četrtek, 16 oktobra, 2025
14 C
Kamnik
14 C
Kamnik
četrtek, 16 oktobra, 2025
14 C
Kamnik
četrtek, 16 oktobra, 2025
14 C
Kamnik
četrtek, 16 oktobra, 2025
DomovAktualnoKUL petki poživijo Kamnik

KUL petki poživijo Kamnik

KUL petki v samo središče Kamnika prinašajo dogajanje in dobro vzdušje. Ta petek je KUL petek ponovno obiskalo veliko ljudi, ki so pod senco košatih dreves v parku Evropa želeli nekaj popiti ali pregrizniti, zraven pa posedeti na travi, poslušati glasbo in uživati v družbi svojih prijateljev ali družine.


Obiskovalci so posedali na osrednjem delu parka, ki so ga poimenovali urbani piknik. Tu so organizatorji namestili lesene palete z blazinami, marsikdo pa si je deko prinesel kar sam. A za najboljša mesta je treba priti zgodaj, saj bolj kot je pozna ura, več ljudi je opaziti v parku. »Ravno smo se vrnili z dopusta in smo prišli sem. Zelo nam je všeč vzdušje, srečali smo pa tudi številne prijatelje, s katerimi smo poklepetali.  Všeč nam je, da imamo tako blizu doma na voljo raznoliko pijačo in hrano in da je možno dobiti več kot samo burgerje,« nam je svoje vtise zaupala družba prijateljev iz Stahovice.

Na pragu večera so obiskovalci zasedli tudi že vse potke in se stoje pozibavali v ritmih glasbe. »Vzdušje je odlično, zdi se mi bolje kot na prejšnjem KUL petku. V parku je taka posebna energija, da je tu bistveno bolj topleje kot zunaj,« je povedala Hana iz Kamnika. Obiskovalci so tudi pohvalili dobro urejen dostop do Wc-jev, ki so jih organizatorji uredili v bližnjem zavodu Štacjon.

Obiskovalci so si izmenjavali zgodbe o dopustu in srečevali prijatelje, ki jih niso srečali že več let. In ravno to delo v lokalnem okolju je všeč tudi številnim lokalnim ponudnikom. »Lepo je delati tu, kjer poznaš ljudi. Na začetku dneva je zgledalo, da ne bo nobenega, a je nato prišlo čedalje več ljudi,« je povedal pivovar Aleš Ogrinec iz Barut Brewing and Blending, ki svoje pivo vari v prostorih kamniške smodnišnice. Najprej mu je zmanjkalo piv z okusom manga in maline, saj sta to prava poletna okusa in predstavljata neko novost. Skupaj s pomočnico je nalil več kot 150 litrov piva. Pestra je bila tudi ponudba ginov, ki so jih ponujali tako pri #j3gin kot tudi pri Beyond Mura Distillery. 

Številni obiskovalci so se nabrali tudi ob stojnici z afriško hrano, ki so jo pripravljali nigerijski kuharji, ki vsi v Sloveniji živijo že kar nekaj let. V Kamniku so se s svojo  Baobab restavracijo, ki jo lahko najdete tudi  v Kosezah, predstavili prvič. Na hrano je bilo treba počakati nekoliko dalj časa, a se je to po mnenju obiskovalcev izplačalo, saj je bila hrana res odlična. Na voljo so bile tudi slastne brezalkoholne pijače. Prav prijeten prostor za pripravo in peko pic sta si poleg miz izborila tudi Špela in Klemen iz Love2bake, ki sta od lani že stalna ponudnika na KUL petkih. Ravno tako na tem kulinaričnem festivalu pogosto srečamo kuharje iz Gostilnice Orle, ki vam lakoto potešijo s slastnimi rebrci in ostalimi mesnimi dobrotami. Burgerje in pečen krompirček, ki so še posebej navdušili mlade, so pekli pri Vratarnici. Sladke grižljajčke pa so vas pripravili pri Waffle to go in pri Torte Bella.

Za zabavo so s petjem znanih pesmi iz raznolike zakladnice svetovne glasbe poskrbeli člani skupine  The West Band s pevko Nino Bauman. Nastopiti bi morala skupina Smetnaki, a so zaradi bolezni odpovedali.

Kozarce za večkratno uporabo so ljudje odlično sprejeli

Tudi letos na KUL PETKIH obiskovalci svojo priljubljeno pijačo srkajo iz povratnih kozarcev za večkratno uporabo.  Prvič je bila ta novost lani na pivovarskem festivalu KAMnaPIR.  Luka Svetec, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik je povedal: »Obiskovalcem pivovarskega festivala smo dali možnost plačila kotizacije za povratne kozarce za večkratno uporabo, kar so toplo pozdravili in pohvalili. S to gesto smo bili resnično deležni zelo pozitivnega odziva. Veseli smo, da je bilo na koncu dogodka kljub množični obiskanosti festivala zelo malo odpadkov in si želimo ohraniti ta trajnostni koncept tudi v prihodnje.«

Tudi v petek je bilo slišati pozitivne odzive, tako med ponudniki kot tudi med obiskovalci    , organizatorji si želijo, da bi bili to edini kozarci, ki so na prireditvi v uporabi. Kozarce obiskovalci po plačilu kavcije 2 evra dobijo pri ponudnikih, nato pa jih lahko vrnejo pri mizi organizatorja. Prejšnji petek so razdelili 600 kozarcev, skoraj 90 odstotkov le- teh je prišla nazaj, nekateri obiskovalci pa so jih vezli domov za spomin in jih bodo morda uporabili naslednjič. Te, ki so prišli nazaj, bodo oprali in jih na naslednjih KUL petkih ponovno ponudili v uporabo. Med ponudniki smo lahko le slišali, da si želijo, da bi bilo bolje označeno, kje je kozarce možno vrniti, saj to zanima veliko obiskovalcev. Lani so kupili 3000 velikih kozarcev za večkratno uporabo, letos pa so dodali še manjše kozarce.

Želijo biti vzor vsem ponudnikom

»Zavod za turizem in šport Kamnik je med svojimi dejavnostmi tudi organizator prireditev in kot primer dobre prakse tudi za ostale organizatorje prireditev na Kamniškem, si na kulinaričnem festivalu KUL petek prizadevamo na prireditvi zmanjšati količino odpadkov – predvsem plastične embalaže, kozarcev in pribora za enkratno uporabo,« je razloge za uvedbo povratnih kozarcev razložila Nina Irt iz Zavoda za turizem in šport Kamnik, kjer so z rezultati, posebej občutnim zmanjšanem embalaže zelo zadovoljni. » Z gotovostjo lahko trdimo, da je že lani na pivovarskem festivalu med embalažo bilo 1000 kozarcev manj. Letos je to število še večje,« je še dodala strokovna sodelavka Zavoda za turizem in šport.  

Verjamejo, da so na pravi poti, zato že imajo načrte, kako se bodo v prihodnosti še izboljšali. »Trenutno smo še v fazi, ko manjše 3dl kozarce še uvajamo, kar pomeni, da se z gostinci sproti dogovarjamo, katero svojo ponudbo bodo ponujali v povratni embalaži (obstajajo še določene omejitve, kot je žgana pijača, bubble tea …), zato bomo boljše podatke lahko ponudili drugo leto. Te aktivnosti so proces, ki ga želimo konstantno izboljševati,« je še dodala Nina Irt.

Pomembna novost, s katero letos nagovarjajo obiskovalce prireditve, je tudi nov vozni red vlaka, saj od lani zadnji vlak iz Kamnika proti Ljubljani odpelje ob 23. uri – ravno ob zaključku poletnih petkovih kulinaričnih večerov KUL petkov. Zato ljudi osveščajo in nagovarjajo, da se zaradi neposredne bližine prireditvenega prostora z železniško postajo v Kamnik pripeljejo kar z vlakom: »Vabimo vas, da Kamnik obiščete z vlakom, saj iz vlaka dobesedno stopite na prizorišče festivala. Bodite trajnostni – bodite KUL!«

Kaj vas čaka na naslednjih KUL petkih

Na naslednjih dveh KUL petkih bo prišlo do povezave dveh popularnih kamniških festivalov, in sicer KUL petkov in Kamfesta, ki praznuje že 20. obletnico delovanja. 4. avgusta tako v park Evropa prihaja glasbena skupina Ana Pupedan, 11. avgusta glasbeni trio Pato. Tudi bogato kamfestovsko dogajanje se bo vsak dan zaključilo ob 23. uri, ravno tako da boste lahko še ujeli zadnji vlak. KUL petki bodo potekali še do konca avgusta.

SORODNI ČLANKI

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovAktualnoKUL petki poživijo Kamnik

KUL petki poživijo Kamnik

KUL petki v samo središče Kamnika prinašajo dogajanje in dobro vzdušje. Ta petek je KUL petek ponovno obiskalo veliko ljudi, ki so pod senco košatih dreves v parku Evropa želeli nekaj popiti ali pregrizniti, zraven pa posedeti na travi, poslušati glasbo in uživati v družbi svojih prijateljev ali družine.


Obiskovalci so posedali na osrednjem delu parka, ki so ga poimenovali urbani piknik. Tu so organizatorji namestili lesene palete z blazinami, marsikdo pa si je deko prinesel kar sam. A za najboljša mesta je treba priti zgodaj, saj bolj kot je pozna ura, več ljudi je opaziti v parku. »Ravno smo se vrnili z dopusta in smo prišli sem. Zelo nam je všeč vzdušje, srečali smo pa tudi številne prijatelje, s katerimi smo poklepetali.  Všeč nam je, da imamo tako blizu doma na voljo raznoliko pijačo in hrano in da je možno dobiti več kot samo burgerje,« nam je svoje vtise zaupala družba prijateljev iz Stahovice.

Na pragu večera so obiskovalci zasedli tudi že vse potke in se stoje pozibavali v ritmih glasbe. »Vzdušje je odlično, zdi se mi bolje kot na prejšnjem KUL petku. V parku je taka posebna energija, da je tu bistveno bolj topleje kot zunaj,« je povedala Hana iz Kamnika. Obiskovalci so tudi pohvalili dobro urejen dostop do Wc-jev, ki so jih organizatorji uredili v bližnjem zavodu Štacjon.

Obiskovalci so si izmenjavali zgodbe o dopustu in srečevali prijatelje, ki jih niso srečali že več let. In ravno to delo v lokalnem okolju je všeč tudi številnim lokalnim ponudnikom. »Lepo je delati tu, kjer poznaš ljudi. Na začetku dneva je zgledalo, da ne bo nobenega, a je nato prišlo čedalje več ljudi,« je povedal pivovar Aleš Ogrinec iz Barut Brewing and Blending, ki svoje pivo vari v prostorih kamniške smodnišnice. Najprej mu je zmanjkalo piv z okusom manga in maline, saj sta to prava poletna okusa in predstavljata neko novost. Skupaj s pomočnico je nalil več kot 150 litrov piva. Pestra je bila tudi ponudba ginov, ki so jih ponujali tako pri #j3gin kot tudi pri Beyond Mura Distillery. 

Številni obiskovalci so se nabrali tudi ob stojnici z afriško hrano, ki so jo pripravljali nigerijski kuharji, ki vsi v Sloveniji živijo že kar nekaj let. V Kamniku so se s svojo  Baobab restavracijo, ki jo lahko najdete tudi  v Kosezah, predstavili prvič. Na hrano je bilo treba počakati nekoliko dalj časa, a se je to po mnenju obiskovalcev izplačalo, saj je bila hrana res odlična. Na voljo so bile tudi slastne brezalkoholne pijače. Prav prijeten prostor za pripravo in peko pic sta si poleg miz izborila tudi Špela in Klemen iz Love2bake, ki sta od lani že stalna ponudnika na KUL petkih. Ravno tako na tem kulinaričnem festivalu pogosto srečamo kuharje iz Gostilnice Orle, ki vam lakoto potešijo s slastnimi rebrci in ostalimi mesnimi dobrotami. Burgerje in pečen krompirček, ki so še posebej navdušili mlade, so pekli pri Vratarnici. Sladke grižljajčke pa so vas pripravili pri Waffle to go in pri Torte Bella.

Za zabavo so s petjem znanih pesmi iz raznolike zakladnice svetovne glasbe poskrbeli člani skupine  The West Band s pevko Nino Bauman. Nastopiti bi morala skupina Smetnaki, a so zaradi bolezni odpovedali.

Kozarce za večkratno uporabo so ljudje odlično sprejeli

Tudi letos na KUL PETKIH obiskovalci svojo priljubljeno pijačo srkajo iz povratnih kozarcev za večkratno uporabo.  Prvič je bila ta novost lani na pivovarskem festivalu KAMnaPIR.  Luka Svetec, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik je povedal: »Obiskovalcem pivovarskega festivala smo dali možnost plačila kotizacije za povratne kozarce za večkratno uporabo, kar so toplo pozdravili in pohvalili. S to gesto smo bili resnično deležni zelo pozitivnega odziva. Veseli smo, da je bilo na koncu dogodka kljub množični obiskanosti festivala zelo malo odpadkov in si želimo ohraniti ta trajnostni koncept tudi v prihodnje.«

Tudi v petek je bilo slišati pozitivne odzive, tako med ponudniki kot tudi med obiskovalci    , organizatorji si želijo, da bi bili to edini kozarci, ki so na prireditvi v uporabi. Kozarce obiskovalci po plačilu kavcije 2 evra dobijo pri ponudnikih, nato pa jih lahko vrnejo pri mizi organizatorja. Prejšnji petek so razdelili 600 kozarcev, skoraj 90 odstotkov le- teh je prišla nazaj, nekateri obiskovalci pa so jih vezli domov za spomin in jih bodo morda uporabili naslednjič. Te, ki so prišli nazaj, bodo oprali in jih na naslednjih KUL petkih ponovno ponudili v uporabo. Med ponudniki smo lahko le slišali, da si želijo, da bi bilo bolje označeno, kje je kozarce možno vrniti, saj to zanima veliko obiskovalcev. Lani so kupili 3000 velikih kozarcev za večkratno uporabo, letos pa so dodali še manjše kozarce.

Želijo biti vzor vsem ponudnikom

»Zavod za turizem in šport Kamnik je med svojimi dejavnostmi tudi organizator prireditev in kot primer dobre prakse tudi za ostale organizatorje prireditev na Kamniškem, si na kulinaričnem festivalu KUL petek prizadevamo na prireditvi zmanjšati količino odpadkov – predvsem plastične embalaže, kozarcev in pribora za enkratno uporabo,« je razloge za uvedbo povratnih kozarcev razložila Nina Irt iz Zavoda za turizem in šport Kamnik, kjer so z rezultati, posebej občutnim zmanjšanem embalaže zelo zadovoljni. » Z gotovostjo lahko trdimo, da je že lani na pivovarskem festivalu med embalažo bilo 1000 kozarcev manj. Letos je to število še večje,« je še dodala strokovna sodelavka Zavoda za turizem in šport.  

Verjamejo, da so na pravi poti, zato že imajo načrte, kako se bodo v prihodnosti še izboljšali. »Trenutno smo še v fazi, ko manjše 3dl kozarce še uvajamo, kar pomeni, da se z gostinci sproti dogovarjamo, katero svojo ponudbo bodo ponujali v povratni embalaži (obstajajo še določene omejitve, kot je žgana pijača, bubble tea …), zato bomo boljše podatke lahko ponudili drugo leto. Te aktivnosti so proces, ki ga želimo konstantno izboljševati,« je še dodala Nina Irt.

Pomembna novost, s katero letos nagovarjajo obiskovalce prireditve, je tudi nov vozni red vlaka, saj od lani zadnji vlak iz Kamnika proti Ljubljani odpelje ob 23. uri – ravno ob zaključku poletnih petkovih kulinaričnih večerov KUL petkov. Zato ljudi osveščajo in nagovarjajo, da se zaradi neposredne bližine prireditvenega prostora z železniško postajo v Kamnik pripeljejo kar z vlakom: »Vabimo vas, da Kamnik obiščete z vlakom, saj iz vlaka dobesedno stopite na prizorišče festivala. Bodite trajnostni – bodite KUL!«

Kaj vas čaka na naslednjih KUL petkih

Na naslednjih dveh KUL petkih bo prišlo do povezave dveh popularnih kamniških festivalov, in sicer KUL petkov in Kamfesta, ki praznuje že 20. obletnico delovanja. 4. avgusta tako v park Evropa prihaja glasbena skupina Ana Pupedan, 11. avgusta glasbeni trio Pato. Tudi bogato kamfestovsko dogajanje se bo vsak dan zaključilo ob 23. uri, ravno tako da boste lahko še ujeli zadnji vlak. KUL petki bodo potekali še do konca avgusta.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
14 ° C
14.4 °
12.6 °
63 %
2.1kmh
75 %
čet
15 °
pet
15 °
sob
14 °
ned
12 °
pon
13 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano