ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovAktualnoPredice vam pojemo, ki dvajset let praznujemo

Predice vam pojemo, ki dvajset let praznujemo

Ljudske pevke Predice letos praznujejo 20 let delovanja. Svojo obletnico so ovekovečile s koncertom ljudskih pesmi 18. marca v Domu kulture Kamnik. Prepevale so o lepotah kamniškega konca, naravi, idiličnem vaškem in družinskem življenju.


»Minilo je dvajset let, odkar smo se v šopek zbrale in predice ime si dale. Saj veste, kdor poje, ne misli slabo, vso svojo lepoto, ki jo v sebi nosimo, v svojih pesmih izrazimo,« je članica skupine in povezovalka večera Dragica Požek začela svoj nagovor. Prvič so se ljudske pevke zbrale 15. marca 2002 v Društvu upokojencev Kamnik, na pobudo zdaj že pokojne Ive Šubelj Kramar. Ime so si nadele po pesmi Le predi dekle, saj se jim je zdela domača, resnična in lepa. Z leti so se pevke menjale, v sedanji sestavi pripevajo Štefka Cerar, Danica Kočar, Mari Erce, Mija Gorjup, Dragica Požek in Angelca Jagodic, vodja skupine. Na harmoniki jih občasno spremlja ljudski godec, samouk Jože Jagodic.

V 20-letnem delovanju so imele številne nastope, prepevale so širom Slovenije in tudi v tujini. Nastopajo v vrtcih, šolah, na občinskih prireditvah, porokah in prireditvah ljudskih pevcev in pevk. Kakor pravijo same, gredo, kamor koli jih povabijo. Prejele so že več priznaj, najvišje državno priznanje ljudskih pevcev in godcev in Maroltovo priznanje za odmevno in prizadevno 15-letno poustvarjanje, ohranjanje in posredovanje kamniške ljudske pesmi. Vsako leto v Kamniku organizirajo koncert ljudskih pevcev in pevk, nekateri izmed njih so bili prisotni tudi na koncertu. Predice so izdale tri zgoščenke in posnele videospot na Zapricah.

Na koncertu so sodelovali tudi gostje. Na citre je zaigral Tomaž Plahutnik, ob njegovi spremljavi so pomadne pesmi zapele njegovi hčerki Ana in Manca ter članica skupine Števka Cerar. Nekaj šaljivih pesmi pa je ob citrah zapel tudi Simon Eržen.

»Kdo ve, koliko takšnih izrazov, kot so nocojšnji aplavzi ob vaših interpretacijah, ste drage predice že doživele. Ne samo v domačem Kamniku, ampak po celi Sloveniji. Kamorkoli ste prišle, ste uspešno trkale, to prejo, ki povezuje sedanjost, preteklosti in, upamo, tudi prihodnost. To prejo, ki povezuje vas, ki tako predano in srčno pripevate in ohranjate to dediščino,« je dejal Tone Ftičar, vodja kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulture dejavnosti, ki je ob pomoči sodelavke Tine Dobovšek in Lilijane Juhart Mastikosa iz Občine Kamnik pevkam podelil Maroltova priznanja. Za ohranjanje in oživljanje ljudske dediščine so podelili Maroltovo listino vodji skupine Angelci Jagodic. Nato so podelili še priznanja JSKD članicam in članu za dolgoletno udejstvovanje v kamniških Predicah.

»Za petletno vztrajanje bronasto Maroltovo značko prejemajo članice zasedbe Mija Gorjup, Danica Kočar in Dragica Požek. Za desetletno zvestobo članstvu zasedbe Predice srebrno Maroltovo značko prijeme Štefka Cerar. Zaradi več kot 30-letne dejavnosti na področju ohranjanja kulture dediščine prejemata častni Maroltovi znački vodja skupine Angleca Jagodic in harmonikar Jože Jagodic. Iskrene čestitke vsem in želim vam, da nadaljujete še naprej, vsaj do Dneva narodnih noš in do majskega koncerta srečanja ljudskih pevcev,« je Ftičar podelil priznanja članicam in članom skupine.

»Iskrene čestitke ljudskim pevkam Predicam. Kamnik je mesto kulture, Kamnik je kulturna dediščina. Na odru imamo glasbeno kulturno dediščino in veseli me, da se tovrstno petje ohranja. Upam in želim si, da bi se to ljudsko izročilo preneslo tudi na mlajše generacije,« je pevkam čestitala Liljana Juhart Mastikosa, ki je na Občini Kamnik odgovorna za kulturo in kulturno dediščino.

»Ko smo začele, je bilo rečeno, le kaj se te babe grejo. A sedaj praznujemo dvajset let in še vztrajamo,« je za konec povedala Angelca Jagodic in napovedala zadnjo pesem večera Mi se imamo radi.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
4.8 ° C
5.8 °
3.1 °
93 %
1.5kmh
100 %
pon
8 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano