sreda, 18 maja, 2022
12.9 C
Kamnik
12.9 C
Kamnik
sreda, 18 maja, 2022
12.9 C
Kamnik
sreda, 18 maja, 2022
12.9 C
Kamnik
sreda, 18 maja, 2022
12.9 C
Kamnik
sreda, 18 maja, 2022
DomovAktualnoČešnja: nova pesniška zbirka Bele Szomija Kralja

Češnja: nova pesniška zbirka Bele Szomija Kralja

Drugo polovico novembra je popestril literarno-glasbeni večer v Knjižnici Domžale, ki je tokrat potekal v živo. Da, prav ste prebrali. V zadnjem času je to sicer prava redkost, zato je bil večer še toliko bolj barvit. V goste so tokrat povabili vsestranskega glasbenika, učitelja, prevajalca, ki je poleg vsega še strasten zeliščar, gobar in astronom. Govorimo seveda o Beli Szomiju Kralju, rojenemu v Osijeku na Hrvaškem, šolanemu najprej na murskosoboški gimnaziji, nato pa še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Pogovor je vodila Cveta Zalokar, dogodek pa je seveda potekal ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov.


V ospredju večera je bila sicer najnovejša (druga) pesniška zbirka domžalskega avtorja, ki nosi naslov Češnja, v pogovoru s pesnikom pa smo dognali tudi marsikaj drugega, kar umetnika žene naprej, kaj v njem zbuja strast in podobno. Tako nam je razkril, da zelo dobro pozna bližnje gozdove, kjer nadvse rad gobari in nabira zelišča, za piko na i pa nam je zaigral tudi na kitaro, svojo zvesto spremljevalko. Tako smo kaj hitro dognali neodtujljivo povezavo med zapisano in zaigrano pesniško besedo.

Tokratni gost je sicer domžalskemu okraju že dobro poznan, saj poleg vodenja glasbene skupine Kontrabant slovi tudi po odličnih prevodih madžarskih in prekmurskih literatov, piše pa tudi skladbe. Največ je spisal glasbenih besedil, saj se je za področje od nekdaj zanimal. Zato mu tudi pesniška beseda ni tuja. Karkoli je povezano z glasbo, ga navdušuje in prebuja. Rad ima tudi svoj učiteljski poklic, v smehu pa dodaja, da je on tiste vrste učitelj, ki je strup za lenuhe. A ne glede na to, kaj počne, uči, piše ali pesni, iz njega sije radost, vseskozi oddaja tako neverjetno energijo, da človek ne more drugega, kot da mu zaupa, mu sledi in ga posnema.

Med drugim je v pogovoru razkril, da se je zelo veselil trenutka, ko bo vendarle izšla njegova druga pesniška zbirka. Dokler ni zares izšla. Potem se je kar malo sramoval, češ da popolnoma razgali njegovo občutenje ljubezni, strasti, razočaranja in drugih občutij, pri čemer je opis slednjih v delu res povsem necenzuriran. A vendar je na koncu smeje dodal, da če nekomu res ustreza, da si z njim podeli občutja ljubezni in strahu, smeha in joka, naj si delo kupi in tudi prebere. Češnja, o kateri je bilo govora, sestoji iz petih delov oziroma tematskih sklopov, ki se med seboj smiselno povezujejo: Kelih življenja, Razrvane pesmi, Sinovi revolucije, Ljubljenim in Kotiček za otroške duše. Tako v eni sami pesniški zbirki združuje vsa bistvena občutja: odsev lastnega pogleda na naravo in družbo, hrepenečo ljubezen in neuslišano strast. V središču besedila se pokaže tudi odnos do pravzaprav vseh ključnih področij posameznikovega življenja, od politike do umetnosti. Zato nedvomno drži, kar trdi sam avtor – da je v opevanem delu njegova duša brez spon in popolnoma razgaljena.

Barbara Kopač // Foto: Miro Pivar

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
12.9 ° C
14.8 °
11.9 °
90 %
1kmh
75 %
sre
20 °
čet
23 °
pet
27 °
sob
29 °
ned
24 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano