sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoKotiček za oddajo še delujočih aparatov na zbirnem centru Dob

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov na zbirnem centru Dob

Na Zbirnem centru Dob je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček je označen z rumeno tablo in tako nezgrešljiv. V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.


Kar 1–2 odstotka takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki in  po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. V družbi ZEOS verjamejo, da je najbolj trajnostni aparat vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. »S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. Pravilno ločevanje e-odpadkov je seveda zelo pomembno, poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj. Če odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov,« je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić.

Župan občine Domžale Toni Dragar je obpovedal: »Prepričan sem, da se v vsakem domu najde kakšna naprava, ki še deluje, a je ne uporabljamo več. Morda ta naprava čaka nekoga drugega, da jo spet vrne v uporabo. Spremenimo svoje navade in odložimo še delujoče naprave, ki smo se jih morda naveličali ali jih zamenjali z novimi, v nov kotiček za ponovno uporabo, ki smo ga danes skupaj z župani sosednjih občin odprli. Naj dobro služi svojemu namenu!«

»Veseli nas, da bomo tudi mi s postavitvijo kotička v našem zbirnem centru prispevali k zmanjševanju količine odpadkov. Količine odpadkov namreč ves čas naraščajo, med njimi pa so velikokrat tudi stvari, ki so še uporabne in bi jih marsikdo z veseljem uporabil. Vsak aparat, ki se vrne v ponovno uporabo, je zato pomemben,« je dodal Marko Fatur, direktor Javnega komunalnega podjetja Prodnik.

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

O projektu Life Spodbujamo e-krožno

Kotički se postavljajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! na zbirne centre lokalnih izvajalcev služb ravnanja z odpadki v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o., s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor in Evropske komisije terje usmerjen v ozaveščanje ter spreminjanje navad potrošnikov in ostalih deležnikov za podaljševanje življenjske dobe aparatov. S projektnimi orodji, kot so potujoča popravljalnica, spletna platforma in kotički ponovne uporabe ter organizacijo dogodkov za splošno in strokovno javnost, promovira krožne poslovne modele, popravila aparatov, souporabo ter ponovno uporabo aparatov. V modronovičnih občinah najdete tovrsten kotiček še v Zbirnem centru Suhadole v Komendi.

Foto: Karin Božič Zupančič

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano