sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
DomovAktualnoV Trzinu so potekali pomembni boji za osamosvojitev Slovenije

V Trzinu so potekali pomembni boji za osamosvojitev Slovenije

V soboto smo slavili dan državnosti, ko je Slovenija pred 31. leti postala formalno neodvisna država. Na ta dan in na predvečer tega praznika so v številnih manjših in večjih krajih potekala proslave. Slovesno je bilo tudi v Trzinu, kjer je bil slavnostni govornik Uroš Lipušček. Prireditev je povezovala Slavica Bučan.


»Nekateri ljudje pravijo, da živijo od spominov, spet drugi zatrjujejo, da nikoli ne gledajo nazaj in živijo za danes in za jutri. In so ljudje, ki vedo, da preteklosti ni mogoče izbrisati, saj brez poznavanja le-te ne moremo načrtovati prihodnosti. Zato se v Trzinu vsako leto spomnijo na pomembno vlogo, ki jo kraj imel v slovenski osamosvojitveni vojni, ko so se na mostu čez Pšato, 27. junija spopadli vojaki Jugoslovanske ljudske armade, Teritorialne obramba Republike Slovenije in Specialne enote policije. Šlo je za eno pomembnejših bitk, v katerih so padli štirje vojaki JLA in en slovenski vojak. Tudi danes so se spomnili na ta dogodek, ko so položili venec pred spomenik Edvarda Peperka, žrtve vojne za Slovenijo,« je obiskovalce nagovorila Bučanova, sicer voditeljica na Radiu Kranj.

»V Trzinu se še vedno spominjamo 27. junija, ko so ob sedmih zvečer začele tolči rakete. To ti ostane v spominu. Prav se mi zdi, da smo lani postavili spomenik Peperku, da se spomin na ta dogodek ohranja,« je zbrane nagovoril trzinski župan Peter Ložar.

»Osrednji govorec je izvrstni poznavalec politike. V Idriji rojeni doktor Lipušček je politolog, publicist, novinar, zgodovinar, dolgoletni dopisnik iz RTV iz ZDA in odgovorni urednik informativnega programa RTV Slovenije. Zadnje osem let je bil dopisnik RTV iz Pekinga,« je govorca predstavila Bučanova.

»22. maja 1992, sem kot dopisnik RTV Slovenije v New Yorku spremljal sprejem Slovenije med polnopravne članice v Organizacijo združenih narodov. Spomnim se velikega veselja izseljencev in vseh ostalih Slovencev na ta dan. Današnje neodvisne Slovenije ne bi bilo, če ne bilo narodno osvobodilnega boja. Brez NOB in 9. korpusa na Primorskem bi izgubil Primorsko in s tem dostop do morja, taka ozemeljska država bi težko preživela in bi bila lahek plan. A povojni poboji so vrgli senco na NOB. A prišel je čas, da o teh vprašanjih odločajo nepristranski zgodovinarji in ne politiki,« je v svojem govoru povedal Lipušček in dodal, da je Slovenija postala relativno razvita država, a da smo po korupciji v Evropskem vrhu.

»Z zmago nove politične stranke smo dobili novo priložnost, da se pridružimo zrelim demokracijam, kamor spadajo razvitejše države Evrope. Ne pozabimo, da je nova predsednica državnega zbora dejala, da bo prva nastopila proti novi vladi, če bo omejila človekove pravice,« je govornik komentiral aktualno dogajanje in govor zaključil z naslednjimi besedami: »Živimo v prelomnih časih, čeprav se tega vedno ne zavedamo. Za vojno v Ukrajini nosi odgovornost tudi zahod, in vse kaže, da lahko pride do nove vojne v Evropi. S pošiljanjem orožja namesto humanitarne pomoči in pozivanja k diplomaciji se kriza samo se podaljšuje. Pozabiti pa ne smemo tudi na podnebno krizo.«

V bogatem kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Društva upokojenci Žerjavčki iz Trzina, pod vodstvom ene najuspešnejših slovenskih citrark Neli Kos Zidar, ki je skupaj s citrami predstavila tudi samostojno. Helena Ogorelec, Olga Stopar in Ada Lovše Mušič so recitirale zbrane slovenske pesmi, na harmoniko je zaigral Blaž Klopčič. Proslavo pa so zaključili godbeniki iz Godbe veteranov Mengeš, ki so navdušili tudi s pesmijo Trzinka.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.7 ° C
3.2 °
1.4 °
93 %
1kmh
100 %
ned
5 °
pon
7 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano