torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovPogovoriDr. Veronika Podgoršek: Ni je hujše samote kot biti sam v dvoje

Dr. Veronika Podgoršek: Ni je hujše samote kot biti sam v dvoje

Dr. Veronika Podgoršek je tista terapevtka, ki v svojih kolumnah in člankih ne “špara jezika”. Prepričana sem, da ste katerega od njenih številnih prispevkov že prebrali ali videli, mogoče ste naleteli celo na katero od njenih treh knjig, četrta bo luč sveta ugledala julija. Je doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije (Univerze v Ljubljani) in specializantka objekt relacijske teorije in prakse na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu v ZDA. Z družino živi v Domžalah, kjer ima tudi svoj Psihoterapevtski inštitut. »Domžale imajo vse,« pravi znana strokovnjakinja, ki smo jo tokrat povabili na “modri” pogovor.

Prihaja poletje, ko so ljudje bolj sproščeni, veseli, pozitivni, razigrani. Ali ta letni čas s seboj prinaša tudi težave v odnosih? Predvsem imam v mislih nezvestobo in viden prepad med partnerjema npr. na dopustu?

Prav vsak letni čas lahko prinaša s seboj tudi težave v odnosih. Je pa res, da pogosto težave, ki so že dalj časa prisotne v nekem partnerskem odnosu, pridejo na površje, ko pride čas dopusta in ima par več prostega časa.

Specializirani ste za nezvestobo, preučevali ste jo v okviru študija, potem pa tudi napisali knjigo Nezvestoba, ki je bila prva tovrstna slovenska knjiga. Zakaj ravno ta tema?

V bistvu sem napisala dve knjigi na temo nezvestoba. Je pa res, da je prva namenjena bolj širšemu krogu, druga pa je zelo strokovna, namenjena terapevtom in pa seveda tudi vsem tistim, ki si želijo še globljega razumevanja in vpogleda v partnersko dinamiko. Sicer pa dejati, da sem, kot pravite, specializirana za nezvestobo, čisto preozko. Pri nezvestobi kot pri mnogih drugih stvareh, ki so v bistvu nekaj nam vsem vidnega, je bistveno tisto, kar je očem skritega. Torej, čustveni procesi v posamezniku in dinamika partnerskega odnosa. Sem spadajo še vzorci, način reševanja konfliktov, različne motnje in še in še bi lahko naštevala. To je tisto bistveno. Namesto nezvestobe je lahko v odnosu alkohol, nasilje, različno kaznovanje itd. Bistveni je torej odgovor na vprašanje, zakaj se nekaj dogaja. Vedeti, razumeti in poznati globlje vzroke za človekova dejanja. Poznavanje razlogov za nezvestobo me je spodbudilo v to poglobljeno raziskovanje. Dejstvo je namreč, da med študijem te teme nismo imeli napisanega niti enega samega članka, kaj šele knjige, nobenega strokovnega znanja, dogajala pa se je povsod okoli nas in še vedno se. Veliko se je o nezvestobi vedno govorilo le po tiho, na skrivaj. Tako je preko raziskovanja in terapevtskega dela pred dobrimi sedaj že desetimi leti izšla ta knjiga in pred petimi druga.

Julija pa pod taktirko Mladinske knjige prihaja na police vaša četrta knjiga?

Tako je. Naslov knjige je Ljubezen po ljubezni. Gre za celosten priročnik, prvi tovrsten pri nas o razhajanju, pravnih postopkih, otrocih, sostarševanju ter odnosu v končanem in novem partnerstvu.

Koliko je nezvestoba prisotna na vaših terapijah? Oziroma koliko parov ali posameznikov pride prav zaradi tega?

Veliko. Dejstvo je, da – kot sem govorila že prej – je nezvestoba le vrh ledene gore, ki pokaže na nekaj globljega, očem skritega. In to je tisto, s čimer se na terapijah ukvarjamo.

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Poglavitni sestavini vseh odnosov sta intimnost in komunikacija. Ali sta obe enako pomembni? Ali je ena od teh bolj pomembna za ženske oz. moške?

Ko v terapiji govorimo o intimnosti, ne mislimo na spolnost, seks, ampak intimnost pomeni čustveno bližino. Torej, koliko se je posameznik sposoben čustveno predati in biti s tem ranljiv. S tem pa z roko v roki pride tudi komunikacija. Če o sebi ne govorimo, nas tudi drugi ne more (s)poznati. In bolj, ko sta dva ranljiva in komunicirata o vseh stvareh sproti, kar pomeni, da razrešujeta nastale konflikte in iščeta preko razumevanja drug drugega skupno pot, bo