sreda, 6 julija, 2022
17.5 C
Kamnik
17.5 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
17.5 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
17.5 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
17.5 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovKulturaBrez škarij in svinčnika ne znam živeti

Brez škarij in svinčnika ne znam živeti

Tako pravi Kamničanka Esma Raković, ki že več desetletij ustvarja miniaturne svetove oz. mini hiške za punčke. Tudi po toliko letih kreativnega ustvarjanja ji idej ne zmanjka, dodaten izziv ji predstavljajo še materiali, ki jih uporablja za svoje ustvarjanje, prizna pa, da je premalo časa za vse, kar bi rada ustvarila. Čeprav so izdelane iz naravnih materialov in ročno, miniaturne hiške za punčke dandanes niso tako cenjene kot v preteklosti, saj jih nadomešča vseprisotna plastika. A Esma ne obupava, temveč se s svojimi pisanimi svetovi predstavlja na različnih sejmih in razstavah. Nazadnje je bil delček njenih stvaritev na ogled v kamniškem nakupovalnem središču Supernova.


»Vesela sem, da imajo v Supernovi posluh za tovrstno ustvarjanje in se z razstavami trudijo v nakupovalno središče vnesti kulturno dogajanje, kar je po mojem mnenju prijetna osvežitev za kupce,« meni Esma, ki se še dobro spominja svoje prve hišice za punčke, ki jo je pred več kot 55 leti dobila v dar od mame in deda. »Težko opišem vzhičenje, ki sem ga čutila ob pogledu na darilo. Nekaj, kar je pravzaprav majhno kot škatla, pa vendar tako veliko kot cela hiša. In majhno pohištvo iz lesa, ki sem ga lahko po mili volji premikala, pa vazica in rožice. Na vhodu je bilo majhno stikalo in v hiški je bila prava, pravcata žarnica, ki je zasvetila,« se spominja Esma in dodaja, da je bilo takrat življenje bolj preprosto, saj so imeli otroci več časa za igro, sanjarjenje in domišljijo. Prav slednja jo spremlja že vse življenje, čeprav je z izdelovanjem miniaturnega pohištva začela v 80. letih, ko sta bila njena otroka majhna. »Igrače, ki so jih prodajali, mi zaradi plastike niso bile všeč, bolj kakovostnih si nisem mogla privoščiti, zato sem jih pričela izdelovati sama. Izdelala sem mini pohištvo, kot sem ga imela sama kot otrok. Tako je nastal prvi pravi tapecirani kavč za Barbie v merilu 1: 6. Pa fotelj, mizica, omarica,« se spominja Esma, ki ustvarjanja, čeprav so otroci danes že odrasli, ni opustila nikoli več. »To je za mene terapija, ker se umirim in padem v drug svet, kot meditacija,« prizna Esma.

Z leti se njena ljubezen do ustvarjanja ne manjša, temveč raste iz dneva v dan. »Vedno se najdejo novi materiali in nove tehnike, ki se jih je treba naučiti. Kdor se ukvarja z ustvarjanjem, ve, da je potrebna zavzetost, potrpljenje in dosti znanja. Delo z lesom, šivanje, krojenje, pletenje, kvačkanje, risanje, barvanje, knjigoveštvo … pa poznavanje kultur in zgodovine, smisel za oblikovanje in barvno usklajenost. Vsa ta znanja so koristna in omogočajo natančnejšo upodobitev. Tako danes nastajajo sobe, ki si jih nekoč sploh ne bi mogla zamisliti. Povezala sem vse svoje hobije, želje in spretnosti, tako da nastajajo nove in nove stvaritve. Spominki s potovanj in miniature, kupljene na bolšjih sejmih, so dobili svoje novo mesto v raznih mini sobah. Dodajam slike, posebno tkano blago … vse, kar mi je všeč, vpletem v te nove mini svetove,« razlaga Esma, ki pravi, da ji nikoli ni dolgčas, saj se s svojim ustvarjanjem vsak trenutek lahko preseli v drug kraj ali časovno obdobje.  

Nastaja miniaturna Budnarjeva hiša

Zadnje čase prejema veliko naročil za izdelavo personaliziranih sob, ki jih ljudje radi podarjajo za darilo. Esma v postavitev vključi tako osebo, ki ji je darilo namenjeno, kot vse detajle, značilne za osebo, od knjig in revij, ki jih rada bere, do fotografij, vaz, rož itd. Poleg tega trenutno izdeluje tudi miniaturno notranjost Budnarjeve muzejske hiše, ki bo merila 80×40 centimetrov. Esma se nadeja, da jo bo javnosti lahko predstavila na letošnjih Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

Čeprav svoje izdelke predstavlja ob različnih prilikah, bi rada v prihodnosti svoje številne oblečene lutke in opremljene mini sobice predstavila tudi širši javnosti. »Za moj velik obseg izdelkov mi trenutno nudi dom Samostan Mekinje, ki pa zaradi urnika odprtosti omogoča ogled samo v dopoldanskem času med tednom. Če bi kdo od bralcev imel željo obiskati moj atelje, se bom s predhodnim klicem zelo rada dogovorila za obisk. Predvsem vesela bom mladih z veseljem do takšnega ustvarjanja, ki bi nadaljevali to vrsto, z vsem upravičenjem lahko rečemo, umetnosti,« poziva Esma, ki je že veliko truda vložila v iskanje umetnikov oz. ustvarjalcev, ki bi se v Sloveniji ukvarjali z miniaturnimi hišami, a jih zaenkrat še ni našla. Tudi zato si želi, da bi svoje obširno znanje lahko predala mladim, ki bi ga ohranili in še nadgradili.  

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
few clouds
17.5 ° C
19.2 °
16.9 °
89 %
2.6kmh
20 %
sre
27 °
čet
27 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
18 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano