torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovPogovoriEva Černe: Vedno sem vedela, da hočem peti

Eva Černe: Vedno sem vedela, da hočem peti

Verjemi v čudeže smehljaja, v mehko dlan, ki te razvaja, dvigne te na krila, vse ti da … so verzi iz Evine prve večje uspešnice Čudeži smehljaja, ki jo še dandanes mnogokrat slišimo na radijskih postajah. Od takrat je minilo že skoraj desetletje, Eva pa je še vedno glasbena zvezda naše pop scene, vse bolj pa se uveljavlja tudi kot klasična pevka.


Eva, kljub mladosti je za vami že nekaj let glasbene kariere. Ste si kot majhna deklica želeli takšne poti?

Niti ne. Vedno sem samo vedela, da hočem peti. Nikoli si nisem želela, kot sedaj večina najstnic, da bi bila znana … ne, želela sem peti. Spodbudo sem dobila v otroškem pevskem zboru Glasbene šole Domžale, imenovali smo se Domžalčki. Ko sem začela peti, mi je dala Jožica Vidic, ki je še vedno zborovodkinja tega zbora, veliko priložnosti, da sem pela solo. Takrat sem našla to željo, to strast.

Vaša družina je, lahko rečemo, glasbena družina?

Ja, deda je violinist, oče je kitarist, sestra je profesorica glasbe in mami je organistka.

Foto: Andraž Gregorič

Je to vplivalo na vašo odločitev, pot?

Nedvomno je vplivalo, saj sem imela veliko stika z glasbo. Oče je igral v več ansamblih, naj izpostavim ansambel Marela, in sem ga vedno hodila poslušat. Poleg tega mi je pri dvanajstih letih omogočil, da sem posnela svojo prvo samostojno zgoščenko. Takrat sem imela tudi svoj prvi koncert, ki sta ga seveda organizirala mami in oči. Bilo je super. Na tem koncertu pri dvanajstih sta z mano nastopila Neža Drobnič in njen brat Bine Drobnič, ki sta iz Ihana. Še vedno smo prijatelji in še vedno kdaj skupaj nastopamo. Pa Nejc Grm, ki je odličen harmonikar, on je bil takrat še čisto majhen, sedaj pa je vrhunski glasbenik, in tudi z njim se še vedno super razumemo. Torej imam iz tistega obdobja še vedno prijatelje, zato se mi zdi, da je bila to zelo dobra osnova. Vsi, ki smo takrat nastopali na tem koncertu, se še vedno ukvarjamo z glasbo.

Leta 2006 ste bili zmagovalka Bitke talentov v oddaji Maria Galuniča Spet doma, s čimer ste si zagotovili udeležbo na Emi 2007. Stari ste bili 16 let. Kako ste se počutili, glede na to, da ste bili zelo mladi? So vas zaradi vaše mladosti jemali kaj manj resno? Ste imeli koga, ki je skrbel za vas – starši?

Se spomnim … ko me je Mario spraševal, kaj si želiš, če bi zmagala. Vedno sem rekla –veliko nastopov. In res sem si tega želela, nisem želela zmagati, ampak sem želela samo peti in veliko nastopati. Moram pa reči, ja, bila sem mlada in sem morala hitro odrasti, to je res. Od 16. leta dalje sem se sama dogovarjala za nastope, bila sem sama svoj manager in vedno je bilo vse urejeno. Je pa res, da sem bila prikrajšana za zabave, ampak mi ni žal. Vedno so me tudi jemali resno. Starša pa sta me spremljala in vozila na nastope.

Foto: Anže Godec

Kaj pa šola?

Tretji letnik je bil kar težak. Nisem bila veliko prisotna pri pouku, saj sem imela večinoma vsaj štiri nastope na teden. Malo se je zataknilo, ampak sem vse opravila v roku.

Kje ste se takrat učili vokalne tehnike?

Pri Ireni Vidic, v Glasbeni šoli Grosuplje sem naredila 4 letnike, pred Bitko talentov sem hodila k njej.

Kako je sploh prišlo do sodelovanja v Bitki talentov? Ste se sami prijavili?

Da, sama sem se prijavila.

Na tej prvi Emi ste potem s pesmijo Čudeži smehljaja zasedli celo drugo mesto, velik uspeh, kajne?

Že na Bitki talentov nisem pričakovala zmage, tako dobro uvrstitev na Emi še manj, sploh zaradi konkurence uveljavljenih slovenskih pevcev in pevk. Tisti dan nisem bila žalostna, ker nisem zmagala, bila sem vesela, da sem se lahko sploh predstavila. Naslednji dan pa je malo bolelo zaradi nehvaležnega drugega mesta. Takrat je zmagala Alenka Gotar.

Včasih se zdi, da imate za sabo že ogromno uspehov na slovenski popevkarski sceni, pa kljub temu ne dobite pozornosti oz. potrditve, ki si jo zaslužite. Kako vi gledate na to?

Meni se ne zdi, da je tako. Novinarji me največkrat kontaktirajo sami, kar mi je všeč. Ko sem del pomembnega projekta, mislim, da dobim potrditev. Imam same lepe izkušnje z mediji. Prav tako pa sem v tem tednu dobila novega sponzorja, in sicer Avto hišo Škodo Škerjanec iz Domžal, ki so me podprli s sponzorskim avtomobilom Škoda Fabia. Zelo sem jim hvaležna. Mogoče se bom sedaj večkrat pojavila v medijih še na nek drug način.

Imate trenutno v načrtu kakšen samostojen projekt na popularni sceni?

Pripravljam nove pesmi. Predvsem pa se bom koncentrirala na to, da bom imela čim več koncertov. Da me lahko ljudje slišijo in spoznajo v živo. Prav tako pa sem del projekta, ki ga vodi Žiga Pirnat (avtor zmagovalne skladbe slovenske popevke 2014), kar pa naj za enkrat ostane še skrivnost.

V lanskem letu ste kot gostja nastopili z Godbo Domžale na njihovem slavnostnem konce