torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovKulturaKomorni zbor Dekor zablestel v Domžalah

Komorni zbor Dekor zablestel v Domžalah

Program samostojnega koncerta je vseboval nemške in francoske sakralne bisere, pa ni šlo le za program, ki naj bi bil biseren. Dekor je poskrbel, da je bila tudi izvedba nadvse dragocena izkušnja, pravzaprav biserna.


Komorni zbor Dekor se je že kmalu po svoji ustanovitvi leta 2015 zaradi svoje kakovosti in zanimivih ter tehtnih programov uveljavil kot eden vidnejših slovenskih vokalnih ansamblov. Pevci prihajajo iz vse Slovenije in zamejstva. Zbor vsako leto medse povabi uveljavljenega domačega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je stalnejše mesto zasedala tržaška Slovenka Petra Grassi. Leta 2018 je zbor pod njenim vodstvom zmagal na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018 v Mariboru. V petih letih delovanja je nanizal številne samostojne projekte in sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki in sestavi, kot so Dani Juris, Sebastjan Vrhovnik, Mate Bekavec, Aco Bišćević, orkester Slovenske filharmonije, solisti Akademije Kronberg iz Nemčije idr.

Polna domžalska cerkev je pospremila Komorni zbor Dekor pred oltar, kjer se je s kratkim nagovorom dirigenta Aca Bišćevića začel koncert. Začetna skladba je bila na pol spontana in nadvse aktualna, saj je šlo za ukrajinsko uspavanko. Takole jo je napovedal dirigent: ”V težkih časih, ko se morajo zaradi človeškega napuha otroci skrivati pod zemljo, ko mora brat nad brata stegovati roko, ko vlada razdor, disharmonija, bomo mi s svojimi talenti prosili za mir, z najlepšimi harmonijami, ki tolažijo srca, bomo molili. Molili o pričakovanju, sreči, trpljenju in odrešitvi, ki jo pišejo vzvišene besede.” Po izvedeni uspavanki je v cerkvi zavela smrtna tišina kot opomnik in spodbuda k treznosti in človečnosti v svetu. Sledil je predviden program, v katerem je od skladateljev prevladoval Mendelssohn, sledili pa so Francozi Villette, Poulenc, Durufle, Faure in de Severac. Doživeli smo dobro uro zborovske glasbe. Med drugim je zbor dve skladbi izvedel na koru ob spremljavi organista Gregorja Klančiča. V tem sklopu je izjemno zazvenela sopranistka Tanja Rupnik, ki je s skladbo Hör Mein Bitten nagovarjala najvišjega. Koncert so pevke in pevci sklenili z zahvalo župniku domžalske župnije, Klemnu Svetelju, sicer je bil koncert v soorganizaciji z JSKD OI Domžale.

Projekt Komornega zbora Dekor Veselite se vsi narodi zemlje je potrdil, da gre za eno najvidnejših slovenskih vokalnih zasedb, zato upamo, da bo Dekor še kdaj gostoval v naši okolici.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light rain
18.1 ° C
18.8 °
16.4 °
92 %
2.6kmh
75 %
tor
27 °
sre
27 °
čet
26 °
pet
23 °
sob
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano