nedelja, 10 decembra, 2023
0.7 C
Kamnik
0.7 C
Kamnik
nedelja, 10 decembra, 2023
0.7 C
Kamnik
nedelja, 10 decembra, 2023
0.7 C
Kamnik
nedelja, 10 decembra, 2023
DomovAktualnoDomžalski gasilci so odprli svoja vrata

Domžalski gasilci so odprli svoja vrata

Več kot 400 otrok, njihovih staršev, skrbnikov in mentorjev pomladka gasilskih društev se je v petek odpravilo na dvorišče pred CZR Domžale. Razlog? Poklicni gasilci so odprli svoja vrata in dali vsem, predvsem pa najmlajšim možnost, da se za en dan preizkusijo kot gasilci.


Dogodek, ki bi moral biti že prejšnji teden, a so ga zaradi slabega vremena prestavili, že tradicionalno poteka v oktobru, mesecu požarne vrednosti. Letos je sicer zaradi koronskih ukrepov potekal prvič po dveh letih. Če sklepamo po množičnem obisku, so ga Domžalčani in prebivalci okoliških krajev že močno pogrešali. Sam dogodek je bil še posebej posvečen otrokom, ki so se lahko na desetih točkah preizkusili v različnih gasilskih disciplinah. Bili so razdeljeni v tri starostne skupine (do 5 let, od 5 do 10 let ter na nad 10 let), glede na to, so morali opraviti različne naloge. Za končno nagrado, sladoled in obliže so morali zbrati štiri žige. Med reševanjem vaj so se otroci pogumno podali v zadimljen prostor, gasili požar, plezali po lestvah, se vozili z žičnico, pumpali vodo, nosili jeklenke, razvijali cevi, izvajali prvo pomoč, reševali plišastega medveda in lutke. Seveda vse to pod nadzorom poklicnih gasilcev, ki so otroke oblekli v zaščitne obleke, jih spodbujali in jim razložili marsikaj zanimivega. Možen je bil tudi ogled notranjosti gasilskih vozil. Tako so otroci (in tudi starejši) spoznali delovanje in naloge gasilcev, ki upajo, da bodo tudi s pomočjo takih vaj ljudje bolj razumeli, s čim se ukvarjajo.

Prireditev se je zaključila s prikazom reševalne vaje. Gasilci so prikazali postopek reševanja ponesrečencev v avtomobilski nesreči. Na prizorišče nesreče, na dvorišče CZR so prihiteli gasilski avtomobili, celotno reševanje pa je vodil vodja intervencije. Še posebej zanimivo je bilo opazovati iznos osebe iz ukleščenega avtomobila, zaradi česar so morali narediti odprtino v avtomobil. Postopek reševanja je predstavljal Andrej Jarc, ki je ob tem povedal: »Iskreno se vam zahvaljujem v imenu vseh 50 zaposlenih CZR Domžale, da ste si vzeli čas in preživeli popoldne z nami. Upam, da smo vam uspeli prikazati vsaj delček našega vsakdana. Srčno upam, da je kdo od vas tukaj, spoznal lepoto gasilskega poklica in se nam bo pridružil.«

Reševalna vaja

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light rain
0.7 ° C
1.1 °
-1 °
93 %
1kmh
100 %
ned
8 °
pon
7 °
tor
7 °
sre
7 °
čet
5 °

SLEDITE NAM NA