sobota, 3 decembra, 2022
2.8 C
Kamnik
2.8 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.8 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.8 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.8 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
DomovAktualnoPosebno leto za mengeške likovnike

Posebno leto za mengeške likovnike

Domžale, Trzin, Mengeš in vse okoliške občine slovijo po tem, da je njihovo kulturno življenje vselej polno duha in navdiha. Tokrat želimo v ospredje postaviti predvsem umetniško ustvarjanje, katerega rezultate si v omenjenih okrajih pogosto lahko ogledamo v obliki razstav (spletnih in v živo). In kljub pandemiji smo imeli slednjih v zadnjih (slabih) dveh letih resnično veliko, kar je jasen dokaz, da pristnega ustvarjalnega navdiha ne zmotijo niti zaostrene razmere v družbi niti omejitveni ukrepi. Ker pa Likovno društvo Mengeš, ki deluje pod vodstvom Helene Testen, letos beleži že 25 let delovanja, so bile letošnje razstave še toliko bolj posebne.


Društvo je ljubiteljske narave, a ustvarjalni duh in vnema nista nič manjša kot v poklicnih slikarskih krogih. Člani se že vsa leta izobražujejo pod taktirko različnih mentorjev, s pomočjo katerih pridobivajo vsa potrebna znanja za ustvarjanje edinstvenih umetnin. Tako je vsaka nadaljnja razstava še boljša, še bolj izpopolnjena, še bolj kakovostna. Zasluge za vsakodnevni razvoj pripisujejo stalnemu mentorju, likovnemu pedagogu, slikarju in fotografu Lojzetu Kalinšku, ki jih izobražuje in likovno usmerja že dvanajst let. Ker jih je tako navdušil tudi nad samo fotografijo, so pozneje ustanovili tudi foto sekcijo društva.

»Letošnje leto bo posebno,« je spomladi letos zapisala predsednica društva, Helena Testen. »Obeležujemo namreč 25 let, kar želimo počastiti z razstavami spominov, razstavami, kjer bo prikazano preteklo udejstvovanje društva.« Spomladi so člani društva tako pripravili prvo spominsko razstavo, katere izvirnik je bil na voljo v letu 2019. Tedaj so se predstavili z rekom Običaji in starine so ščit domovine, letošnjo razstavo pa so naslovili Ornament. Ta je bila na ogled v prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, in sicer med 22. aprilom in 17. majem. Na razstavi je bilo na ogled postavljenih 29 slik 20 različnih avtorjev, ki so za svoje izdelke uporabili različne tehnike in motive. Vsi pa so sledili naslovni tematiki, ornamentu. Ta v likovni umetnosti predstavlja posamezen okras, sestavljen iz rastlinskih, živalskih ali geometrijskih motivov, pogosto pa ima povsem svojo vsebino in kot takšen nosi določeno simboliko. Nekdaj je bila naloga ornamenta povečati estetski učinek predmetov, poživitev puste ploskve ali pa povečati samo vrednost nekega izdelka. Za slovenski ornament velja, da je vsaka poslikava drugačna, da se te ne ponavljajo, da so uporabljeni ali enakomerni ali popolnoma različni odtenki. Senčenje načeloma ni vključeno. Vse zgoraj našteto je bilo prikazano tudi na izvirnih umetniških delih 20 ustvarjalcev iz Likovnega društva Mengeš. Motivi, ki so jih umetniki uporabili, so tako zajemali področja poljedelstva, vrtnarstva, živalstva in še marsičesa.

Likovniki pa si po prvi spominski razstavi niso vzeli premora. V maj so zakorakali že z novo spominsko razstavo, katere izvirnik je bil na ogled v letu 2016, in sicer v gradu Komenda pri Polzeli. Tokrat so razstavljali v Domu svete Katarine v Mengšu, umetnine pa so naslovili Ikone, grafike in risbe. Na slednji smo si lahko ogledali različne svetnike in angele v obliki nabožnih podob, ikon, grafičnih del ali risb. V Mengšu je bilo razstavljenih 45 del, od česar je 17 slikarskih del v podobah ikon, 23 grafičnih del z risbami ter 5 slik v akrilni tehniki z motivi narave in samega Mengša. »Lotili smo se več grafičnih tehnik,« je ob dogodku izpostavila predsednica društva. »Uporabili smo linorez, jedkanico, suho iglo, monotipijo, tudi kolagrafijo.« Podoba tradicionalne grafike izhaja iz risbe. Risba je izdelek ustvarjalnosti, izražen s pomočjo risalnih pripomočkov na ploskvi. Umetniška risba je osnova vsem oblikam likovnega ustvarjanja. Grafika pa je veja likovne umetnosti, naziv za postopek in rezultat uporabe katere od grafičnih tehnik s pomočjo izdelane matrice. Sama ikona je v širšem pomenu slika z versko vsebino, v ožjem pa verska slika, značilna za pravoslavne cerkve Bizantinskega obreda. Ikone so praviloma slikane na lesu, prikazujejo pa Jezusa, Marijo in svetnike. Vsebuje veliko zlate barve, saj ta simbolizira nebesa. Tu gre vselej za simbolni pomen. Obrazi na ikonah so obrnjeni naravnost proti opazovalcu, da se vzpostavi stik med svetnikom in vernikom. Razstava je bila občudovalcem na voljo med 3. majem in 3. avgustom.

V poletnih mesecih so se člani društva odzvali tudi povabilu na slikanje panjskih končnic, ki je potekalo na Ožbovčevi domačiji v okolici Mekinj, udeležili pa smo se lahko tudi že tradicionalnega Sprehoda ob Pšati, kjer so nas vnovič navdušile njihove mojstrovine.

V mesecu oktobru so nadaljevali z nizom razstav. Že peto obeležitveno razstavo so tokrat postavili v Supernovi v Kamniku, kjer smo si obiskovalci lahko ogledali vitraže in še nekatera druga dela, ki so jih v 25 letih ustvarili člani društva. Prvotna razstava izvira iz leta 2016, ko so razstavili fotografije lastnih obrazov, dodali pa tudi skupinsko fotografijo z naslovom Mandala in ostale zgodbe. Vse omenjene si je bilo tedaj moč ogledati v Kulturnem domu v Mengšu. Vitraž je načeloma stekleno, iz več barvnih elementov sestavljeno okno. Med posamezne obarvane steklene dele večinoma postavijo kovinske pregrade, ki tvorijo nekakšne oporne strukture. Čeprav so plošče načeloma ravne in se uporabljajo kot okna, pa so sodobne stvaritve lahko tudi tridimenzionalne strukture in skulpture. »Člani likovnega društva Mengeš smo videz vitraža prenesli na platna, ga ustvarili z barvnimi rastri in navidezno steklo obrobili z zlato ali črno konturo. Dela izražajo naše ljube motive, ki jih želimo s pomočjo svetlobe prenesti tudi na zidove tega nakupovalnega središča,« so povedali v društvu.

Poleg čudovitih izdelkov so ob razstavi zapisali še nekaj besed o samem društvu. »Začelo se je v letu 1996, ko so se štirje prijatelji in slikarski navdušenci odločili, da ustanovijo društvo. In tako je preteklo 25 let. Danes štejemo 20 članov,« so zapisali. »Naša umetniška dela nastajajo ob zgodbah, spominih, domišljiji, občutenjih in ob svobodi,« je dodala Helena Testen. »Pri tem nas vseskozi in nenehno poganja navdih, ki odseva v vseh naših delih, kot sonce, ki nas s svetlimi žarki poboža in nam vzpostavi neko novo svežo energijo.«

Poleg številnih razstav pa so mengeški likovniki 25. obletnico počastili še z novim oziroma preurejenim prostorom, pri čemer jim je pomagala tudi Občina Mengeš. Po več mesecih trdega dela, pospravljanja in preurejanja so se v novembru lahko že pohvalili z novim kotičkom, ki jim bo v prihodnje nedvomno nudil še veliko ustvarjalnega navdiha.

Članom društva sta v poseben ponos predvsem zadnji dve leti delovanja, saj so s strani Zveze likovnih društev Slovenije prejeli tudi najvišje priznanje, zlato plaketo, kar je nedvomno izraz kakovosti njihovega dela. Poleg tega so ob koncu novembra, ko je potekala Zlata paleta 2021, dosegli izjemen uspeh. Prejeli so namreč kar štiri certifikate kakovosti, prejemnice pa so bile Milica Tomšič, Špela Magister, Leonida Goropevšek ter Nejka Terglav. Slednja je za svoje delo Stran prejela tudi srebrno paleto. Poleg tega je Aleš Koman, član Likovnega društva Mengeš, prejel tudi prestižno nagrado Grand Prix. Med desetimi najuspešnejšimi društvi se je mengeško uvrstilo na četrto mesto, med najbolj privlačnimi pa na peto. Vsekakor jim uspeha privoščimo še več, saj so v svojih 25 letih obstoja in delovanja dokazali, da je njihova umetnost zaradi trdega dela, strasti in predanosti vedno in povsod na najvišji ravni. Ne dvomim, da se lahko tudi v prihodnjem letu nadejamo številnih novih razstav, številnih razstavljenih umetnin, ki nas ne bodo pustile ravnodušnih.

BARBARA KOPAČ // Foto: arhiv LD Mengeš

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light rain
2.8 ° C
3.2 °
1.4 °
93 %
0.5kmh
100 %
sob
4 °
ned
5 °
pon
7 °
tor
8 °
sre
6 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano