Med 8. in 12 majem je v kamniškem KIKštarterju v okviru projekta Erasmus+ potekal startup teden na temo zelenega podjetništva, ki ima dva glavna cilja: spodbujanje podjetništva med mladimi in iskanje trajnostnih rešitev. Udeleženci petdnevnega dogodka so ob pomoči mentorjev razvijali trajnostne ideje, ki bodo pripomogle k ohranjanju okolja.
Mednarodni startup teden – udeleženci, partnerji in mentorji so prihajali iz Slovenije, Madžarske, Bolgarije, Španije, Irske ter Severne Makedonije – je bil namenjen mladim med 18. in 29. letom in je predstavljal odlično priložnost za učenje veščin in znanj, potrebnih za ustvarjanje in vodenje uspešnega podjetja, ki hkrati prispeva k ohranjanju okolja in trajnostnemu razvoju našega planeta. V okviru projekta, ki sicer poteka že eno leto in pol, se namreč razvija baza znanja, ki jo lahko udeleženci uporabijo za razvoj idej v lastnem okolju. Pri tem je pomembno, da podjetniške ideje nagovarjajo izzive onesnaževanja okolja.V okviru projekta je bila ustvarjena tudi spletna platforma youngreenhub.eu, kjer bodo brezplačno na voljo moduli, kako razviti zeleno idejo, da bo okolju prijazna, bo reševala izzive okolja in bo podjetniku prinašala tudi zaslužek. Cilj startup tedna v Kamniku je bil, da se razviti moduli testirajo tudi v praksi, poleg tega pa se preizkusi pripravljena gradiva in metode dela ter se jih po potrebi dodela.
Na startup tednu je Nina Irt kot predstavnica Zavoda za turizem in šport Kamnik predstavila trajnostne pristope v turistični panogi v Kamniku, medtem ko sta KIKštarter zastopali Nika Škrjanec, predsednica Zadruge KIKštarter, in Maja Alagič, strokovnjakinja za trajnost.
Udeleženci zelenega startup tedna so spoznali vse faze za razvoj trajnostnih idej. V petek so svoje ideje predstavili tudi pred komisijo KIKštarterja, ki jih je ocenila in jim dala spodbudo za razvoj idej do točke, da jih bo mogoče predstaviti tudi trgu.
V KIKštarterju tudi HACCP in tehnična delavnica
V KIKštarterju ves čas ustvarjajo podporno podjetniško okolje, med drugim so pred kratkim uredili HACCP delavnico, namenjeno podjetnikom, ki razvijajo prehranske izdelke, poleti pa bo na vrsto prišla tudi dokončna ureditev tehnične delavnice s tehnično opremo in stroji, kjer bodo mladi (pa tudi ostali, ki jih to zanima) lahko pridobili praktično znanje. Ideja za tehnično delavnico se je porodila iz pogovorov s podjetniki, ki jim primanjkuje kadra s praktičnim znanjem, in študenti, ki potrebujejo prostor in podporo za prenos znanja v prakso. KIKštarter tako postaja vezni člen in kompetenten center, ki povezuje mlade z izobrazbo in motivacijo za delo s podjetji, ki iščejo ustrezen kader.