torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovAktualnoDomžale, niso kar se ga bodi: predstavitev knjige Bernik in njegove Domžale

Domžale, niso kar se ga bodi: predstavitev knjige Bernik in njegove Domžale

V sredo, 19. januarja, je v Slamnikarskem muzeju potekala predstavitev četrte knjige Bernik in njegove Domžale, ki predstavlja življenje in delo pomembnega Domžalčana Franca Bernika in zgodovino Domžal v prvi polovici 20. stoletja. Knjiga je izšla v zadnjih prazničnih dneh prejšnjega leta, s čimer je bil zaključen cikel štirih knjig o župniku Francu Berniku in Domžalah v prvi polovici 20. stoletja. Na pogovoru sta sodelovala urednika knjige mag. Blaž Otrin, zgodovinar in velik poznavalec življenja in dela Franca Bernika, in Katarina Rus Krušelj, koordinatorica in organizatorka muzejske dejavnosti v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Pogovor je vodila predsednica uredniškega odbora in direktorica kulturnega doma Cveta Zalokar Oražem.


Vsebina knjige predstavlja zgodovino Domžal v prvi polovici 20. stoletja

Na dogodku je bila predstavljena vsebina knjige, ki predstavlja življenje Bernika in Domžalčanov tistega časa z drugega zornega kota. V knjigi je zbranih dvajset strokovnih besedil, esejev, zapisov ter pogovorov o življenju in delu tega pomembnega Domžalčana. Svoje prispevke je prispevalo petnajst starejših in mlajših raziskovalcev različnih strok, katerih skupna točka je tesna povezanost s krajem. Pri nastajanju knjige so tako med drugimi sodelovali izredni profesor ljubljanske univerze Anton Štrukelj, zgodovinar Jan Bernot, etnologinji Saša Roškar in Ana Vrtovec Beno ter Matjaž Karlovšek, ki je zelo vpet v življenje Domžal. Vse skupaj sta že prej omenjena urednika sestavila v smiselno celoto. Danes lahko po besedah Oražem Zalokarjeve celotne Domžale in širša okolica s ponosom gleda na ta projekt.

Po besedah Blaža Otrina je pomen Bernika za Domžale v tem, da je naredil za kraj več kot ostali, ljudem je vlival samozavest, kar dokazuje tudi naslovni stavek tega prispevka, ki ga je Bernik nekoč izrekel. Svoj čas je bil najbolj delovni župnik v ljubljanski župniji. Kot je povedala Katarina Rus Krušelj, je Bernik deloval na številnih področjih, od duhovnega, pravnega, zdravstvenega, socialnega do družbenega. Dal je pobudo za gradnjo kulturnega doma in bil glavni organizator gradnje. Danes kulturni dom v Domžalah nosi njegovo ime. Napisal je več knjig in bil glavni režiser več kot devetdesetih dramskih del. Domžale so bile takrat po besedah urednikov prostor, kjer ni manjkal kulturni program niti na veselicah.

V knjigi je objavljen tudi pogovor z edino še živečo Bernikovo sorodnico, Vido Bajželj, ki ga je prispeval Matjaž Brojan, poznavalec duše Domžal. Tako je v knjigi predstavljeno več kot 50-letno zgodovinsko in kulturno obdobje Domžal.

Poleg tega knjiga prinašatudi več kot 260 fotografij, številne med njimi prvič. Fotografije so večinoma delo Petra Nagliča iz Homca, ki je v Bernikovih časih posnel ogromno kakovostnih fotografij, nekaj pa so jih prispevali drugi Domžalčani. Na koncu so bili k besedi povabljeni še avtorji prispevkov, ki so bili prisotni na dogodku.

Prve tri knjige govorijo o zgodovini Domžal

Za konec poglejmo, o čem govorijo že prej izdane knjige. Nosijo naslov Zgodovina fare Domžale 1, 2 in 3 ter temeljijo na Bernikovih izdanih delih. Prva knjiga, ki je izšla marca 2020, je ponatis Bernikove Zgodovine fare Domžal iz leta 1923 in govori o zgodovini kraja med letoma 1908 in 1923. Zgodovino fare Domžale 2, ki obravnava življenje po končani prvi knjigi, je Bernik izdal 1930, ponatis pa je bil izdan predlanskega decembra. V mesecu marcu 2021 je izšla še tretja načrtovana knjiga, kjer so med drugim prvič natisnjeni Bernikovi Fragmenti, ki govore o Domžalah med drugo svetovno vojno, in druga njegova dognanja povezana z zgodovino kraja. Izdaja teh knjig je bila nujno potrebna, saj danes obstaja le nekaj izvodov.

Z besedami – Ta knjiga sodi v vsak domžalski dom! –  je Cveta Zalokar Oražem vse prisotne in tudi vas povabila k nakupu