se je v Komornem moškem pevskem zboru prvič zbrala skupina pevcev, pretežno članov Čebelarske zveze Slovenije, zato so še posebej ponosni, da so peli na prvem praznovanju svetovnega dneva čebel na Breznici leta 2018. Prihajajo iz krajev po vsej Slovenij. Ne pojejo pa samo čebelarskih pesmi, ampak tudi ostale slovenske in tuje pesmi. Zbor šteje šestnajst pevcev, vodi pa jih Jasna Ferme. V sredinem večeru so zapeli Pomladni pozdrav (sklad. Cvetko Golar, besedilo Ubald Vrabec),  nato pa še slovensko ljudsko Goreči ogenj (prir. Marko Bajuk) in še skladbo Rudija Bardofrferja Kaj bi želel si še več.

»Mešani pevski zbor Šentviški zvon se je s svojo bogato pevsko zgodovino globoko zasidral v domačem okolju, prepoznaven pa je postal tudi v širšem slovenskem prostoru. Zbor stoji na pragu petintridesete obletnice prepevanja, v njem je več kot trideset pevk in pevcev, vodita pa jih Špela in Matevž Kink. Danes bomo prisluhnili narodni Oh kaj se boš jokala, ki jo je uglasbil Josip Pavčič in dvema ljudskima pesmima Lepo moje ravno polje – kolo (sklad. Rado Simoniti) in Pod rožnato planino (sklad. Tomaž Habe),« je naslednje nastopajoče predstavila povezovalka večera Ajda Sokler.

V Občini Moravče se z najdaljšo tradicijo na področju ljubiteljske kulture ponaša Moški pevski zbor KD Tine Kos. V več kot 60. letih se je zamenjalo veliko pevcev. Najprej so večer polepšali s skladbo Moja pesem (sklad. Radovan Gobec), za katero je besedilo prispeval Leopold Turšič, priredil pa jo je Franc Marolt, ki je priredil tudi naslednjo zapeto, in sicer primorsko ljudsko Barčiča. Za zadnjo pesem pa so si zbrali Na bregu Simona Gregorčiča (sklad. Jakob Aljaž). Zbor vodi Milan Kokalj.

Ženska vokalna skupina Čivke deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Franc Kotar Trzin. Umetniški vodja zasedbe je zadnje tri leta Matej Virtič, ki petje svojih varovank pospremi tudi z igranjem na kitaro in z beatboxanjem. Dvorano so pevke razvedrile s pesmima Rivers of Babylon Trevorja McNaughtona in s Sreča na vrvici (sklad. Dečo Žgur) za katero je besedilo prispevala Svetlana Makarovič. Obe skladbi je priredil umetniški vodja Virtič.

Za mladostni veter so poskrbeli pevci in pevke iz Komornega zbora Concordia Mengeš, ki deluje pod Župnijo Mengeš. Pod vodstvom Tomasa Mejiasa so poleg petja pri svetih mašah priredili že tudi samostojne koncerte. Trenutno zbor sestavlja petintrideset mladih iz Mengša in okolice, večina je dijakov in študentov, nekaj pa je tudi devetošolcev. Predstavili so se skladbama Alleluia. Laudate Dominum, omnes gentes, ki jo po svetopisemskem besedilu uglasbil Ambrož Čopi in z Življenje Nika Grafenaverja (sklad. Damijan Močnik).

Zadnji dve sezoni Komorni zbor Lek vodi mlada in odločna Tina Hostnik, ki je med pevce prenesla svež veter. Najprej so zapeli slovensko ljudsko Ko b sodov ne b’lo (prir. Matej Hubad), nato pa še skladbi Hymne (sklad. Christian Gottlieb Belcke) in Na bregu Simona Gregorčiča (sklad. Jakob Aljaž).

Mešani pevski zbor Mengeš, ki deluje pod Kulturnim društvom Svoboda Mengeš, si je za svoj nastop izbral pesmi Tomaža Habeta, in sicer dve priredbi -prekmursko narodno San še šetao in štajersko narodno Mož poseje repo in še njegovo avtorsko Iz neba ljubezni. Zbor vodi glasbenica, pevka in skladateljica Uršula Jašovec.

Peški oktet je moški sestav sovaščanov iz vasi Peče, lani so v kamnolomu nad Pečami predstavili svojo prvo zgoščenko. Umetniški vodja je Peter Pirnat, član Slovenskega komornega zbora. Predstavili so se s pesmimi Franceta Prešerna Luna sije (sklad. Anton Hajdrih), Cigani (sklad. Jože Leskovar) in s The little light of mine (sklad. Johan Leavitt).

»Vasovanje so včasih imenovali tudi poglarjanje, saj so fantje oglarili okoli hiš deklet, ki so jim bila všeč. Vasovalec, ki ga srečamo v pesmi Otona Zupančiča, se domov vrne brez klobuka, to pa je težko razložiti staršem. Moška vokalna skupina Adam Ravbar deluje pod okriljem Kulturnega društva Groblje. Njihov umetniški vodja je Peter Pogačar, fantje pa so si enotni, da najbolj uživajo ob sproščenem petju. Poleg omenjene bomo slišali še pesmi Ferija Lainščka Zgoraj (sklad. Samo Vidic), Homeless Paula Simona, Josepha Shaballala in Thomasa Berlaga,« je vokalno skupino predstavila Ajda Sokler.

Pod Limbarsko goro je doma Komorni zbor Limbar, člani so lani prebrali neizmerno količino novih not, v katerih so našli veliko navdiha. Trenutno so pevci najbolj ponosni na svoj projekt Poletne noči. Za revijo so izbrali skladbo Béla Bartóka Dve skladbi iz cikla Štirih slovaških ljudskih pesmi, ljudsko pesem iz Roža Luba vigred se rodi (sklad. Lojze Lebič) ter še psalm Cantate Domino, ki ga je uglasbil Tine Bec. Zbor vodi Tomaž Pirnat, na klavirju pa jih je spremljal Blaž Pirnat.

Zborovsko petje je očaralo tudi v četrtek

»Danes bo nastopilo devet sestavov in ne deset, kot je bilo predvideno, pevske skupine Rž zaradi bolezni ne bo z nami, predlagam, da se kar posvetimo prvim nastopajočim. Fantje in možje Okteta Mi so se letos odločili, da se podajo v do zdaj zanje manj poznane glasbene sloge in žanre, kar predstavlja njihov pustolovski duh in pripravljenost na izzive. Nocoj se bodo predstavili s skladbo Vse mine Valentina Orožna (skladatelj Gustav Ipavec). Še prej pa bomo slišali njihovo interpretacijo Schöne Nacht (sklad. Wilhem Nagel/ priredba Cassey Rule), ki jo je napisal Carl Busse, zapeli pa bodo še pesem Beati Mortui Felixa Mendelssohna Bartholdya. Umetniški vodja zasedbe je Žan Avbelj,« je prvi zbor četrtkovega večera, pomladek Moškega komornega zbora Mengeški zvon, predstavila povezovalka Ajda Sokler.

Nocoj je ena lepa noč, pravi pesniški subjekt slovenske ljudske pesmi, ki jo je uglasbila slovenska skladateljica Katarina Pustinek, v četrtkovem večeru pa so jo zapeli domačini, pevci Moškega pevskega zbora KD Janko Kersnik Lukovica, ki so za svoj nastop izbrali še eno ljudsko, in sicer Al me boš, ki ji je glasbo vdahnil Stane Habe. Zboru, kjer se prepevajo večinoma ljudske pesmi, že 27 let dirigira Igor Velepič, med drugim so ob 140-letnici rojstva Jožeta Plečnika, nastopili v Plečnikovih cerkvah po Evropi.

Pevski zbor Stane Habe je zbor upokojenk iz Domžal in okolice, ki ga je ustanovil profesor Stane Habe; peto leto pa jih vodi profesorica Andreja Polanec. Zbor šteje petindvajset članic in lani so zabeležile prav toliko nastopov. Hvaležne so vsem avtorjem, ki pišejo za sestav, kakršen je njihov, še posebej njihovemu korepetitorju profesorju Tomažu Habetu, ki je zasedbo tudi pospremil na klavirju. Spoštovanje pa so temu znamenitemu Domžalčanu izkazale tudi druge zasedbe. Upokojenke so zapele njegovo skladbo Prebuja se pomlad in še dve njegovi priredbi, in sicer Ne de mi več rasla (prekmurska ljudska) in O, ko bi mogla (Frederic Chopin).

»Ženski pevski zbor Moj Spev ima 18 let, in če ga bi primerjali z osemnajstletnico, bi lahko rekli, da je to oseba, ki je včasih najstniško razpoložena, polna mladostnega zagona, hkrati pa odraslo preudarna in s kar nekaj izkušnjami, ki pomagajo, da raste. Vsekakor pa je gotovo eno, bogati jo kultura, skupno ustvarjanje ter črpanje navdiha iz bogate zakladnice domačih in tujih skladb. Zborovodja je Peter Pogačar,« je naslednji zbor, ki prihaja iz Grobelj, predstavila voditeljica. Zbor se je predstavil s pesmijo Pričakovanje, ki jo je napisal Tone Pavček (skald. Jakob Jež) in s slovensko ljudsko Kje so tiste stezice, ki ji je glasbeni zapis vdahnil Črt Sojar Voglar. Dekleta pa so zapela še Tiger! Tiger! po besedilu Williama Blaka (skald. Katie O’ Connor – Ballantyne).

Ženska klapa Kamelije iz Kulturnega društva Domžale je nekaj posebnega v slovenskem prostoru, saj pri nas pripeva le malo ženskih klap. Vsako leto organizirajo koncert Dalmatinski pušeljc. Umetniški vodja klape je Romanca Božič. Na reviji so se predstavile z rožansko ljudsko Ena sama rieč me griva (skladatelj Matija Tomc), ki govori o dekletu, ki izpoveduje svojo žalost, z dalmatinsko ljudsko Projden kroz pasike (sklad. Josip Veršić) in s pesmijo Krste Juras Ta tvoja barka mala (Nikica Kalogjera / Vedran Ivanković).

Edinstveni zbor na Slovenskem je tudi Mešani pevski zbor SŠ Domžale, saj je verjetno edini šolski pevski zbor v državi, v katerem skupaj pojejo profesorice, dijakinje in dijaki, zadnji so se zboru pridružili letos. Pod vodstvom Jane Lamberšek Starbek so se predstavili z dvema skladbama, najprej z Božji volek Otona Zupančiča (sklad. Benjamin Ipavec, prir. Andrej Makor) in še s Hallelujah, ki sta jo napisala Leonard Cohen in Roger Emerson. Na klavirju je zbor spremljal Tomaž Pirnat.

Ob lanski 30. obletnici Mešanega pevskega zbora Klas Groblje sta nastali dve skladbi prirejeni posebej zanj. To sta Pohorski kmet, ki jo je uglasbil Tomaž Habe in Pomladni angel (sklad. Katarina Pustinek Rakar), ki nosi besedilo Toneta Pavčka in jo najdemo v njegovi zadnji pesniški zbirki. Pod vodstvom Roka Rakarja so izvedli še skladbo Pange lingua (sklad. Zoltan Kodaly).

Dekleta, dame in gospodje sestavljajo Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja. Zbor se povezuje z različnimi vokalnimi zasedbami in se izobražuje na različnih delavnicah. Za četrtkov večer so pripravili nabožno skladbo Dixit Maria skladatelja Hansa Lea Hasslerja in psalm Cantate Domino (sklad. Vytautas Miškinis). Zbor vodi Lovro Frelih, ki je priredil tudi slovensko ljudsko Prelepa je Selška dolina, ki so jo pevci tudi zapeli. 

Kot zadnji so nastopili pevci in pevke Domžalskega komornega zbora. Pod vodstvom zborovodja Gregorja Klančiča so zapeli skladbo na besedilo Toneta Kunterja Pojem ti hvalnico (sklad. Samo Vremšak), sakralno skladbo O Salutaris Hostia (sklad. Eriks Ešenvalds) in Angeli št. 2: Angeli za bolne, za katero je melodijo prispeval Ambrož Čopi, besedilo pa Tone Pavček.

Izvedbo vseh pevskih zasedb je v sredo in četrtek pozorno spremljal in ocenjeval strokovni spremljevalec Andraž Hauptman. Po končanem programu je dirigentom in umetniškim vodjem sporočil, katera zasedba je primerna za uvrstitev na regijsko ali državno raven.

Oba večera sta se zaključila na podoben način. Pevci in pevke so se zbrali v glavni dvorani lukovškega kulturnega doma, kjer so v en glas zapeli pesem Tam, kjer sem doma Miroslava Košute (sklad. Jože Privšek, prir. Damijan Močnik).

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
28.8 ° C
30.3 °
27.2 °
54 %
2.1kmh
75 %
sre
30 °
čet
30 °
pet
31 °
sob
29 °
ned
31 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovAktualnoZveneči glasovi približno 500 pevcev prinesli radost zborovskega petja v Lukovico

Zveneči glasovi približno 500 pevcev prinesli radost zborovskega petja v Lukovico

V Kulturnem domu Lukovica je v sredo in četrtek potekalo Območno srečanje odraslih pevskih zasedb v organizaciji Območne izpostave JSKD Domžale, na katerem se je predstavilo 21 odraslih pevskih zasedb. Pevci in pevke so zapeli pesmi iz raznolike zakladnice slovenskih in tujih pesmi. Zapeli so tako ljudske kot tudi tiste umetne in sakralne pesmi. Z glasovi in pogledi so zavzeto sledili vsaki kretnji umetniških vodij in dirigentov, od prvega tona do skupnega priklona.


Foto: Andraž Gregorič

»Pesem je eno od najučinkovitejši zdravil. Blagodejno vpliva na počutje, v vsakdan vnaša vedrino in prekinja ustaljeno rutino ter se prenaša iz roda v rod. Doma je tam, kjer si jo je nekdo prisvojil, jo osvojil in vzel za svojo, in veseli nas lahko, da je v naših krajih doma toliko pevcev in pevk, ki jo radi nosijo s seboj,« je v uvodu občinstvo in nastopajoče nagovorila Ajda Sokler, povezovalka večera. Poudarila je tudi, da petje krepi medsebojne odnose in ravno dobri odnosi med pevci je bilo tisto, kar je poleg odličnega petja, še polepšalo te dva večera.

V sredo je navdušilo dvanajst pevskih zasedb

Prvi nastopajoči so bili člani pevske zasedbe Mešanega pevskega zbora KD Ivan Hribar iz Trzina, ki predstavljajo pravo paleto starosti, tako so med njimi tisti, ki so stari osemnajst let kot tudi tisti, ki svojo številko dobijo, če to polnoletnostjo obrnejo. Prvotni zasedbi pevk Ženskega pevskega zbora Trzinke so se pred dobrim letom pridružili še moški pevci in zbor danes šteje trideset pevk in pevcev.  Zadnjih pet let ga vodi Primož Leskovec. V izvedbi mešanega pevskega zbora smo slišali skladbo Na lipici zeleni, za katero je besedilo napisal Ivan Resman, uglasbil pa jo je Anton Schwab. Trzinke pa so zapele še skladbo Pod oknom Franceta Prešerna, ki sta jo po notah Jurija Fleišmana priredila Jože Leskovar in Primož Leskovec. 

Primož Leskovec je ta večer dirigiral še enemu zboru, in sicer Moškemu pevskemu zboru Radomlje. Pevci radi pojejo raznolike pesmi, tudi borbene. Pred dvema letoma so praznovali 50. obletnico delovanja, v zboru še vedno prepeva eden izmed ustanovnih članov. Zbor se je predstavil z dvema skladbama, slovenska ljudska Vsaki dan je delo kobariškega skladatelja in zborovodje Hrabroslava Volariča, skladatelj Vinko Vodopivec pa je življenje vdahnil besedilu Josipa Murna – Aleksandrova Na poljani.

Aprila 2015 se je v Komornem moškem pevskem zboru prvič zbrala skupina pevcev, pretežno članov Čebelarske zveze Slovenije, zato so še posebej ponosni, da so peli na prvem praznovanju svetovnega dneva čebel na Breznici leta 2018. Prihajajo iz krajev po vsej Slovenij. Ne pojejo pa samo čebelarskih pesmi, ampak tudi ostale slovenske in tuje pesmi. Zbor šteje šestnajst pevcev, vodi pa jih Jasna Ferme. V sredinem večeru so zapeli Pomladni pozdrav (sklad. Cvetko Golar, besedilo Ubald Vrabec),  nato pa še slovensko ljudsko Goreči ogenj (prir. Marko Bajuk) in še skladbo Rudija Bardofrferja Kaj bi želel si še več.

»Mešani pevski zbor Šentviški zvon se je s svojo bogato pevsko zgodovino globoko zasidral v domačem okolju, prepoznaven pa je postal tudi v širšem slovenskem prostoru. Zbor stoji na pragu petintridesete obletnice prepevanja, v njem je več kot trideset pevk in pevcev, vodita pa jih Špela in Matevž Kink. Danes bomo prisluhnili narodni Oh kaj se boš jokala, ki jo je uglasbil Josip Pavčič in dvema ljudskima pesmima Lepo moje ravno polje – kolo (sklad. Rado Simoniti) in Pod rožnato planino (sklad. Tomaž Habe),« je naslednje nastopajoče predstavila povezovalka večera Ajda Sokler.

V Občini Moravče se z najdaljšo tradicijo na področju ljubiteljske kulture ponaša Moški pevski zbor KD Tine Kos. V več kot 60. letih se je zamenjalo veliko pevcev. Najprej so večer polepšali s skladbo Moja pesem (sklad. Radovan Gobec), za katero je besedilo prispeval Leopold Turšič, priredil pa jo je Franc Marolt, ki je priredil tudi naslednjo zapeto, in sicer primorsko ljudsko Barčiča. Za zadnjo pesem pa so si zbrali Na bregu Simona Gregorčiča (sklad. Jakob Aljaž). Zbor vodi Milan Kokalj.

Ženska vokalna skupina Čivke deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Franc Kotar Trzin. Umetniški vodja zasedbe je zadnje tri leta Matej Virtič, ki petje svojih varovank pospremi tudi z igranjem na kitaro in z beatboxanjem. Dvorano so pevke razvedrile s pesmima Rivers of Babylon Trevorja McNaughtona in s Sreča na vrvici (sklad. Dečo Žgur) za katero je besedilo prispevala Svetlana Makarovič. Obe skladbi je priredil umetniški vodja Virtič.

Za mladostni veter so poskrbeli pevci in pevke iz Komornega zbora Concordia Mengeš, ki deluje pod Župnijo Mengeš. Pod vodstvom Tomasa Mejiasa so poleg petja pri svetih mašah priredili že tudi samostojne koncerte. Trenutno zbor sestavlja petintrideset mladih iz Mengša in okolice, večina je dijakov in študentov, nekaj pa je tudi devetošolcev. Predstavili so se skladbama Alleluia. Laudate Dominum, omnes gentes, ki jo po svetopisemskem besedilu uglasbil Ambrož Čopi in z Življenje Nika Grafenaverja (sklad. Damijan Močnik).

Zadnji dve sezoni Komorni zbor Lek vodi mlada in odločna Tina Hostnik, ki je med pevce prenesla svež veter. Najprej so zapeli slovensko ljudsko Ko b sodov ne b’lo (prir. Matej Hubad), nato pa še skladbi Hymne (sklad. Christian Gottlieb Belcke) in Na bregu Simona Gregorčiča (sklad. Jakob Aljaž).

Mešani pevski zbor Mengeš, ki deluje pod Kulturnim društvom Svoboda Mengeš, si je za svoj nastop izbral pesmi Tomaža Habeta, in sicer dve priredbi -prekmursko narodno San še šetao in štajersko narodno Mož poseje repo in še njegovo avtorsko Iz neba ljubezni. Zbor vodi glasbenica, pevka in skladateljica Uršula Jašovec.

Peški oktet je moški sestav sovaščanov iz vasi Peče, lani so v kamnolomu nad Pečami predstavili svojo prvo zgoščenko. Umetniški vodja je Peter Pirnat, član Slovenskega komornega zbora. Predstavili so se s pesmimi Franceta Prešerna Luna sije (sklad. Anton Hajdrih), Cigani (sklad. Jože Leskovar) in s The little light of mine (sklad. Johan Leavitt).

»Vasovanje so včasih imenovali tudi poglarjanje, saj so fantje oglarili okoli hiš deklet, ki so jim bila všeč. Vasovalec, ki ga srečamo v pesmi Otona Zupančiča, se domov vrne brez klobuka, to pa je težko razložiti staršem. Moška vokalna skupina Adam Ravbar deluje pod okriljem Kulturnega društva Groblje. Njihov umetniški vodja je Peter Pogačar, fantje pa so si enotni, da najbolj uživajo ob sproščenem petju. Poleg omenjene bomo slišali še pesmi Ferija Lainščka Zgoraj (sklad. Samo Vidic), Homeless Paula Simona, Josepha Shaballala in Thomasa Berlaga,« je vokalno skupino predstavila Ajda Sokler.

Pod Limbarsko goro je doma Komorni zbor Limbar, člani so lani prebrali neizmerno količino novih not, v katerih so našli veliko navdiha. Trenutno so pevci najbolj ponosni na svoj projekt Poletne noči. Za revijo so izbrali skladbo Béla Bartóka Dve skladbi iz cikla Štirih slovaških ljudskih pesmi, ljudsko pesem iz Roža Luba vigred se rodi (sklad. Lojze Lebič) ter še psalm Cantate Domino, ki ga je uglasbil Tine Bec. Zbor vodi Tomaž Pirnat, na klavirju pa jih je spremljal Blaž Pirnat.

Zborovsko petje je očaralo tudi v četrtek

»Danes bo nastopilo devet sestavov in ne deset, kot je bilo predvideno, pevske skupine Rž zaradi bolezni ne bo z nami, predlagam, da se kar posvetimo prvim nastopajočim. Fantje in možje Okteta Mi so se letos odločili, da se podajo v do zdaj zanje manj poznane glasbene sloge in žanre, kar predstavlja njihov pustolovski duh in pripravljenost na izzive. Nocoj se bodo predstavili s skladbo Vse mine Valentina Orožna (skladatelj Gustav Ipavec). Še prej pa bomo slišali njihovo interpretacijo Schöne Nacht (sklad. Wilhem Nagel/ priredba Cassey Rule), ki jo je napisal Carl Busse, zapeli pa bodo še pesem Beati Mortui Felixa Mendelssohna Bartholdya. Umetniški vodja zasedbe je Žan Avbelj,« je prvi zbor četrtkovega večera, pomladek Moškega komornega zbora Mengeški zvon, predstavila povezovalka Ajda Sokler.

Nocoj je ena lepa noč, pravi pesniški subjekt slovenske ljudske pesmi, ki jo je uglasbila slovenska skladateljica Katarina Pustinek, v četrtkovem večeru pa so jo zapeli domačini, pevci Moškega pevskega zbora KD Janko Kersnik Lukovica, ki so za svoj nastop izbrali še eno ljudsko, in sicer Al me boš, ki ji je glasbo vdahnil Stane Habe. Zboru, kjer se prepevajo večinoma ljudske pesmi, že 27 let dirigira Igor Velepič, med drugim so ob 140-letnici rojstva Jožeta Plečnika, nastopili v Plečnikovih cerkvah po Evropi.

Pevski zbor Stane Habe je zbor upokojenk iz Domžal in okolice, ki ga je ustanovil profesor Stane Habe; peto leto pa jih vodi profesorica Andreja Polanec. Zbor šteje petindvajset članic in lani so zabeležile prav toliko nastopov. Hvaležne so vsem avtorjem, ki pišejo za sestav, kakršen je njihov, še posebej njihovemu korepetitorju profesorju Tomažu Habetu, ki je zasedbo tudi pospremil na klavirju. Spoštovanje pa so temu znamenitemu Domžalčanu izkazale tudi druge zasedbe. Upokojenke so zapele njegovo skladbo Prebuja se pomlad in še dve njegovi priredbi, in sicer Ne de mi več rasla (prekmurska ljudska) in O, ko bi mogla (Frederic Chopin).

»Ženski pevski zbor Moj Spev ima 18 let, in če ga bi primerjali z osemnajstletnico, bi lahko rekli, da je to oseba, ki je včasih najstniško razpoložena, polna mladostnega zagona, hkrati pa odraslo preudarna in s kar nekaj izkušnjami, ki pomagajo, da raste. Vsekakor pa je gotovo eno, bogati jo kultura, skupno ustvarjanje ter črpanje navdiha iz bogate zakladnice domačih in tujih skladb. Zborovodja je Peter Pogačar,« je naslednji zbor, ki prihaja iz Grobelj, predstavila voditeljica. Zbor se je predstavil s pesmijo Pričakovanje, ki jo je napisal Tone Pavček (skald. Jakob Jež) in s slovensko ljudsko Kje so tiste stezice, ki ji je glasbeni zapis vdahnil Črt Sojar Voglar. Dekleta pa so zapela še Tiger! Tiger! po besedilu Williama Blaka (skald. Katie O’ Connor – Ballantyne).

Ženska klapa Kamelije iz Kulturnega društva Domžale je nekaj posebnega v slovenskem prostoru, saj pri nas pripeva le malo ženskih klap. Vsako leto organizirajo koncert Dalmatinski pušeljc. Umetniški vodja klape je Romanca Božič. Na reviji so se predstavile z rožansko ljudsko Ena sama rieč me griva (skladatelj Matija Tomc), ki govori o dekletu, ki izpoveduje svojo žalost, z dalmatinsko ljudsko Projden kroz pasike (sklad. Josip Veršić) in s pesmijo Krste Juras Ta tvoja barka mala (Nikica Kalogjera / Vedran Ivanković).

Edinstveni zbor na Slovenskem je tudi Mešani pevski zbor SŠ Domžale, saj je verjetno edini šolski pevski zbor v državi, v katerem skupaj pojejo profesorice, dijakinje in dijaki, zadnji so se zboru pridružili letos. Pod vodstvom Jane Lamberšek Starbek so se predstavili z dvema skladbama, najprej z Božji volek Otona Zupančiča (sklad. Benjamin Ipavec, prir. Andrej Makor) in še s Hallelujah, ki sta jo napisala Leonard Cohen in Roger Emerson. Na klavirju je zbor spremljal Tomaž Pirnat.

Ob lanski 30. obletnici Mešanega pevskega zbora Klas Groblje sta nastali dve skladbi prirejeni posebej zanj. To sta Pohorski kmet, ki jo je uglasbil Tomaž Habe in Pomladni angel (sklad. Katarina Pustinek Rakar), ki nosi besedilo Toneta Pavčka in jo najdemo v njegovi zadnji pesniški zbirki. Pod vodstvom Roka Rakarja so izvedli še skladbo Pange lingua (sklad. Zoltan Kodaly).

Dekleta, dame in gospodje sestavljajo Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja. Zbor se povezuje z različnimi vokalnimi zasedbami in se izobražuje na različnih delavnicah. Za četrtkov večer so pripravili nabožno skladbo Dixit Maria skladatelja Hansa Lea Hasslerja in psalm Cantate Domino (sklad. Vytautas Miškinis). Zbor vodi Lovro Frelih, ki je priredil tudi slovensko ljudsko Prelepa je Selška dolina, ki so jo pevci tudi zapeli. 

Kot zadnji so nastopili pevci in pevke Domžalskega komornega zbora. Pod vodstvom zborovodja Gregorja Klančiča so zapeli skladbo na besedilo Toneta Kunterja Pojem ti hvalnico (sklad. Samo Vremšak), sakralno skladbo O Salutaris Hostia (sklad. Eriks Ešenvalds) in Angeli št. 2: Angeli za bolne, za katero je melodijo prispeval Ambrož Čopi, besedilo pa Tone Pavček.

Izvedbo vseh pevskih zasedb je v sredo in četrtek pozorno spremljal in ocenjeval strokovni spremljevalec Andraž Hauptman. Po končanem programu je dirigentom in umetniškim vodjem sporočil, katera zasedba je primerna za uvrstitev na regijsko ali državno raven.

Oba večera sta se zaključila na podoben način. Pevci in pevke so se zbrali v glavni dvorani lukovškega kulturnega doma, kjer so v en glas zapeli pesem Tam, kjer sem doma Miroslava Košute (sklad. Jože Privšek, prir. Damijan Močnik).

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
28.8 ° C
30.3 °
27.2 °
54 %
2.1kmh
75 %
sre
30 °
čet
30 °
pet
31 °
sob
29 °
ned
31 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano