Ob široki paleti njenih sladkih mojstrovin vam zastane dih! Naj se pohvalim, da sem med klepetom lahko uživala ob preizkušanju ene izmed sladkih lepotic, mmm … Brbončice so mi bile izredno hvaležne. Ana Lemič, mlada Kamničanka in ustvarjalka raznovstnih slaščic, mi je zaupala kje črpa navdih za njene sladke umetnine. Spregovorili pa sva tudi o malo bolj težki temi: kako gostinci v času epidemije iščejo inovativne priložnosti?
Mladi so iščejo in težko odločijo za določen poklic. Kako ste se vi odločili za poklic slaščičarja? Od kod zanimanje za ustvarjanje slaščičarskih mojstrovin?
Kot otrok sem občudovala slaščičarsko delo svoje babice, odlične mentorice, ki me je navdušila za peko in me naučila 1001 trik. Tako sem že kot majhna punčka pekla biskvite, mešala kreme, gnetla testo in uživala ob okušanju slaščic. Peka mi je bila od nekdaj blizu vendar sem želela nekaj več, zato sem se odločila za študij ter pridobila naziv diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Moj cilj ni bil nikoli postati slaščičar, vendar imeti svojo znamko slaščic in nekoč butično prodajalno svojih izdelkov.
Na vašem družbenem omrežju je opaziti številne “slaščičarske lepotice”. Kje ste brusili svoje znanje? Ste opravili kakšna posebna šolanja?
Veliko znanja sem pridobila preko spleta, spletnih tečajev, raznih knjig in seveda domačih poizkusov, uspešnih in tudi malo manj uspešnih. Stopničko višje sem stopila v obdobju opravljanja praktičnega izobraževanja, in kasneje zaposlitvi, pri mojstru slaščic Karimu Merdjadiju. Sedaj pa že dve leti ustvarjam, v svojem slaščičarskem ateljeju, kjer iz dneva v dan rastem. Rada se lotevam novih idej in izzivov, ki mi doprinesejo še nek dodaten nivo znanja.
Veliko izkušenj ste pridobili tudi pri znanemu slaščičarju Karimu Merdjadiju, ki ustvarja značilne sladice. Ste pod njegovim mentorstvom razvili svoj poseben stil ustvarjanja tort in ostalih slaščic?
Francoski stil slaščic me je že od nekdaj navduševal. Že od konca osnovne šole na družbenih omrežjih spremljam vrhunske slaščičarske mojstre. Mentorstvo pod Karimom, je na meni in mojih izdelkih vsekakor pustilo nek pečat. Tam sem se naučila veliko zanimivih tehnik in trikov, ter tudi potek samega vodenja podjetja. Glede stila, bi pa rekla, da imava različnega in vsak svojega.
Slaščičarstvo je postalo prava umetnost, na spletu lahko občudujemo vizualne mojstrovine, ki jemljejo dih. Kje črpate navdih, ali vam stranke pustijo kdaj proste roke, kdaj pri delu najbolj uživate?
Najbolj uživam pri ustvarjanju novih okusov in kreiranju novih slaščic. Navdih največkrat črpam iz narave, cvetja, mineralov, potovanj, kakšno idejo pa dobim tudi pri slaščičarskih mojstrih kot sta Cedric Grolet in Ksenia Penkina. Vesela sem, ko vidim, da mi stranke pokažejo toliko zaupanja, da lahko z le nekaj njihovih smernic in s svojimi idejami ustvarim posebne kreacije. Danes so slaščice pod mojo znamko tisto, o čemer sem vedno le sanjala! Vizualno privlačne tortice so unikatno izdelane kreacije, oblečene v različne oblive. Njihova sredica pa je sestavljena iz sadnih ali čokoladnih musse-ov, ganašev in sadnih pirejev.
“Korona kriza” je prizadela gostinsko panogo, kako je s slaščičarstvom? Kako ste se v vašem podjetju prilagodili novim razmeram?
Velik vpliv za moje podjetje Leana sweets so imeli seveda ukrepi na področju gostinstva in turizma, saj sem tako morala iskati nove poti sodelovanja in prestaviti nekaj načrtov v bližnjo prihodnost.
V začetku svojega ustvarjanja sem izdelovala le tortice in slaščice po naročilu. Zadnje leto in razmere, v katerih smo se znašli, pa so prinesli kar nekaj novosti v mojem podjetju. Povezala in sodelovala sem z malimi podjetji, s katerimi smo skupaj začeli ustvarjati novo zgodbo. Spremenila se je tudi ponudba izdelkov in moj pristop do strank.
V času praznikov tako vedno dodam še nekaj v svojo ponudbo in poskušam, s kreiranjem sladkih paketkov, tematsko obogatiti njihov pomen in dodati posebno sporočilo. Velik korak nasproti strankam je bila tudi varna osebna dostava tortic presenečenja z osebnim posvetilom.
Anja Čala // Foto: osebni arhiv Ane Lemič