torek, 11 februarja, 2025
2.9 C
Kamnik
2.9 C
Kamnik
torek, 11 februarja, 2025
2.9 C
Kamnik
torek, 11 februarja, 2025
2.9 C
Kamnik
torek, 11 februarja, 2025
DomovAktualnoPraznik drobnice v Samostanu Mekinje

Praznik drobnice v Samostanu Mekinje

Po hribovitih predelih občine Kamnik se že od nekdaj pasejo ovce, največ v Tuhinjski dolini. Pred več kot 20. leti so se rejci drobnice zaradi želje po sodelovanju povezali v Društvo rejcev drobnice Kamnik. Ob ustanovitvi se je v društvo vključilo 23 rejcev, ki so skupaj redili več kot 1200 ovc in koz. Čez leta je število rejcev in drobnice samo še naraščalo, leta 2017 jih je bilo 40. V soboto so svojo 20. obletnico obeležili s praznovanjem na dvorišču Samostana Mekinje.


»Naše društvo je bilo ustanovljeno z namenom, da bi se ohranila paše drobnice na Kamniškem. Zelo nas veseli, da je med nami, kar nekaj mlajših članov,« je pomen Društva rejcev drobnice predstavil predsednik Janez Pavlič.

»Lepo, da je, toliko rejcev na vašem območju, saj je ta kmetijska dejavnost zelo primerna za obdelavo strmih pobočij. Moramo se zavedati, da samo paša rešuje hribovita območja pred zaraščanjem. In zaraščene površine so katastrofa za predelavo hrano in turizem,« je vse pozdravil predsednik Društva rejcev Slovenije Roman Savšek in v nadaljevanju rejcem natančno razložil ukrepe nove skupne evropske kmetijske politike 2023-2027. Povedal je tudi, da bo slovenska jagnjetina lahko kmalu na voljo na policah slovenskih trgovin.

»Vaša dejavnost je večplastna, vaša naloga je tudi skrb za prehransko samooskrbo, ki smo ji v preteklosti dali premajhno težo. V prihodnje bo dobila večjo vlogo in tu boste pomembni vi. Hvaležen sem vsakemu posebej, da skrbi za svoje ovce in da obdelujete našo zemljo,« je vse prisotne pozdravil kamniški župan Matej Slapar.

Na dvorišču samostana so bile postavljene številne stojnice. Na njih so rokodelci predstavili pletenje izdelkov iz ovčje volne, otroci pa so se lahko preizkusili v polstenju filca. Moravške rokodelke so prikazale mikanja in tkanja prediva. »V zadnjih letih se je povečala prodaja domačih volnenih izdelkov, predvsem zaradi mladih, ki se vedo, kaj so kakovostni izdelki. Nič ne pogreje tako kot volna,« je povedala predica iz Haloz. Stojnice so se šibile tudi pod ponudbo izdelkov predelovalcev iz vse Slovenije. Ponujali so številne dobrote iz kozjega in ovčjega mleka, na voljo je bil tudi sladoled. Za kulinarično razvajanje je skrbel kuharski mojster Janez Bratovž, ki je skuhal slastno ovčjo juho, člani društva pa so spekli jagnjetino. 

Na travniku pred samostanom so si lahko obiskovalci ogledali ovce in koze kamniških rejcev. Največ je bilo jezersko-solčavskih ovc, ki so avtohtone ovce naših krajev. Prava poslastica je bil prikaz striženja ovac, ki so jih kmetje nazadnje strigli spomladi.  Volno so kar na mestu prevzele članice Turističnega društva Tuhinjska dolina, ki so jo sortirale. Čisto volno bodo uporabile za izdelovanje izdelkov. Manj čisto volno pa se največkrat porabi za tople gredo. Zanimiv je bil tudi prikaz zganjanja ovc s pomočjo borderskih ovčarjev. Tu smo lahko občudovali odlično komunikacijo med psi in njihovimi lastniki.