ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovKulturaRazstava fotografij Plečnikove dediščine v naših krajih

Razstava fotografij Plečnikove dediščine v naših krajih

Letos mineva 150 let od rojstva Jožeta Plečnika. Ob tej obletnici so v Foto kino video klubu Mavrica skupaj z JSKD OI Domžale in Kulturnim domom Franca Bernika pripravili fotografsko razstavo in filmski večer. Odprtje razstave fotografij Plečnikove dediščine v Domžalah in okolici je bilo včeraj v Kulturnem domu v Radomljah, filmski večer bo pa v sredo v Knjižnici Domžale.


»Jože Plečnik je bil rojen 1872 in umrl 1957. Bil je en najbolj znanih arhitektov svoje dobe. Po mnenju večine kritikov je bil eden največjih arhitektov svojega časa. Skupaj smo sedli za mizo Matej Primožič iz domžalske izpostave Javnega sklada za kulturno dejavnost, višja kustosinja Kulturnega doma Franca Bernika Katarina Rus Krušelj in predstavniki Mavrice. Oblikovali smo izhodišča za tako imenovani fotosafari in za fotonatečaj. Fotosafari je potekal v soboto, 23. aprila, po Domžalah nas je vodil Roman Kos,« je povedala Binca Lomšek, vodja fotografske sekcije pri Mavrici. Lomškova je bila zadovoljna z dobrim odzivom fotografov.  

Fotonatačaj Po Plečnikovi dediščini je potekal do 22. aprila. Sodelovalo je 19 avtorjev s 83. fotografijami. Za razstavo so jih izbrali 42. Prvo nagrado je prejel član domačega fotokluba Iztok Končina za fotografijo Bolharjevega vhoda s pergolo. Drugo nagrado je dobila predsednica kranjskega fotokluba Janeza Puharja, Valerija Jenko za nočno fotografijo Zapornice v Ljubljani, tretjo nagrado pa še ena domačinka Mija Jerman za fotografijo Lesene stopnice v hiši mizarja Vrečarja. Podelili so še tri diplome, in sicer Špeli Mrvar za fotografijo Detajl kora, Marij Komatar za fotografijo z naslovom Očiščenje in Ireni Grenc za fotografijo vile na Homcu. Večina fotografij je bila posnetih v Domžalah in bližnjih krajih, nekaj pa tudi v Ljubljani.

»V FKVK Mavrica so povabil ljubitelje fotografije, da pošljejo slike na temo Plečnikove dediščine. Prispelo je veliko kakovostnih fotografij, a nekatere so še posebej izstopale tako po tehnični dovršnosti kot tudi v pripovedi. Poudaril bi tri fotografije, ki se prejele nagrado. Prva fotografija nas je navdušila s tehnično dovršenostjo. Druga prikazuje mistični prizor igre svetlobe. Fotografija, ki je prejela tretjo nagrado, nas je prepričala z zanimivo kompozicijo,« je izbor žirije predstavil njen predsednik Andraž Gregorc, ki pa je bil na prireditvi odstoten. Prvi trije nagrajenci bodo drugo leto imeli skupinsko razstavo v Menačenkovi domačiji. Nagrade in diplome je podelil Karol Steiner, vršilec dolžnosti predsednika v Mavrici. Vse prispele fotografije si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Nagrajenci so bili veseli, a so poudarjali, da nagrade niso pričakovali. Z navdušenjem pričakujejo svojo razstavo v Radomljah. Motive so zbrali naključno. Avtor zmagovalne fotografije se je barvno fotografijo odločil urediti v črno-beli tehniki.

»Domžale so polne kulture in vesela sem, da ste s tokratno razstavo počastili Plečnika, našega največjega arhitekta. Že pred leti smo ugotavljali, da se je rad pripeljal v Domžale na Kolodvorsko ulico. Navdušena sem tudi nad tem, kako Mavrica vedno znova najde svoj košček v Tednu kulture in tudi v drugih tednih. Prepričana sem, da bo razstava en lep spomin na Plečnika«, je Mavrici in nagrajencem čestitala častna občanka Domžal, Vera Vojska.

Na koncu podelitve je sledil ogled treh filmov, saj je letos glavna tema Tedna ljubiteljske kulture film. Vse tri filme je posnel Toni Mȕller, ki je letos prijel bronasto priznanje Občine Domžale. Prvi film, Plečnikovi svečniki, je predstavil izdelovalca miniaturnih lesenih predmetov po Plečnikovih načrtih, mizarja Petra Krušnika. Predvsem je izdeloval svečnike. Naslednji film prikazuje Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu. V zadnjem filmu so si obiskovalci lahko ogledali dajanje nasveta fotografa pred skupinskim fotografiranjem krav.

Razstava bo na ogled do 20. junija. Za ogled se morate predhodno najaviti na fkvkmavrica@siol.net ali na binca.mavrica@gmail.com.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
4.8 ° C
5.8 °
3.1 °
93 %
1.5kmh
100 %
pon
8 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano