četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovPogovoriGašper Bolhar: Imam sto mravelj v riti

Gašper Bolhar: Imam sto mravelj v riti

Rad pove, kar si misli. Pravi, da ga je v dolgoletni karieri to včasih tudi teplo. »Ne maram ljudi, ki spreminjajo dejstva. Danes tako, jutri drugače. Pri nas velja, da stojiš za svojim mnenjem in svojo besedo. Takšen sem in tako tudi vzgajam sinova,« pravi Gašper Bolhar Gapi, športni novinar, ki se ga mnogi spomnijo tudi še z valov Radia Hit.

Ko sva se pripravljala na ta pogovor, sva prebrskala kar nekaj spletnih strani, a nisva našla veliko informacij o vas; nobenega intervjuja … kako to? Že dolgo let ste medijska osebnost, a se ne izpostavljate?

Pravzaprav nikoli nisem imel želje po pojavljanju v tabloidnih medijih. Pri meni je od nekdaj družina na prvem mestu in zato se nikoli nisem želel oziroma niti nisem imel potrebe, da bi sebe ali njih izpostavljal v medijih.

Nekje na sredi bomo začeli. Pred šestimi leti ste se poslovili od Radia Hit, kjer ste delovali 21 let. Kako se je posloviti od organizacije, službe, ljudi po toliko letih?

Če bi po 21 letih prišlo do sprememb, ker bi lastnik ali podjetje želela preobrazbo, bi mi bilo težko, kajti v tem primeru bi se končalo naenkrat. Zgodba Radia Hit pa je kompleksna, zato težko odgovorim na to vprašanje. Vsi, ki smo delali na radiu, smo z njim rastli in vanj veliko vložili. Sam sem bil najprej urednik, nato športni urednik, direktor projektov in na koncu izvršni direktor. Hitova zgodba je temeljila na ekipi. Če se vodstvo ne zaveda, da je ekipa tista, ki stoji za dosežki in vsebinami, tista, ki je z odnosom in povezovanjem pripeljala podjetje do uspeha, potem je težko. Če meniš, da si vse to ustvaril sam, potem boš tudi sam umrl. Seveda govorim v radijskem smislu.

Radijski ekipi ste se pridružili že v začetku. Kako se je študent kemijske tehnologije znašel na radiu, koliko ste bili stari?

Res je, študiral sem kemijsko tehnologijo, a na koncu diplomiral iz marketinga in odnosov z javnostmi. Kemija je doma v družini in na nek način sem bil potisnjen na Aškerčevo. Radio Hit je prišel naključno in spotoma. Sam sem že med študijem služil – za sproti, poletne počitnice itn. Takoj po koncu vojaške obveznosti sem začel delati. Našel sem se v didžejanju pa tudi v organizaciji dogodkov, s čimer sem se veliko ukvarjal tudi kasneje v življenju.

Leta 1993 se je prva posadka Radia Hit sprla z lastnikom. V treh dneh je radio ostal brez celotne ekipe in ravno takrat sem jaz potrkal na vrata, če potrebujejo koga za delo. »Takoj jutri začneš,« je bil odgovor. Bil sem presenečen, a sem začel. V dveh letih, ki sta sledili, se je nakapljala osnovna posadka, Matej Špehar, Robert Pečnik Pečo, Boštjan Strnad Zlobec, Alenka Resinovič Reza, Princ Valjant, Primož Popelar in jaz, ki je potem deset let ustvarjala radijski program.

Kakšni so bili začetki?

Spomnim se, da smo delali z DAT kasetami, ki smo jih ročno prevrtavali. To ni bila klasična avdiokaseta, bila je manjša, vendar je bilo na njej štiri- ali petkrat več digitalnega zapisa. Moral si jo prevrteti v času reklame, ki se je vrtela v etru. Štele so sekunde. Bilo je noro. Včasih se je pojavila kakšna tišina pa klik ipd. (smeh)

Treba je vedeti, da so bili to časi pred internetom, ko informacije še niso bile tako enostavno dostopne, tako da je vsak za svoj program črpal s področja, ki ga je najbolje poznal. Pri meni sta bila to glasba in šport.

Kmalu ste združili ljubezen do športa in postali športni novinar tako na radiu kot na televiziji. Bili ste eden prvih, ki je v Sloveniji z deloma digitalno tehnologijo spremljal velika športna tekmovanja po svetu. Kako je to potekalo?

Leta 2001 sva s tehnikom Juretom Debeljakom na Radiu Hit razvila sistem, ki mi, po pravici povedano, še danes ni jasen. Šel sem na prvenstvo, posnel in zmontiral besedilo, ga poslal v en računalniški sistem in takoj zatem je šel prispevek v eter. Danes je to smiselno, ampak pred skoraj 20 leti? Ne vem, kako, vendar takega sistema ni imel niti nacionalni radio. Radio Hit je bil v marsičem prvi – prvi smo imeli jutranji program Budilka, že leta 2007 oziroma 2008 smo delali TV-radio, bili smo celo tako sposobni, da se je, medtem ko se je na radiu vrtela pesem, na televiziji predvajal video te pesmi. V