torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
7.5 C
Kamnik
torek, 27 februarja, 2024
DomovŠportNogometZgodba o uspehu, ki traja!

Zgodba o uspehu, ki traja!

Radomlje so eden redkih slovenskih krajev, kjer se poleg moškega igra tudi ženski nogomet. In to zelo uspešno. Že deset let. V prvem desetletju delovanja Ženskega nogometnega kluba Radomlje so bili postavljeni trdni temelji za rast in razvoj. Kot sta nam ob ogledu članske tekme v Športnem parku Radomlje na deseti rojstni dan kluba povedali predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie in generalna sekretarka Manca Jereb imajo energije, volje, izkušenj ter nakopičenega znanja za potreben korak naprej v naslednjem desetletju več kot dovolj.


Na praznični 16. april so v goste prišle Ljubljančanke. Najboljša izmed treh ekip iz prestolnice, ŽNK Olimpija. Tribuna polna, vzdušje pravo, v igri je bil pokalni finale. Radomljanke so dvoboj za prestižni majski finale začele hrabro in napadalno. Po prvih dvajsetih minutah jim je kazalo še kako dobro, a  na koncu se žal ni izšlo. Zmajčice so se zasluženo uvrstile v finale. Pika na i ob deseti obletnici torej ni bila postavljena. Razočaranje? »Sploh ne. Naša dekleta, večina je precej mlajša in manj izkušena od tekmic, so si ob desetletnici seveda močno želela presenečenja. Toda z igro in pristopom so znova dokazala, da v sebi nosijo ogromen potencial. So pravi vzor naslednicam v mlajših selekcijah. Priložnosti bo, prepričana sem, za vse skupaj še dovolj,« nam je po tekmi povedala predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie, ki je  pred štirimi leti na čelu ŽNK Radomlje zamenjala Uroša Juračiča, začetnika radomeljske zgodbe o uspehu.

Izoblikovana je močna rumenosrčna skupnost

Kako pa se je ta uspešna zgodba, ki še traja in se razvija, pravzaprav začela? »Razkrita bo v dokumentarnem filmu o našem klubu, ki bo kmalu pripravljen za premierno predvajanje. Ogledali si ga boste lahko tudi na YouTube kanalu,« se nasmeji Leskovškova in namigne, da je bila del te zgodbe že v začetku tudi naša druga sogovornica. Danes prva operativka kluba, generalna sekretarka, takrat 18-letna Manca Jereb. Pa vztrajamo, da nam razkrijeta, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo. »Tako nekako: skupina Radomljank je navdušeno spremljala moški nogomet, mikala pa jih je tudi igra in ne samo navijanje. Takratno prepričanje, da je nogomet moška stvar, jim ni šlo na roke. A dekleta z Romano Rojc (zdaj Juračič) na čelu so bila vztrajna, pričela so z vodenimi treningi. Kmalu (16. aprila 2012) je Uroš Juračič tudi uradno ustanovil klub. Omenjenim dekletom, začetnicam zgodbe, se je kmalu pridružila domačinka iz sosednjega Količevega, ki je takrat trenirala pri NK Brinje iz Grosuplja in igrala za Slovenj Gradec. Manca, torej. Kasneje je postala kapetanka, pa trenerka mlajših selekcij, v klubu poleg sekretarske vloge še danes deluje tudi kot fizioterapevtka in svetovalka v procesu rehabilitacije. Tako se je začelo. Z žensko energijo. V desetih letih je bilo spisano ogromno zgodb, narejen je bil pravi preboj,« je ponosna predsednica, ki poudarja, da je bilo del kluba v teh letih več sto nogometašic iz širše okolice in še nekajkrat več ostalih, ki so skrbeli in skrbijo, da klub lahko deluje in napreduje. Zgrajena je torej močna skupnost, brez katere klub ne bi mogel optimalno delovati. Kako naprej?

Ključ za napredek je profesionalizem

Ženski nogomet je v tem trenutku eden najhitreje rastočih športov na svetu. »Rast ni linearna, pač pa eksponentna. Če tudi v Sloveniji s pomočjo krovne nogometne zveze, z vlaganji in posledično profesionalizacijo ključnih kadrov in pa prvoligaških igralk ne bomo sedli na ta vlak, kmalu z reprezentanco ne bomo več konkurenčni,« opozarja Jerebova, ki tudi zato v interesu slovenskega ženskega nogometa ne deluje samo znotraj kluba. V mandatnem obdobju 2021–2025 je edina ženska v izvršnem odboru Medobčinske nogometne zveze Ljubljane in hkrati predsednica komisije za ženski nogomet. V tej deluje še ena izmed začetnic nogometna v Radomljah, Marika Prošek, predsednica Leskovškova pa to poslanstvo izven kluba opravlja kot namestnica predsednice komisije za ženski nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije. »Na državni ravni se mora povečati število klubov in nogometnih šol za deklice. Le z geografsko razpršenostjo bomo omogočili dostopnost do kakovostnega treninga večjemu delu ženske populacije. Prav neverjetno je, da na primer v Mariboru ženske članske ekipe ni več. Medtem ko dečki lahko nogomet trenirajo skorajda v vsaki vasi, za deklice to ni samoumevno, posledično so bolj odvisne od “taxi služb” staršev. Mnoge se zato odločajo za druge športe, čeprav jih mika nogomet,« poudarjata sogovornici. V Radomljah bodo kljub tem sistemskim oviram tudi v naslednjem desetletju težili k še večjemu številu igralk v mlajših kategorijah iz širše regije in nadaljnjemu razvoju mladinske šole. »Dolgoročni cilj je mednarodno prepoznavna dekliška akademija z vso potrebno infrastrukturo in strokovnim vodstvom, ki bo privlačna za mlade nogometašice iz vse Slovenije in tudi nogometašice izven naših meja. Hkrati si želimo v naslednjih letih postopoma profesionalizirati člansko ekipo. Cilj je uspešno nastopanje v UEFA ligi prvakinj. Vse to bo seveda možno lažje in hitreje doseči, če bo prišlo do premika na nacionalni ravni, kar bi rezultiralo tudi v bolj pogumnem vstopu novih investitorjev in sponzorjev. Odnos z obstoječimi je odličen. Kot sem poudarila že v začetku, imamo znanje in izkušnje, sodelovanje z nami ustvarja oprijemljivo dodano vrednost za vse deležnike v projektu,« je odločna Leskovšek McQuarrijeva, ki vse ljubitelje nogometa vabi, da rumenosrčni utrip v Športnem parku Radomlje začutijo ob ogledu zadnje domače tekme v tej sezoni, ki bo v nedeljo, 15. maja, ob 17. uri, ko v goste prihaja ajdovsko Primorje. Poznate katero izmed nogometašic ŽNK Radomlje?

Predstavljamo modronovično šesterico, ki letos nastopa (tudi) za člansko ekipo ŽNK Radomlje. Vsako izmed njih smo povprašali tudi, zakaj bi mladim dekletom in njihovim staršem priporočila rumenosrčno nogometno druščino.

MARUŠA JEREB  (Količevo)

Maruša je mlajša sestra generalne sekretarke kluba, Mance Jereb. Slednja je pravzaprav glavni “krivec”, da se je nogometašicam pridružila tudi Maruša. Bočna branilka, ki je sicer zaposlena v domžalskem vrtcu Urša, nogomet igra že deset let. Navijačica Barcelone, ki najbolj ceni angleško zvezdnico Lucy Bronze, si v klubu želi ostati tudi po zaključku igralske kariere.

Zakaj nogomet? »V ŽNK Radomlje ima prav vsaka igralka možnost za napredek, saj imamo odlične trenerke in trenerje ter najboljšo infrastrukturo v slovenskem ženskem nogometu.«

ŽNK Radomlje, Maruša Jereb
Maruša Jereb // Foto: Tomaž Strgar

ŽIVA GALJOT (Kamnik)

Tunjičanka je vratarka, a se je na eni izmed letošnjih tekem vpisala tudi med strelke. Ob zaključku tekme proti ljubljanskemu Krimu je namreč ob izvajanju kota stekla v kazenski prostor nasprotnic in zadela z glavo! Za nogomet jo je v četrtem razredu osnovne šole navdušila takratna sošolka in današnja soigralka Nina McQuarrie. Dijakinja predšolske vzgoje na kamniškem GSŠRM ima v nogometu visoke cilje. Pogleduje tudi proti tujini. Najraje ima angleški nogomet, še posebej blizu ji je londonski Chelsea.

Zakaj nogomet? »Lepa izkušnja. Hobi, užitek. Sklepaš prijateljstva. Nekoč je lahko tudi služba. Sčasoma ti tako zelo priraste k srcu, da je brez težko. Zadovoljstvo po zmagah je neprecenljivo, porazi pa okrepijo značaj in rezultirajo v še večjem trudu na treningih in tekmah.«

ŽNK Radomlje, Živa Galjot
Živa Galjot // Foto: Tomaž Strgar

AJDA KLIČIĆ (Kamnik)

Druga Kamničanka v članski vrsti Radomljank se je navdušenja nad nogometom “nalezla” doma. Njen oče je tisti, ki je ljubezen do nogometa prenesel na hčer. Bočna igralka, sicer študentka prvega letnika Fakultete za socialno delo, ima za razliko od someščanke Žive od angleškega raje italijanski nogomet. Pesti drži za nogometašice torinskega Juventusa.

Zakaj nogomet? »Super priložnost za sklepanje novih prijateljstev, spoznavanje zanimivih ljudi in krajev ter in predvsem tega lepega športa!«

Morda pa boste Živo in Ajdo v vlogi nogometašic kmalu lahko srečali tudi v Kamniku. ŽNK Radomlje namreč vse do konca šolskega leta na igrišču na Poljanah (Žale) vsak ponedeljek med 16. in 17. uro organizira brezplačne nogometne urice za deklice od prvega do četrtega razreda. Treninge vodijo trenerke ŽNK Radomlje. »Vse Kamničanke, ki bi rade šle po Živini in Ajdini poti ste dobrodošle,« vabijo radomeljske nogometašice.

MARGIT KOSIRNIK (Komenda)

Bočna branilka iz Most, ki tako kot Jerebova najbolj ceni nogometašice Barcelone, nogomet igra že od malega. Začela je s prijatelji, pa ji je postalo tako všeč, da se je v 5. razredu osnovne šole priključila treningom ŽNK Radomlje in začela podrobneje spremljati ženski nogomet. Ta hip najbolj ceni Američanko Alex Morgan. Še ena izmed dijakinj kamniškega GSŠRM v vrstah Radomljank v naslednjih letih želi osvojiti domače prvenstvo in pokal. Držimo pesti!

Zakaj nogomet? »Nogomet je neverjetno zanimiv šport. Sploh, če ste kreativne osebe. Vsekakor gre za šport, kjer se lahko izrazite. Poleg tega pa vedno lahko računate na ekipo. Povezanost se s tekmo v tekmo stopnjuje …«

ŽNK Radomlje, Margit Kosirnik
Margit Kosirnik// Foto: Tomaž Strgar

NINA MCQUARRIE (Komenda)

Nogometašica iz komendske Mlake je prve nogometne korake naredila v kanadskem Vancouvru. Že pri štirih letih! Ko je v enem izmed parkov z očetom in bratom igrala nogomet, jo je opazila nekdanja kanadska reprezentantka Carrie Serwentyk (prva ženska v kanadski nogometni hiši slavnih, op.p.) in jo povabila na trening. Vezna igrala in po potrebi tudi krilna ali srednja napadalka, ki zaključuje 4. letnik gimnazije v ljubljanski Šiški, ima podobne kratkoročne cilje kot njena komendska soseda Margit. Prvenstvo in pokal, torej. Dolgoročno se vidi v tujini, trenutno najbolj uživa ob ogledu tekem ekipe Olympique Lyonnas. Poleg prve trenerke iz Kanade pa ji je vzor tudi Američanka Megan Rapinoe. Slednja poleg uspehov na zelenici nase opozarja tudi z bojem za enakopravnost žensk v nogometu.

Zakaj nogomet? »Nogomet je šport za vse. Dekleta to znova in znova dokazujemo. V Radomljah so pogoji za trening odlični in to prav za vse selekcije. Vsak nova mlada igralka je dobrodošla!«

ŽNK Radomlje, Nina McQuarrie
Nina McQuarrie // Foto: Tomaž Strgar

TINKARA TESTEN (Mengeš)

Štoperka iz Mengša tako kot McQuarrijeva nogomet igra že od četrtega leta. Preprosto všeč ji je bil ta šport, pa je zelo zgodaj poskusila tudi v klubu. Seveda ima namen vztrajati še dolgo. Dijakinja ljubljanskega Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije si namreč želi postati standardna slovenska članska reprezentantka in uspešna igralka v eni izmed močnejših tujih lig.

Zakaj nogomet? »Treningi v našem klubu so kakovostni in tudi sicer je klub zelo urejen. Vsi vedo, kaj delajo. Na treningih in tekmah imamo 100 % podporo. Vam je nogomet všeč? Poizkusite pri ŽNK Radomlje, ne bo vam žal!«

ŽNK Radomlje, Tinkara Testen
Tinkara Testen // Foto: Tomaž Strgar

Damijan Rifl

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
7.5 ° C
8.1 °
6.4 °
93 %
2.1kmh
75 %
tor
8 °
sre
14 °
čet
14 °
pet
12 °
sob
12 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovŠportNogometZgodba o uspehu, ki traja!

Zgodba o uspehu, ki traja!

Radomlje so eden redkih slovenskih krajev, kjer se poleg moškega igra tudi ženski nogomet. In to zelo uspešno. Že deset let. V prvem desetletju delovanja Ženskega nogometnega kluba Radomlje so bili postavljeni trdni temelji za rast in razvoj. Kot sta nam ob ogledu članske tekme v Športnem parku Radomlje na deseti rojstni dan kluba povedali predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie in generalna sekretarka Manca Jereb imajo energije, volje, izkušenj ter nakopičenega znanja za potreben korak naprej v naslednjem desetletju več kot dovolj.


Na praznični 16. april so v goste prišle Ljubljančanke. Najboljša izmed treh ekip iz prestolnice, ŽNK Olimpija. Tribuna polna, vzdušje pravo, v igri je bil pokalni finale. Radomljanke so dvoboj za prestižni majski finale začele hrabro in napadalno. Po prvih dvajsetih minutah jim je kazalo še kako dobro, a  na koncu se žal ni izšlo. Zmajčice so se zasluženo uvrstile v finale. Pika na i ob deseti obletnici torej ni bila postavljena. Razočaranje? »Sploh ne. Naša dekleta, večina je precej mlajša in manj izkušena od tekmic, so si ob desetletnici seveda močno želela presenečenja. Toda z igro in pristopom so znova dokazala, da v sebi nosijo ogromen potencial. So pravi vzor naslednicam v mlajših selekcijah. Priložnosti bo, prepričana sem, za vse skupaj še dovolj,« nam je po tekmi povedala predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie, ki je  pred štirimi leti na čelu ŽNK Radomlje zamenjala Uroša Juračiča, začetnika radomeljske zgodbe o uspehu.

Izoblikovana je močna rumenosrčna skupnost

Kako pa se je ta uspešna zgodba, ki še traja in se razvija, pravzaprav začela? »Razkrita bo v dokumentarnem filmu o našem klubu, ki bo kmalu pripravljen za premierno predvajanje. Ogledali si ga boste lahko tudi na YouTube kanalu,« se nasmeji Leskovškova in namigne, da je bila del te zgodbe že v začetku tudi naša druga sogovornica. Danes prva operativka kluba, generalna sekretarka, takrat 18-letna Manca Jereb. Pa vztrajamo, da nam razkrijeta, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo. »Tako nekako: skupina Radomljank je navdušeno spremljala moški nogomet, mikala pa jih je tudi igra in ne samo navijanje. Takratno prepričanje, da je nogomet moška stvar, jim ni šlo na roke. A dekleta z Romano Rojc (zdaj Juračič) na čelu so bila vztrajna, pričela so z vodenimi treningi. Kmalu (16. aprila 2012) je Uroš Juračič tudi uradno ustanovil klub. Omenjenim dekletom, začetnicam zgodbe, se je kmalu pridružila domačinka iz sosednjega Količevega, ki je takrat trenirala pri NK Brinje iz Grosuplja in igrala za Slovenj Gradec. Manca, torej. Kasneje je postala kapetanka, pa trenerka mlajših selekcij, v klubu poleg sekretarske vloge še danes deluje tudi kot fizioterapevtka in svetovalka v procesu rehabilitacije. Tako se je začelo. Z žensko energijo. V desetih letih je bilo spisano ogromno zgodb, narejen je bil pravi preboj,« je ponosna predsednica, ki poudarja, da je bilo del kluba v teh letih več sto nogometašic iz širše okolice in še nekajkrat več ostalih, ki so skrbeli in skrbijo, da klub lahko deluje in napreduje. Zgrajena je torej močna skupnost, brez katere klub ne bi mogel optimalno delovati. Kako naprej?

Ključ za napredek je profesionalizem

Ženski nogomet je v tem trenutku eden najhitreje rastočih športov na svetu. »Rast ni linearna, pač pa eksponentna. Če tudi v Sloveniji s pomočjo krovne nogometne zveze, z vlaganji in posledično profesionalizacijo ključnih kadrov in pa prvoligaških igralk ne bomo sedli na ta vlak, kmalu z reprezentanco ne bomo več konkurenčni,« opozarja Jerebova, ki tudi zato v interesu slovenskega ženskega nogometa ne deluje samo znotraj kluba. V mandatnem obdobju 2021–2025 je edina ženska v izvršnem odboru Medobčinske nogometne zveze Ljubljane in hkrati predsednica komisije za ženski nogomet. V tej deluje še ena izmed začetnic nogometna v Radomljah, Marika Prošek, predsednica Leskovškova pa to poslanstvo izven kluba opravlja kot namestnica predsednice komisije za ženski nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije. »Na državni ravni se mora povečati število klubov in nogometnih šol za deklice. Le z geografsko razpršenostjo bomo omogočili dostopnost do kakovostnega treninga večjemu delu ženske populacije. Prav neverjetno je, da na primer v Mariboru ženske članske ekipe ni več. Medtem ko dečki lahko nogomet trenirajo skorajda v vsaki vasi, za deklice to ni samoumevno, posledično so bolj odvisne od “taxi služb” staršev. Mnoge se zato odločajo za druge športe, čeprav jih mika nogomet,« poudarjata sogovornici. V Radomljah bodo kljub tem sistemskim oviram tudi v naslednjem desetletju težili k še večjemu številu igralk v mlajših kategorijah iz širše regije in nadaljnjemu razvoju mladinske šole. »Dolgoročni cilj je mednarodno prepoznavna dekliška akademija z vso potrebno infrastrukturo in strokovnim vodstvom, ki bo privlačna za mlade nogometašice iz vse Slovenije in tudi nogometašice izven naših meja. Hkrati si želimo v naslednjih letih postopoma profesionalizirati člansko ekipo. Cilj je uspešno nastopanje v UEFA ligi prvakinj. Vse to bo seveda možno lažje in hitreje doseči, če bo prišlo do premika na nacionalni ravni, kar bi rezultiralo tudi v bolj pogumnem vstopu novih investitorjev in sponzorjev. Odnos z obstoječimi je odličen. Kot sem poudarila že v začetku, imamo znanje in izkušnje, sodelovanje z nami ustvarja oprijemljivo dodano vrednost za vse deležnike v projektu,« je odločna Leskovšek McQuarrijeva, ki vse ljubitelje nogometa vabi, da rumenosrčni utrip v Športnem parku Radomlje začutijo ob ogledu zadnje domače tekme v tej sezoni, ki bo v nedeljo, 15. maja, ob 17. uri, ko v goste prihaja ajdovsko Primorje. Poznate katero izmed nogometašic ŽNK Radomlje?

Predstavljamo modronovično šesterico, ki letos nastopa (tudi) za člansko ekipo ŽNK Radomlje. Vsako izmed njih smo povprašali tudi, zakaj bi mladim dekletom in njihovim staršem priporočila rumenosrčno nogometno druščino.

MARUŠA JEREB  (Količevo)

Maruša je mlajša sestra generalne sekretarke kluba, Mance Jereb. Slednja je pravzaprav glavni “krivec”, da se je nogometašicam pridružila tudi Maruša. Bočna branilka, ki je sicer zaposlena v domžalskem vrtcu Urša, nogomet igra že deset let. Navijačica Barcelone, ki najbolj ceni angleško zvezdnico Lucy Bronze, si v klubu želi ostati tudi po zaključku igralske kariere.

Zakaj nogomet? »V ŽNK Radomlje ima prav vsaka igralka možnost za napredek, saj imamo odlične trenerke in trenerje ter najboljšo infrastrukturo v slovenskem ženskem nogometu.«

ŽNK Radomlje, Maruša Jereb
Maruša Jereb // Foto: Tomaž Strgar

ŽIVA GALJOT (Kamnik)

Tunjičanka je vratarka, a se je na eni izmed letošnjih tekem vpisala tudi med strelke. Ob zaključku tekme proti ljubljanskemu Krimu je namreč ob izvajanju kota stekla v kazenski prostor nasprotnic in zadela z glavo! Za nogomet jo je v četrtem razredu osnovne šole navdušila takratna sošolka in današnja soigralka Nina McQuarrie. Dijakinja predšolske vzgoje na kamniškem GSŠRM ima v nogometu visoke cilje. Pogleduje tudi proti tujini. Najraje ima angleški nogomet, še posebej blizu ji je londonski Chelsea.

Zakaj nogomet? »Lepa izkušnja. Hobi, užitek. Sklepaš prijateljstva. Nekoč je lahko tudi služba. Sčasoma ti tako zelo priraste k srcu, da je brez težko. Zadovoljstvo po zmagah je neprecenljivo, porazi pa okrepijo značaj in rezultirajo v še večjem trudu na treningih in tekmah.«

ŽNK Radomlje, Živa Galjot
Živa Galjot // Foto: Tomaž Strgar

AJDA KLIČIĆ (Kamnik)

Druga Kamničanka v članski vrsti Radomljank se je navdušenja nad nogometom “nalezla” doma. Njen oče je tisti, ki je ljubezen do nogometa prenesel na hčer. Bočna igralka, sicer študentka prvega letnika Fakultete za socialno delo, ima za razliko od someščanke Žive od angleškega raje italijanski nogomet. Pesti drži za nogometašice torinskega Juventusa.

Zakaj nogomet? »Super priložnost za sklepanje novih prijateljstev, spoznavanje zanimivih ljudi in krajev ter in predvsem tega lepega športa!«

Morda pa boste Živo in Ajdo v vlogi nogometašic kmalu lahko srečali tudi v Kamniku. ŽNK Radomlje namreč vse do konca šolskega leta na igrišču na Poljanah (Žale) vsak ponedeljek med 16. in 17. uro organizira brezplačne nogometne urice za deklice od prvega do četrtega razreda. Treninge vodijo trenerke ŽNK Radomlje. »Vse Kamničanke, ki bi rade šle po Živini in Ajdini poti ste dobrodošle,« vabijo radomeljske nogometašice.

MARGIT KOSIRNIK (Komenda)

Bočna branilka iz Most, ki tako kot Jerebova najbolj ceni nogometašice Barcelone, nogomet igra že od malega. Začela je s prijatelji, pa ji je postalo tako všeč, da se je v 5. razredu osnovne šole priključila treningom ŽNK Radomlje in začela podrobneje spremljati ženski nogomet. Ta hip najbolj ceni Američanko Alex Morgan. Še ena izmed dijakinj kamniškega GSŠRM v vrstah Radomljank v naslednjih letih želi osvojiti domače prvenstvo in pokal. Držimo pesti!

Zakaj nogomet? »Nogomet je neverjetno zanimiv šport. Sploh, če ste kreativne osebe. Vsekakor gre za šport, kjer se lahko izrazite. Poleg tega pa vedno lahko računate na ekipo. Povezanost se s tekmo v tekmo stopnjuje …«

ŽNK Radomlje, Margit Kosirnik
Margit Kosirnik// Foto: Tomaž Strgar

NINA MCQUARRIE (Komenda)

Nogometašica iz komendske Mlake je prve nogometne korake naredila v kanadskem Vancouvru. Že pri štirih letih! Ko je v enem izmed parkov z očetom in bratom igrala nogomet, jo je opazila nekdanja kanadska reprezentantka Carrie Serwentyk (prva ženska v kanadski nogometni hiši slavnih, op.p.) in jo povabila na trening. Vezna igrala in po potrebi tudi krilna ali srednja napadalka, ki zaključuje 4. letnik gimnazije v ljubljanski Šiški, ima podobne kratkoročne cilje kot njena komendska soseda Margit. Prvenstvo in pokal, torej. Dolgoročno se vidi v tujini, trenutno najbolj uživa ob ogledu tekem ekipe Olympique Lyonnas. Poleg prve trenerke iz Kanade pa ji je vzor tudi Američanka Megan Rapinoe. Slednja poleg uspehov na zelenici nase opozarja tudi z bojem za enakopravnost žensk v nogometu.

Zakaj nogomet? »Nogomet je šport za vse. Dekleta to znova in znova dokazujemo. V Radomljah so pogoji za trening odlični in to prav za vse selekcije. Vsak nova mlada igralka je dobrodošla!«

ŽNK Radomlje, Nina McQuarrie
Nina McQuarrie // Foto: Tomaž Strgar

TINKARA TESTEN (Mengeš)

Štoperka iz Mengša tako kot McQuarrijeva nogomet igra že od četrtega leta. Preprosto všeč ji je bil ta šport, pa je zelo zgodaj poskusila tudi v klubu. Seveda ima namen vztrajati še dolgo. Dijakinja ljubljanskega Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije si namreč želi postati standardna slovenska članska reprezentantka in uspešna igralka v eni izmed močnejših tujih lig.

Zakaj nogomet? »Treningi v našem klubu so kakovostni in tudi sicer je klub zelo urejen. Vsi vedo, kaj delajo. Na treningih in tekmah imamo 100 % podporo. Vam je nogomet všeč? Poizkusite pri ŽNK Radomlje, ne bo vam žal!«

ŽNK Radomlje, Tinkara Testen
Tinkara Testen // Foto: Tomaž Strgar

Damijan Rifl

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
7.5 ° C
8.1 °
6.4 °
93 %
2.1kmh
75 %
tor
8 °
sre
14 °
čet
14 °
pet
12 °
sob
12 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano