sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovKulturaIndustrijska dediščina naj bo odprta za vse: odprtje poletne sezone v Kulturni...

Industrijska dediščina naj bo odprta za vse: odprtje poletne sezone v Kulturni četrti Barutana

V četrtek je za zidovi nekdanje kamniške smodnišnice v  Kreativni četrti Barutana potekala prva predstava te poletne sezone Mesarica v izvedbi Teatra Matita. Še prej pa so imetniki Maistrovega abonmaja lahko uživali v vodenem sprehodu ob Domu kulture in po sami kulturni četrti.  


»100 let po začetku delovanja smodnišnice so delavci začeli graditi kulturni dom, saj so želeli imeti prostor za sprostitev. Že od samega začetka delovanja je veljal za moderni dom, imel je tudi nakazan vrtljiv oder. V domu so potekale redne kino predstave, v zgornji mali dvorani se je ob petkih plesalo. Zadnja pridobitev doma so sončne celice, iz katerih dobimo nekaj sončne energije,« je kamniški dom kulture predstavil Goran Završnik, koordinator kamniške kulture, ki je tudi podaril pomen ohranjanja industrijske dediščine. Za Dom kulture se nahaja Kreativna četrt Barutana, ki skupaj s kulturnim domom in samostanom Mekinje spada pod kamniški Zavod za kulturo.

Celovito urejanje četrti Barutana je postalo možno lansko leto, ko je Občina Kamnik odkupila približno petino površine stare smodnišnice. Ustvarjalci Kulturne četrti na čelu z idejnim vodjem Rokom Koscem in s pomočjo Zavoda Prostororož ter arhitekti Štajn želijo preurediti staro hišo, v kateri je nekoč domovalo ključavničarstvo, v pisarne in v nov dom Mladinskega centra Kotlovnica.

Čez leto so obnavljali prostore in streho, poleti pa bo Barutana zaživela v kulturnem dogajanju. Tu bo letos en od glavnih odrov Kamfesta. 25. junija bodo člani Kulturnega društva Priden možic prikazali eno najboljših predstav uličnih gledališč v Sloveniji, in sicer veliko ognjeno predstavo.

Kakšna je bila prva predstava sezone?

Prva predstava poletne sezone, na osrednjem delu četrti, je bila, kot že omenjeno Mesarica v izvedbi Teatra Matita. V predstavi je pet igralcev, ki so hkrati tudi animatorji, lutkarji in glasbeniki, predstavilo svojo, unikatno verzijo Martina Krpana. Z mešanico modernega in tradicionalnega so ustvarili humorno predstavo, v kateri so lahko sodelovali tudi gledalci. Vodja gledališča je Matija Solca, edini lutkar z doktoratom v Sloveniji.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
clear sky
16.8 ° C
18.7 °
15.9 °
89 %
1.5kmh
0 %
sre
28 °
čet
26 °
pet
25 °
sob
27 °
ned
24 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano