četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
DomovAktualnoPlečnikovi dnevi v Kamniku

Plečnikovi dnevi v Kamniku

V počastitev Jožeta Plečnika, najslavnejšega slovenskega arhitekta, ki je svoj navdih našel tudi v Kamniku in njegovi okolici, ob 150. obletnici njegovega rojstnega dne pripravljamo Plečnikove dneve v Kamniku. Spoznajte njegovo bogato arhitekturno zapuščino skozi strokovne oči ameriškega Kamničana dr. Noaha Charneyja, ki je doktoriral prav iz Plečnikove zapuščine v Kamniku, ter se približajte Plečniku v spremstvu lokalnega vodnika prof. Mihaela Babnika, ki vas bo popeljal skozi čas in pokazal, kje v Kamniku je sloviti arhitekt pustil svoje prepoznavne sledi. Zavod za turizem in šport Kamnik vam v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik, Javnim Zavodom za kulturo Kamnik ter Pax svečarno Stele na ta posebni dan podarja brezplačno vodenje po Plečnikovi zapuščini. V vikendu od 21. do 24. januarja ste vabljeni, da prespite v samostanu Mekinje, kjer si v uradnem času lahko ogledate tudi stalno strokovno razstavo o Plečniku. V počastitev slovitemu arhitektu je Zavod za turizem in šport Kamnik izdal tudi dve Plečnikovi znamki, eno z motivom Plečnikove sobe v svečarni Stele in drugo z motivom Plečnikovih sveč. Obe znamki sta vam na razpolago na TIC točki v Kamniku. Prav tako boste 21. januarja na Pošti v Kamniku lahko dobili poseben Plečnikov žig.


Jože Plečnik je bil rojen 23. januarja 1872 in 23. januarja 2022 bomo v Sloveniji obeležili 150-letnico njegovega rojstva. Tudi v Kamniku se bomo s ponosom spomnili na arhitekta, ki je v Kamniku ustvaril prepoznavna in čudovita arhitekturna dela. Dolgoletni turistični vodnik, prof. v pokoju Mihael Babnik bo skupine popeljal po mestu in predstavil Plečnikova dela v centru mesta, kot so železniška postaja Kamnik-mesto, obnovljena Plečnikova fasada na Glavnem trgu, Plečnikov most čez Nevljico in kapelo Božjega groba v frančiškanskem samostanu.

V petek, 21. januarja 2022, ob 18. uri v prostorih Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik bo iz svoje bogate zakladnice znanja o Jožetu Plečniku predaval dr. Noah Charney, ki je pridobil doktorat ravno iz poznavanja dragocenih del svetovno znanega slovenskega arhitekta. Razkril vam bo, zakaj ga je kot tujca iz daljne Amerike Plečnik tako očaral in zakaj ga je od vseh Plečnikovih del najbolj fascinirala ravno kapela Božjega groba v frančiškanskem samostanu. Dr. Charney je ameriški pisatelj uspešnic, profesor umetnostne zgodovine in kolumnist, avtor svetovne uspešnice, romana Tat umetnin (2007). Rojen je bil v New Havenu v Connecticutu, potem ko je bival v številnih evropskih mestih, pa se je z družino ustalil v Kamniku. Strokovno predavaje z dr. Noahom Charneyjem bo potekalo v angleškem jeziku, zagotovljen bo tudi prenos v živo preko socialnih omrežij.

Vodenje po mestu bomo v soboto, 22. januarja 2022, zaokrožili z edinstvenim obiskom Plečnikove posebne sobe, za katero je arhitekt oblikoval pohištvo, in sicer za svojega takratnega prijatelja Janka Steleta, nosilca družinske tradicije izdelovanja sveč v Pax svečarni Stele, ki jo vodi in razvija njegov vnuk Janez Stele.

Urnik vodenja Plečnikov dni v Kamniku: 

Sobota, 22.1.2022 / DOPOLDANSKA SKUPINA

10.00 prihod vlaka iz Ljubljane

10.05 shod v TIC Kamnik (Glavni trg 2)

10.10 predstavitev Plečnikovih del v Kamniku (Glavni trg, frančiškanski samostan – Kapela Božjega groba, Šutna, Železniška postaja, most čez Nevljico)

11.00– 12.00 ogled Plečnikove sobe v Pax svečarni Stele in ogled izdelave Plečnikovih sveč na tradicionalni način (ena skupina / udeležba na delavnici je možna za do 10 oseb naenkrat, druga skupina v vmesnem času lahko popije Plečnikovo kavo v lični kavarni Rotovž, potem se skupini izmenjata).

Sobota, 22.1.2022 / POPOLDANSKA SKUPINA

14.00 shod v TIC Kamnik (Glavni trg 2)

14.10 predstavitev Plečnikovih del v Kamniku (Glavni trg, frančiškanski samostan – Kapela Božjega groba, Šutna, Železniška postaja, most čez Nevljico)

15.00 – 16.00 ogled Plečnikove sobe v Pax svečarni Stele in ogled izdelave Plečnikovih sveč na tradicionalni način (ena skupina / udeležba na delavnici je možna za do 10 oseb naenkrat, druga skupina v vmesnem času lahko popije Plečnikovo kavo v lični kavarni Rotovž, potem se skupini izmenjata).

  • Plečnikovo vodenje vam podari Zavod za turizem in šport Kamnik.
  • Na ta dan na nakup Plečnikovih sveč Pax svečarstvo Stele nudi 10% popusta.
  • Kavarnica Rotovž vam ob predložitvi kupončka, ki ga pridobite od vodnika, nudi 10% popust ob naročilu Plečnikove kave ali odlične kremšnite.
  • Javni Zavod za kulturo Kamnik vam nudi 10% popust za nočitev z zajtrkom v samostanu Mekinje in brezplačni ogled stalne razstave o delih Jožeta Plečnika.
SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.4 ° C
3.3 °
0.3 °
92 %
0.5kmh
100 %
čet
4 °
pet
7 °
sob
7 °
ned
3 °
pon
-0 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano