četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovŠportNogometZgodba o uspehu, ki traja!

Zgodba o uspehu, ki traja!

Radomlje so eden redkih slovenskih krajev, kjer se poleg moškega igra tudi ženski nogomet. In to zelo uspešno. Že deset let. V prvem desetletju delovanja Ženskega nogometnega kluba Radomlje so bili postavljeni trdni temelji za rast in razvoj. Kot sta nam ob ogledu članske tekme v Športnem parku Radomlje na deseti rojstni dan kluba povedali predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie in generalna sekretarka Manca Jereb imajo energije, volje, izkušenj ter nakopičenega znanja za potreben korak naprej v naslednjem desetletju več kot dovolj.


Na praznični 16. april so v goste prišle Ljubljančanke. Najboljša izmed treh ekip iz prestolnice, ŽNK Olimpija. Tribuna polna, vzdušje pravo, v igri je bil pokalni finale. Radomljanke so dvoboj za prestižni majski finale začele hrabro in napadalno. Po prvih dvajsetih minutah jim je kazalo še kako dobro, a  na koncu se žal ni izšlo. Zmajčice so se zasluženo uvrstile v finale. Pika na i ob deseti obletnici torej ni bila postavljena. Razočaranje? »Sploh ne. Naša dekleta, večina je precej mlajša in manj izkušena od tekmic, so si ob desetletnici seveda močno želela presenečenja. Toda z igro in pristopom so znova dokazala, da v sebi nosijo ogromen potencial. So pravi vzor naslednicam v mlajših selekcijah. Priložnosti bo, prepričana sem, za vse skupaj še dovolj,« nam je po tekmi povedala predsednica Andreja Leskovšek McQuarrie, ki je  pred štirimi leti na čelu ŽNK Radomlje zamenjala Uroša Juračiča, začetnika radomeljske zgodbe o uspehu.

Izoblikovana je močna rumenosrčna skupnost

Kako pa se je ta uspešna zgodba, ki še traja in se razvija, pravzaprav začela? »Razkrita bo v dokumentarnem filmu o našem klubu, ki bo kmalu pripravljen za premierno predvajanje. Ogledali si ga boste lahko tudi na YouTube kanalu,« se nasmeji Leskovškova in namigne, da je bila del te zgodbe že v začetku tudi naša druga sogovornica. Danes prva operativka kluba, generalna sekretarka, takrat 18-letna Manca Jereb. Pa vztrajamo, da nam razkrijeta, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo. »Tako nekako: skupina Radomljank je navdušeno spremljala moški nogomet, mikala pa jih je tudi igra in ne samo navijanje. Takratno prepričanje, da je nogomet moška stvar, jim ni šlo na roke. A dekleta z Romano Rojc (zdaj Juračič) na čelu so bila vztrajna, pričela so z vodenimi treningi. Kmalu (16. aprila 2012) je Uroš Juračič tudi uradno ustanovil klub. Omenjenim dekletom, začetnicam zgodbe, se je kmalu pridružila domačinka iz sosednjega Količevega, ki je takrat trenirala pri NK Brinje iz Grosuplja in igrala za Slovenj Gradec. Manca, torej. Kasneje je postala kapetanka, pa trenerka mlajših selekcij, v klubu poleg sekretarske vloge še danes deluje tudi kot fizioterapevtka in svetovalka v procesu rehabilitacije. Tako se je začelo. Z žensko energijo. V desetih letih je bilo spisano ogromno zgodb, narejen je bil pravi preboj,« je ponosna predsednica, ki poudarja, da je bilo del kluba v teh letih več sto nogometašic iz širše okolice in še nekajkrat več ostalih, ki so skrbeli in skrbijo, da klub lahko deluje in napreduje. Zgrajena je torej močna skupnost, brez katere klub ne bi mogel optimalno delovati. Kako naprej?

Ključ za napredek je profesionalizem

Ženski nogomet je v tem trenutku eden najhitreje rastočih športov na svetu. »Rast ni linearna, pač pa eksponentna. Če tudi v Sloveniji s pomočjo krovne