sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
DomovAktualnoPotepanje domžalskih upokojencev po Opatiji

Potepanje domžalskih upokojencev po Opatiji

Člani društva Lipa Domžale iz Univerze za tretje življenjsko obdobje so organizirali štiridnevni izlet v Opatijo od 10. do 14. marca z ogledom nekaterih bližnjih krajev. Ker število udeležencev ni zadostovalo, da bi napolnili avtobus, sta se pridružili še skupini upokojencev iz Radencev in Brežic.


Za začetek so si ogledali mesto Bakar, ki je videti manj industrijsko kot v mladih dneh upokojencev. Nekaj desetletij prizadevanj za turistični razvoj počasi spreminja vtis Bakarskega zaliva. Sedaj se mesto Bakar kaže kot mestece srednjeveške zasnove, ki je kot amfiteater razvrščeno na pobočju ob zalivu, tako kot so že v rimskih časih zasnovali naselbino Volcera. Nekoč je bil Bakar največje mesto na Hrvaškem. Habsburško obdobje z Marijo Terezijo je dalo mestu še večjo veljavo z vlogo upravnega središča, z razvojem pristanišča in ladjedelnice, s pomorsko šolo, s spodbujanjem trgovanja, ribištva in vinogradništva. Glavna mestna cerkev s katakombami in kripto je bila med največjimi na Hrvaškem.

Na pomolu so jih sprejeli člani Turističnega društva Bakar, predsednica in starejše gospe v oblekah meščanske noše ter mestna straža v uniformah. Bogato so jih pogostili s tradicionalnimi dobrotami, kot so bakarska torta, paškote  in šampanjec Bakarska vodica.

Na obhodu po mestu so si ogledali še Turško hišo, Rimsko hišo, Frankopanski kaštel, stavbo pomorske šole, ruševine Mornarske hiše in nadstrešnico – mestno pralnico imenovano Perilo. Pralnica je bila prostor, kjer je perica dobila vse najnovejše novice.

Drugi dan jih je vodič popeljal po vodenem ogledu znamenitosti Opatije. Kraj je dobil ime po samostanu sv. Jakova iz leta 1453. Sprehodili so se po obalni sprehajalni poti Lungomare, po aleji slavnih hrvaških oseb, ki imajo v tlaku pločnika svojo marmornato zvezdo, mimo mogočnih hotelskih palač do parka in vile Angelina, ki jo je leta 1844 zgradil bogati reški trgovec Ignazio Scarpa za svojo ljubljeno ženo Angelino. Ta veličastna stavba pomeni začetek opatijskega turizma. V desetletjih, ki so sledila, se je začela gradnja razkošnih hotelov in neustavljivi razvoj kraja, ki ga je vzpodbujala železniška povezava z Dunajem.

Danes je Opatija v novi turistični sezoni, vsi parki in vse cvetlične gredice so polni barvitega cvetja, vsepovsod se bohotijo cvetoči grmički rožmarina, brogovit, kamelij, jasminov pa tudi cvetočih dreves mandeljnov, sliv, mimoz, magnolij ….

Tretji dan je bilo na izbiro: izlet do romarskega kraja Trsat, Reke in mesteca Kastav ali svobodno pohajkovanje. Kastav je majhno utrjeno mestece na pobočju nad Kvarnerskim zalivom. Hiše so zgoščeno razporejene za mestnim obzidjem. Ogledali so si mestno Ložo in vaški trg z vodno cisterno – šterno. Na trgu je nevpadljivo gostišče Kukuriku, v katerem so se nedavno sestajali aktualni hrvaški politiki. Nadaljevali so z ogledom ruševine nedokončane bazilike imenovane Crekvina. Cerkev so gradili jezuiti leta 1571 in naj bi bila največja na Jadranu. Gradnja je zastala in je sedaj v stanju mogočne ruševine. Mesto je bilo v hrvaški zgodovini izjemnega pomena, saj ga je bilo kot močno utrdbo nemogoče osvojiti. V njem se je ves čas dogajal močan politični in kulturni razvoj. Danes je mesto Kastav turistični biser, od koder je čudovit razgled na Kvarnerski zaliv.

Sledil je ogled Trsata, pomembne utrjene naselbine nad Reko. Obiskali so romarsko središče in utrdbo, ki je bila zgrajena že v času Ilirov in Rimljanov ter v burni zgodovini večkrat preurejena in dograjena. Iz Reke vodi do Trsata 561 romarskih stopnic. Po njih se spustiš do starega dela mesta v 20 minutah, za navzgor pa je zelo različno, odvisno tudi od načina hoje: ali peš ali pa po kolenih.

Reka je tretje največje hrvaško mesto in pomembno upravno, kulturno, prometno, univerzitetno središče. V mestu izstopa stavba uprave Jadrolinije , mogočna in lepo obnovljena zgradba iz avstro-ogrskega obdobja. Privezi ob pomolih so polni razkošnih jaht vseh velikosti. Nadaljevali so s sprehodom po zgledno urejenem središču mesta in sprehajališču po ulici Korzo z mestno hišo in številnimi butičnimi trgovinami. Reka je bila leta 2020 evropska prestolnica kulture, kar je prispevalo k urejenosti mesta.

V kraju Paladini ne daleč od Pazina so izletniki obiskali gostišče Karlić tartufi. Tam so izvedeli vse o različnih vrstah tartufov, o nabiranji in o pomenu te kulinarične znamenitosti. Naslednja postaja je bila Pazin, ki je lociran v notranjosti Istre, na planoti ob 120 metrov globokem ponoru reke Pazinščice. Na robu globoke soteske reke stoji pazinski grad. Ob hudih deževjih se gladina reke v tesni kraški soteski ob gradu dvigne tudi za 70 m.

Upokojenci so se vrnili v Slovenijo polni vtisov in z novimi prijatelji iz avtobusa. Izlet jih je premaknil nazaj v smeri normalnega življenja po dve leti trajajočem turobnem covidnem obdobju. Omogočil jim je, da bodo lažje počakali do novih potepanj z Univerzo za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale, kjer je vedno prijetna družba.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
3.6 ° C
9.1 °
2.9 °
100 %
1kmh
75 %
sob
8 °
ned
7 °
pon
5 °
tor
5 °
sre
5 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano