četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoGugalnice velikanke na Veliki planini

Gugalnice velikanke na Veliki planini

V soboto so še uradno odprli gugalnice velikanke, ki so sicer obiskovalcem Velike planine brezplačno na voljo že od začetka julija. Na stebrih nekdanje žičnice (enka) na Veliki planini so nameščene tri gugalnice, in sicer sta dve namenjeni odraslim in ena otrokom do 14. leta. S tem dogodkom se je zaključil tudi letošnji festival Kamfest.


Avtorji gugalnic in njihove postavitve so Blaž Bergant, Nina Koželj in Manca Kemperl, ki so projekt razvili v okviru prvega turističnega startup vikenda, ki je bil lani v Kamniku. »Že nekaj časa sem razmišljal, kaj bi lahko naredili s stebri nekdanje žičnice na Veliki planini, saj menim, da ne sodijo več sem. Ker so videti kot konstrukcija za gugalnice, sem dobil idejo, da bi na njih obesili velikanske gugalnice. Sam tega ne znam izdelati, zato sem poklical Nino in Manco. Imeli smo srečo, da je nekaj mesecev po prvotni ideji v Kamniku potekal turistični startup vikend, kamor smo se prijavili in dobili tudi nekaj finančnih sredstev,« je o ideji povedal Blaž Bergant.

Velika planina, gugalnice, odprtje, avtorji ideje
Avtorji gugalnic in njihove postavitve (od leve): Manca Kemperl, Blaž Bergant in Nina Koželj

A pot od ideje do izvedbe ni bila enostavna. »Najbolj pomembno nam je bilo, da gugalnice ne bi bile tujek v prostoru, da bi se zlile z okoljem, da bi bile lesene, primarne. Kaj se je zgodilo? Lesene gugalnice so prepovedane in tu se je naša dolga pot do tega, da smo gugalnice tudi uspeli postaviti, začela,« je o težavah, na katere so naleteli, na odprtju povedala Nina Koželj, »projekt je tako birokratsko kot logistično in finančno zelo velik zalogaj. Sploh si ne bi mislili, da je za tremi gugalnicami eno leto dela; ogromno ljudi in podjetij je bilo vključenih, od statikov do ljudi, ki so pregledali konstrukcijo, obnovili stebre, poskrbeli za varovanje itd.« Ekipa je kljub temu vztrajala. »Sem umetnica in v moji naravi je, da naredim stvari zato, da se malo spremeni človekovo življenje, da mu ga polepšam ali ponudim uvid oz. situacije, na katere sicer ne bi naletel ali jih doživel. To je moje poslanstvo in tudi razlog, da smo hoteli projekt pripeljati do konca kljub vsem preprekam,« je razložila Nina. Prvotna ideja je vključevala tudi možnost, da bi se ljudje na gugalnicah lahko fotografirali s ptičje perspektive. »Ta del je še v razvoju. To so posebne kamere, treba je napisati kode, jih sprogramirati, tako da se bomo s tem ukvarjali pozimi,« razkriva Nina.