sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovOglasVse, kar morate vedeti o deževnici in sodobnih čistilnih napravah 

Vse, kar morate vedeti o deževnici in sodobnih čistilnih napravah 

Vse daljša sušna obdobja in pozivi k omejeni porabi pitne vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja z vodo. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna, posebej če upoštevamo vrsto meril, kot so zanesljivost delovanja, dolga življenjska doba in nizki stroški obratovanja ter vzdrževanja. A informiran kupec se bo vsekakor lažje in predvsem ustrezno odločil.


Pri uporabi deževnice in varčevanju so seveda na boljšem lastniki eno- in večstanovanjskih hiš, ker se sami odločajo o investiciji in izbranih rešitvah. Pitna voda se je v zadnjem desetletju dražila precej bolj kot nafta. Prav tako na slovenskem podeželju “davka na dež” ne poznajo, sveža hrana je vsako sezono dražja in vse manj je pridelamo tudi zaradi pozeb in vse pogostejše toče. To so vsem dobro znana dejstva.

Razvajanje vrta in gospodinjstva z deževnico

Odločitev za zbiranje in uporabo deževnice prispeva k prihrankom v denarnici zaradi nižjega računa za vodo na položnici. Prihranimo lahko do 50 % stroška za pitno vodo, če z deževnico zalivamo zelenjavni in okrasni vrt, peremo svoje jeklene konjičke in jo uporabimo v WC kotličkih. Z mehko deževnico lahko tudi peremo perilo in privarčujemo tako pri pralnih kot tudi mehčalnih sredstvih. Poleg varčevanja je ob uporabi deževnice treba upoštevati, da je ta bolj koristna za rastline in mikrorganizme, saj jih zalivamo s neklorirano vodo in ob tem naredimo tudi nekaj koristnega za svoje zdravje.

​Družinski člani na mesec povprečno porabijo od 13 do 15 kubičnih metrov vode in bi za vse zgoraj našteto potrebovali zbiralnik deževnice s kapaciteto od 6 do 10 kubičnih metrov. Tako bi dosegli okvirno 30-dnevno rezervo za bolj sušna obdobja brez padavin.

Nasvet, ki je vreden vsaj toliko, kot stane poceni in nedelujoča čistilna naprava, ki je ne boste kupili

Izbira čistilne naprave ni enostavna, še posebno, če upoštevamo vrsto meril, kot so zanesljivost delovanja brez neljubih presenečenj, dolga življenjska doba ter zaželeni nizki stroški obratovanja in vzdrževanja.

Pomembno pravilo, na katerega nikakor ne smete pozabiti, je, da se male čistilne naprave kupujejo pri specializiranih podjetjih, ki so že dlje časa prisotna na trgu in imajo temu ustrezne izkušnje. Poznavalec čistilnih naprav se bo pohvalil s preverljivimi priporočili, nudil kakovostno svetovanje in imel vzdrževalno službo.

Eno takšnih podjetij je Armex Armature iz Ivančne Gorice z več kot 30 let izkušenj pri načrtovanju in postavljanju čistilnih naprav. Več uporabnih informacij o njihovi ponudbi si lahko prebere na njihovi spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si.

Podjetje je dolgoletni partner nemškega podjetja Graf v Sloveniji in v državah nekdanje SFRJ, kjer ima tudi svoja podjetja. Pri podjetju skrbijo za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.

Svetovanje in nakup pri takšnem specializiranem podjetju je garancija, da boste dobili cenovno in tehnološko optimalno in učinkovito napravo, ki jo boste kupili le enkrat v življenju. Ob morebitnih težavah vam bodo na voljo za pomoč in servisiranje. Poceni nakup se mogoče v prvem trenutku zdi dobra izbira, a se pogosto izkaže, da poceni ni vedno najboljše.

Dokumentacija je pomembna

Prodajalec čistilne naprave mora kupcu zagotoviti in predati dokumentacijo, ki potrjuje kakovost in zanesljivost izdelka. Kot kupec od prodajalca vedno zahtevajte certifikate o stabilnosti in vodotesnosti in izjavo o garancijski dobi. Dodaten namig: če je rezervoar čistilne naprave deklariran kot povozen, ga lahko vgradite pod parkirišče ali dovozno pot.

Vračunajte tudi stroške delovanja in vzdrževanja

Delovanje čistilne naprave je povezano s stroški, za katere si večina kupcev želi, da so v življenjski dobi naprave čim manjši. Pri prodajalcu velja preveriti tudi, kateri deli naprave so (bolj) pokvarljivi, kakšna je njihova življenjska doba in koliko stane zamenjava.

Zakaj imajo dobre čistilne naprave vgrajeno napredno krmiljenje?

Sodobne čistilne naprave so krmiljene z naprednim nadzornim sistemom (beri računalnikom), ki upravlja z različnimi režimi obratovanja za najboljše rezultate, javlja alarme ob morebitnih težavah in omogoča posebne nastavitve, kot je poseben program delovanja za obdobje, ko ste na dopustu. Vse faze delovanja so optimizirane za najboljše rezultate čiščenja, računalniki pa omogočajo tudi ročno nastavljive režime delovanja v primeru večjih ali manjših obremenitev.

Računalniki nemškega podjetja Graf, ki jih vgrajuje tudi v svoje inovativne in zanesljive čistilne naprave one2clean, ki v rezervoarju nimajo nobenih gibljivih in električnih delov, so že danes pripravljeni na prihodnost.

Tako kot že ponekod v tujini, se tudi pri nas lahko v prihodnje uzakonijo obvezne dodatne faze čiščenja odpadne vode, kot je na primer denitrifikacija, defosfatizacija in higienizacija. Te zahteve bodo povzročile dodatne drage nadgradnje obstoječih čistilnih naprav in zamenjavo obstoječih čistilnih naprav starejšega datuma, ki jih ne bo mogoče nadgraditi. Graf ponuja tudi te možnosti.

Inovativnost pri razvoju čistilnih naprav

Zadnji dosežek nemškega podjetja Graf pri razvoju sistemov za čiščenje odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za proizvodnjo čiste vode potrebuje le tri korake, vsa obdelava odpadne vode pa poteka v eni sami komori.

Čistilna naprava one2clean nima nepotrebnih dodatkov, zato je zelo zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent, zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije.

One2clean že izpolnjuje jutrišnje zahteve – čiščenje odpadnih voda z do 99-odstotno učinkovitostjo zagotavlja visoko varnost naložbe, tudi če bodo zakonske zahteve strožje.

Foto: arhiv podjetja Armex
SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano