četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
DomovKulturaSvobodno pojte pesem vašo: revija pevskih zborov in malih vokalnih skupin v...

Svobodno pojte pesem vašo: revija pevskih zborov in malih vokalnih skupin v Lukovici

V sredo in četrtek je v Lukovici potekala območna revija pevskih zborov. V Kulturnem domu Janka Kersnika so obiskovalci v dveh večerih slišali prepevanje pevcev in pevk 17 vokalnih skupin, ki spadajo pod okrilje JSKD OI Domžale.


»Vsi smo zelo veseli, da se po dveh letih znova srečamo na reviji zborov in manjših vokalnih skupin. Pred dvema letoma smo morali dan pred prireditvijo vse odpovedati, zato smo bili vsi kislih obrazov, a zato imamo danes širše nasmehe. Poleg lepega šopka bo vsak zborovodja ali umetniški vodja prejel zelo uporabno darilo, in sicer na novo izdano različico slovenske himne za pevske zasedbe in še pregledno zbirko ljudski pesmi Hodil sem po zemlji naši. Pesmi za mešane in moške pevske zbore je uredi Tomaž Habe, izdali pa smo jih pri domžalski izpostavi JSKD,« je v uvodnem nagovoru povedal Matej Primožič, vodja izpostave OI JSKD Domžale.

»Prva skladba nocoj je delo skladatelj Gustava Ipavca. Njegove pesmi so preproste, ampak virtuozne. Segajo v srce in zato se tako hitro razširijo med ljudmi. Prisluhnili bomo ljudski pesmi Kukavica, ki jo je uglasbil prej omenjeni Ipavec. Zapeli bodo še pesmi Da sem jaz ptičica in slovensko ljudsko Je lepa gorica,« je prvi zbor večera, Šentviški zvon na čelu z zborovodkinjo Špelo Kink, napovedala voditeljica Ajda Sokler. Naslednji nastopajoči Moški pevski zbor Kulturnega društva Tine Kos iz Moravč je obiskovalce s pesmijo Vasovalec odpeljal na vasovanje, ki se ponavadi začne maja, pod okni deklet. Zapeli so še ljudsko Jaz s’m en friš’n jag’r. Zbor vodi Milan Kokalj.

S Prešernovo pesmijo Kam je svoj nastop začel Moški pevski zbor KD Janko Kersnik pod vodstvom zborovodja Igorja Velepiča. Zapeli so še pesem Vasovalec, pri naslednji pesmi Občutki pa so jo jim pomagali solisti Urška Pavli, Elizabeta Pirnat in Mako Juteršek.

Četudi si je dekle že izbralo fanta, si je lahko kasneje še premislilo. O tem govori ljudska pesem Vse najlepše rožice, ki so jo zapeli člani Komornega moškega zbora Čebelarske zveze Slovenije pod vodstvom zborovodja Marka Juterška. Ta zbor je zapel še pesem Završki fantje, ki jo je uglasbil Emili Adamič, in vsem dobro znano pesem Čebelar.

»Slovenski skladatelj Aldo Kumar je svoje otroštvo preživel v Idriji, nato pa se preselil v Istro, ki je navdihnila njegovo ustvarjanje. Uglasbil je istrsko ljudsko Moja mati čuha kafe,« je naslednje nastopajoče napovedala voditeljica večera. Poleg omenjene pesmi se je Mešani pevski zbor Svoboda Mengeš prestavil še z ljudsko pesmijo Krčmarji so zviti in pesmijo Locus iste. Zbor vodi Uršula Jašovec.

V Rezijo, dolino, ki je obdana z gorami, so obiskovalce z ljudsko pesmijo Da lipa ma odpeljale pevke Ženskega pevskega zbora Moj Spev pod vodstvom zborovodkinje Nataše Banko. Pesem Dve let an pupa govori o minuli ljubezni. Pevke so zapele še pesem How I can I keep from singing.

Starejši Prešernoslovci so se veliko ukvarjali z vprašanjem, kdo je on, čigave so oči nebeške, ki jih je v pesmi Strunam omenjal Prešeren. O teh očeh je pela skupina Rž v pesmi Komu pripadejo luči. Zapeli so še slovensko ljudsko Škrjanček poje. Zborovodja je Andrej Ropas.

Ženska klapa Kamelije je zapela dalmatinsko ljudsko Za ribara, Ne bodi kot drugi in slovensko ljudsko Travniče so žie zelene. Umetniški vodja zasedbe je Primož Leskovec. Pod vodstvom Gregorja Klančiča so pevci Domžalskega komornega zbora zapeli pesmi Stetit Jesus in Vsako jutro, vsako noč.

Prvi nastop četrtkovega večera je pripadel Mešanemu pevskemu zboru Klas Groblje z zborovodjem Rokom Rakarjem na čelu. Zapeli so pesmi Ave Verum in Slovenska dežela.

Iz sosedne Krajevne skupnosti Radomlje so prišli pevci Moškega pevskega zbora Radomlje, ki so se predstavili s pesmima Moj deklič in La musica di notte. Zborovodja je Primož Leskovec.

»Včasih se zdi, da mora iti vse narobe, da se lahko uveljavi. A brez skrbi. Iz naslednje sklade, Narobe svet, veje optimizem,« je nastop Ženskega pevskega zbora DU Stane Habe predstavila Soklerjeva. Odpeli so še pesmi Adijo in Mrzel veter. Na klavirju jih je spremljal Tomaž Habe. Zborovodkinja je Andreja Polanec.

Osem pevcev MI pod vodstvom Anžeta Hribarja je zapelo slovensko ljudsko Je vpihnila luč in šaljivo pesem Nos. Prav tako oktet, a Peški pod vodstvom Petra Pirnata, je zapel Pesem od rojstva, ki govori o življenju novorojenčka, Dal bom besedo in  pesem Mlatiči.

Pevci Komornega pevskega zbora Lek so pod taktirko Tine Hostnik zapeli slovenske ljudske pesmi Štirje fantje špilajo, Ljubica vstani, vpihni luč in Snočkaj sem no pošto zvedev.

Moška vokalna skupina Adam Ravbar je je zapela pesmi Nasmihaš se luni, Ti pou’b’č ja kna lumpej in angleško ljudsko What shall we do with the drunken sailor. Umetniški vodja zasedbe je Peter Pogačar.

Zadnji nastopajoči v večeru, Komorni zbor Limbar, so zapeli psalm Laudate omnes gentes, ljudsko legendo o Limbarski gori in priredbo ljudsko pesem Da lipa ma. Zborovodja zbora je Tomaž Pirnat.

Strokovni spremljevalec revije je bil Sebastjan Vrhovnik, izredni profesor na Akademiji za glasbo, ki je nastopajoče tudi ocenil za razvrstitev na regijsko in državno revijo zborov. Ocenjuje tonacijo, izgovarjavo in celotni nastop.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.4 ° C
3.3 °
0.3 °
92 %
0.5kmh
100 %
čet
4 °
pet
7 °
sob
7 °
ned
3 °
pon
-0 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano