V komendski Ustanovi Petra Pavla Glavarja letošnje leto ponovno organizirajo predavanja Znanje za zdravje. Ob petkih med 4. in 18. februarjem se bodo zvrstile tri delavnice. Predavanja bodo potekala preko računalniškega programa Zoom.
Na prvi delavnici v petek, 4. februarja, vas bo mojstrska kuharica, Mojca Koman, naučila skuhati lososa v listnatem testu s špinačnim nadevom ter narediti rumove kroglice s čokolado, kardamomom in mandlji. Delavnica je primerna tudi za mlajše nadobudne kuharje. Komanova je soavtorica treh knjig o zdravi prehrani ter avtorica treh kuharskih knjig (Buče in bučne jedi) z recepti za jedi, ki pritegnejo vsakogar. Piše kuharske nasvete za revijo Vzajemnost, prilogo Odprta Kuhinja in časopis Družina. V zadnjem času vodi kuharske tečaje za odrasle, družine in zaključene družbe, v počitniškem času pa tudi za otroke.
Drugo delavnico z naslovom Dietno prehranjevanje bo 11. februarja vodila Lucija Jurkovič, študentka Biotehniške fakultete, magistrskega študija prehrana. Na področju prehrane jo zanima predvsem klinična dietetikaoz. prehrana za bolnike, športnike in ljudi s prilagojeno prehrano. Tako vam bo predstavila, kakšne diete morajo uživati ljudje z alergijo na gluten in tisti z laktozno intoleranco. Razložila vam bo tudi diete za druge alergije.
Doktor Janko Rode bo 18. februarja imel predavanje z naslovom Regrat – plevel, zdravilo in še kaj. Na predavanju boste izvedli sto in eno stvar o plevelu. Rode je doktoriral iz biologije na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Svojo poklicno pot je začel kot srednješolski učitelj in nadaljeval kot raziskovalec na Inštitutu za biologijo. Objavljal je v revijah MMS, Gaia, Lepi vrt, Rože in vrt ter časopisu Večer. Skupaj z drugimi ali sam je napisal pet knjig o zeliščih (Zeliščni vrt). Je soustanovitelj društva Arnika in soavtor kataloga znanj za NPK zeliščar.
Vse delavnice bodo potekale ob 18. uri. Na njih se lahko prijavite na naslednji povezavi. Dobrodošli tudi občani drugih občin.