torek, 5 julija, 2022
25.4 C
Kamnik
25.4 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
25.4 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
25.4 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
25.4 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovAktualnoNa Domžalskem je kultura raznolika, bogata in kakovostna

Na Domžalskem je kultura raznolika, bogata in kakovostna

Prireditev Zveze kulturnih društev Domžale ob kulturnem prazniku

Slovenski kulturni praznik so s prireditvijo v Slamnikarskem muzeju pospremili tudi člani Zveze kulturnih društev Domžale. Kot se spodobi za proslavo, se je vse začelo s slovensko himno, ki so jo zapele članice Tria Muze.


»Kultura je bila dana človeku, da bi z njo ustvarjal življenje, našel pot do sočloveka, izražal, kaj misli in kaj čuti. Današnji dan je praznik vseh Slovencev, še posebej pa tistih, ki kulturo redno ustvarjamo,« je v uvodnem nagovoru povedala predsednica Zveze kulturnih društev (ZKD) Domžale Klavdija Gregorin Štiftar. Še posebej se je predsednica v svojih pozdravnih besedah osredotočila na ljubiteljsko kulturo, ki je duša in srce Zveze kulturnih društev, ki v Domžalah skrbi za povezovanje med ljubiteljskimi kulturnimi društvi. Ustvarjalci so dopoldne oblikovalci svojega poklica, popoldne so predani družinskemu življenju, a zvečer se prelevijo v pevce, igralce, pesnike in filmske ustvarjalce. Letošnji kulturni praznik je združil več zvrsti umetnostivokalno, instrumentalno in poetično.

Mlada glasbenika Iza Sušnik na violini in Blaž Kozjek na pozavni sta ob klavirski spremljavi Blaža in Tomaža Pirnata zaigrala skladbe mednarodnih skladateljev. Borut Jenko iz Kulturnega društva Jože Gostič iz Homca je recitral poezijo slovenskih pesnikov, ki ob tem času praznujejo svoj jubilej. Ob stoletnici rojstva Karla DestovnikaKajuha je recitiral Pomladni sonet in Slovensko pesem. Ob stoletnici rojstva Franceta Balantiča si je izbral njegovi pesmi Domov in Marjetica. Svoj program je končal s kančkom Prešernove poezije, in sicer s pesmijo Elegija svojim rojakom. Trio Muze so poleg himne zapele še Prešernov spev Dekletom, ljudsko Lipa in skladbo Tam, kjer sem doma, Miroslava Košute ter Jožeta Privška. Aranžmaji so delo članice skupine Uršule Jašovec.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
25.4 ° C
25.9 °
23.6 °
61 %
2.6kmh
75 %
tor
25 °
sre
27 °
čet
27 °
pet
24 °
sob
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano