četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoLado Gorjan: Košarka mi pomeni vse

Lado Gorjan: Košarka mi pomeni vse

Imel je pomembno vlogo pri uspehu marsikaterega velikega imena slovenske košarke. S svojim delom in predanostjo pa je še posebej zaznamoval domžalsko košarko – ne samo kot igralec, trener in direktor Košarkarskega kluba Domžale, temveč tudi kot zagnan iskalec mladih talentov. Tako je z ulic Domžal in okoliških krajev potegnil marsikaterega fanta in mu omogočil vstop v svet športa. Košarka bi se brez Lada Gorjana v Domžalah najbrž igrala v vsakem primeru, a ključni temelji, ki jih je postavil že pred desetletji, še danes botrujejo velikim uspehom kluba, kjer velja, da so mladi košarkarsko bogastvo. Letos je 67-letni Mengšan, ki si ga malce lastijo tudi v Domžalah, zaključil kariero v domžalskem košarkarskem klubu. Ko se ozira na svoje delo, ugotavlja, da je izbral pravo pot, saj mu košarka še zdaj pomeni vse.


Domžalčan ali Mengšan?

Sem Mengšan, od rojstva živim v Mengšu. Sem pa skoraj vse življenje, razen ko sem bil v službi v ljubljanski Olimpiji, delal v Domžalah. Včasih je bil Mengeš tako ali tako del domžalske občine, tako da sem pol Mengšan in pol Domžalčan. (smeh)

PRIPIS: Posnetek zaslona fotografije, objavljene v glasilu Mengšan, september 2015, letnik XXII, številka 8

Pred leti ste dobili v Domžalah priznanje za življenjsko delo na področju športa, zdaj ste prejemnik srebrne plakete Občine Domžale. Kaj vam pomenita ti priznanji?

Eno nedvomno: da sem proti koncu svojega ustvarjanja. (smeh) Sicer pa je to lepo priznanje za moje delo. Mislim, da smo spisali lepo zgodbo in naredil veliko v športu, zato priznanji predstavljata tudi uteho in zadovoljstvo, da je bilo delo v vseh letih in desetletjih dobro. Vse te ljudi v športu, ki ima vsak svojo pot, združiti in jih spraviti na skupni imenovalec – tukaj mislim, da mi je uspelo.

Koliko ste še aktivni v košarkarskih vodah, katere funkcije še opravljate?

V letošnjem letu sem se s 1. januarjem upokojil, tako da nisem več v službi v domžalskem košarkarskem klubu. Če se pokaže potreba, se še slišimo in pogovorimo. Že zadnje leto dni sem bil svetovalec, tako da imam naslednike. Še vedno pa sem aktiven v Košarkarski zvezi Slovenije, in sicer v strokovnem svetu in izvršnem odboru trenerske organizacije. Po osnovni izobrazbi sem namreč trener, tako da v odboru še vedno pomagam s svojimi izkušnjami, Smo dobra družba in naredimo marsikaj dobrega.

Tekme Helios Sunsov pa najbrž še spremljate, čeprav ste upokojeni? Člani dobro igrajo, postali so pokalni podprvaki. Gre klub v pravo smer?

Klub gre v pravo smer. Tekme še vedno spremljam, seveda, skoraj ni tekme, razen ko so veljali ukrepi zaradi covida-19, da je ne bi videl. Letos je ena izmed boljših sezon, torej je klub zopet v starih tirnica