sobota, 20 aprila, 2024
2.1 C
Kamnik
2.1 C
Kamnik
sobota, 20 aprila, 2024
2.1 C
Kamnik
sobota, 20 aprila, 2024
2.1 C
Kamnik
sobota, 20 aprila, 2024
DomovAktualnoZdružila je dve ljubezni

Združila je dve ljubezni

Komendčanka Karmen Gostinčar je združila svoji dve veliki ljubezni – knjige in naravo – ter izdala že tretjo knjigo o naravni kozmetiki. Tokrat je v knjigi z naslovom Čudoviti svet mil podrobno opisala naravna mila, narejena po hladnem postopku, in mila brez luga. Prvi odzivi bralcev so navdušujoči, kar pa niti ne preseneča, saj se zanimanje za naravno kozmetiko in njeno izdelavo iz leta v leto veča.


Z izdelovanjem naravne kozmetike ima Karmen več kot petnajst let izkušenj. Sicer sta mazila ustvarjali že njena babica in mami, a takrat je to še ni zanimalo. Šele leta kasneje je začutila ljubezen do naravne kozmetike, izdelovanje le-te je postalo in vse do danes tudi ostalo njen konjiček, njena duša in strast. »Začela sem z balzami za ustnice, mazili, enostavnimi stvarmi torej. Vmes sem se izobraževala, veliko brala in raziskovala ter nadgrajevala svoje znanje. Ker sina, ko je bil dojenček, nisem želela obremenjevati s kemijo, sem čedalje več stvari izdelovala sama,« se prvih korakov spominja Karmen. Nato so na njeno pot stopile knjige. Najprej je leta 2011 skupaj z Ivo Dolenc napisala knjigo Darila iz domače kuhinje, v kateri sta zbrali 140 preizkušenih idej za darila, ki jih vsak lahko naredi v domači kuhinji. Med njimi najdemo sladkarije, sladke, slane in kisle shranke, napitke, kise, olja, začimbe in čaje ter druga zanimiva darila, kot so sivkino milo, ognjičeva krema itd. »Naravna kozmetika je obsegala le manjši del, toda ob izidu knjige se je pokazalo, da ljudje potrebujejo tudi recepte za naravno domačo kozmetiko,« se spominja Karmen, ki se je tako lotila prve samostojne knjige. Leta 2013 je izšel njen prvenec Eko darila, knjiga o naravnih milih in domačih kozmetičnih izdelkih za lepoto ter dobro počutje, ter postal velika uspešnica, dve leti kasneje je sledila Moja domača kozmetika s skoraj sto recepti za izdelavo domačih kozmetičnih izdelkov. A ker so mila, kot pravi Karmen, zelo kompleksna in obsežna tema, se je odločila, da posebno knjigo nameni še tem. Tako je pred dobrim mesecem dni izšla knjiga Čudoviti svet mil, ki na 168 straneh prinaša vse, kar mora o milih po hladnem postopku vedeti začetnik, z nasveti, rešitvami zagat in preizkušenimi recepti pa bo dobrodošlo branje tudi tistim, ki mila izdelujejo že dlje časa. Knjigi je dodan del z recepti za mila brez luga, ki je namenjen tistim s strahom pred to snovjo in nekoliko zahtevnejšo izdelavo mila po hladnem postopku, ki pa kljub temu želijo sami ustvarjati. »Prav izdelava mila z vlivanjem, kot se imenuje postopek izdelave mila brez luga, je za marsikoga prva izkušnja z izdelavo ročno izdelanega mila,« pravi Karmen.

Milo lahko izdelamo skupaj z otroki

Čudoviti svet mil se v prvem delu posveča trdim milom, narejenim po hladnem postopku. »V knjigi je razloženo čisto vse, od tega, kako naredimo svojo formulo, do tega, kaj vse se lahko zgodi in gre narobe ter kako rešujemo zaplete. Na primer, večkrat se pojavi težava, da se masa prehitro zgosti. V knjigi med drugim opisujem, ali ta zaplet lahko rešimo in kako,« razlaga Karmen, ki jo pri izdelovanju naravne kozmetike vodi misel, da izdelkov oz. sestavin nikoli ne mečemo stran. »Pri izdelovanju naravne kozmetike nikoli ničesar ne zavržem. Na primer, četudi je krema bolj tekoča, jo vseeno uporabljam. Enako je pri milih. Včasih imamo krasno maso, v katero dodamo eterično olje, in se vse skupaj zgosti. Kaj narediti? Svetujem, naj ljudje uporabijo tudi to milo, čeprav ne bo lepega videza,« priporoča Karmen. Knjiga Čudoviti svet mil prinaša več kot 60 receptov s čudovitimi fotografijami, katerih avtorica je Kristina Smodila, ki je knjigo tudi oblikovala.

Kot smo že omenili, je receptom za mila po hladnem postopku dodan tudi del za mila brez luga. »Nekatere ljudi je strah rokovanja z lugom, kajti potrebna je posebna previdnost in natančnost, mila pa bi kljub temu radi izdelovali sami, zato smo v knjigo vključili še mila z vlivanjem, ki nastanejo tako, da vnaprej pripravljeno bazo stopimo, nato pa ji po lastni izbiri dodamo barve, rožice, dišave, jo vlijemo v kalup in počakamo, da se strdi. Ta mila so odlična tudi za ustvarjanje z otroki, ki se na ta način naučijo, da lahko veliko stvari izdelamo sami in jih ni treba kupovati, hkrati pa tako skupaj z njimi kakovostno preživimo prosti čas. Mila z vlivanjem lahko uporabimo takoj, medtem ko milo, izdelano po hladnem postopku, potrebuje od štiri od šest tednov za zorenje, šele po tem je uporabno,« razlaga Karmen.

V knjigi tudi prikaz videoizdelave mila

Knjiga Čudoviti svet mil, ki je med prvimi kupci oz. bralci že naletela na navdušene odzive, pa ni le lepa in uporabna, temveč se ponaša tudi z nazivom prva multimedijska knjiga za naravno kozmetiko v Sloveniji. Kaj to pomeni? Knjigi je priložena povezava do prikaza videoizdelave mila, ki prikazuje celoten potek izdelave mila, od tega, kako združimo lužno vodo in maščobe, kako mešamo, do vlivanja v kalup in krašenja.

»Izdelava naravnega mila v resnici ni tako zahtevna, da ga ne bi vsaj poskusili narediti. Treba se je le temeljito pripraviti in upoštevati vse varnostne napotke. Naravna mila, ki jih izdelamo sami, najbolje negujejo našo kožo. Ker vsebujejo celotno količino glicerina, ki nastane pri izdelavi mila, učinkujejo vlažilno in kože ne izsušijo. Z njimi nežno naravno odstranimo odmrle kožne celice. Poleg tega lahko sestavo mila prilagodimo svojim željam in potrebam,« poudarja Karmen, ki kozmetike v trgovini ni kupila že več kot petnajst let. »Všeč mi je, da sama izberem vse sestavine glede na potrebe moje kože, ceneje pridem do vrhunskega izdelka, se ognem nepotrebnim kemikalijam, hkrati pa je izdelava, čeprav včasih težavna, tudi zelo zabavna,« razloge, zakaj naravno kozmetiko raje dela sama, našteje Karmen. Tistim, ki o izdelovanju naravne kozmetike šele razmišljajo, svetuje, naj začnejo z lažjimi stvarmi, kot so mazila in balzami za ustnice, ter se šele nato lotijo bolj kompleksnih izdelkov. »Naravna kozmetika ni noben bavbav, vsega se lahko naučimo. A po tej poti stopajmo z malimi koraki, raziskujmo in nadgrajujmo svoje znanje. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. To se sliši obrabljeno, ampak je res,« poudarja Karmen.

Recepti in nasveti na spletni strani

Da bi ljudem še bolj približala izdelavo naravne kozmetike oz. jim olajšala izbiro in nakup sestavin ter pripomočkov, je pred desetimi leti vzpostavila tudi spletno trgovino Calendula, kjer je na enem mestu na voljo vse za izdelavo naravne kozmetike, od sestavin, barv, kalupov, pripomočkov do dodatkov in embalaže. Tu lahko kupite tudi knjigo Čudoviti svet mil, ki je sicer na voljo še na spletni strani založbe Kmečki glas in v knjigarnah ter papirnicah, za izposojo pa je na voljo tudi v kamniški in domžalski knjižnici. Karmen na spletni strani calendula.si objavlja tudi obilo receptov in nasvetov, nekaj postopkov oz. receptov za izdelavo mil je na voljo tudi v video obliki na njenem kanalu (Calendula) na platformi YouTube. »Začetki s spletno trgovino so bili težki. Slovenija je majhna in zaradi tega specifična, pa ne glede na panogo. Zdaj smo že uveljavljeno ime, a ves čas je treba migati. Tako vsako leto dodajamo nove izdelke, letos smo razširili ponudbo kalupov,« razlaga Karmen, ki se zaveda, da je velika prednost njene spletne trgovine, da vse izdelke uporablja tudi sama in tako kupci vedo, da so stvari preverjene.

Svet naravnih mil vas bo zasvojil

»Zavedati se moramo, da mila, ki jih lahko kupimo razmeroma poceni, niso naravna in vsebujejo veliko kemikalij. To pa ni dobro niti za nas niti za okolje. Zato vas vabim v čudoviti svet izdelave naravnih mil. Zagotavljam vam, da vas bo v kratkem času zasvojil, tako kot se je to zgodilo meni,« zaključuje Karmen.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
2.1 ° C
4.5 °
0.9 °
88 %
1kmh
40 %
sob
12 °
ned
12 °
pon
9 °
tor
5 °
sre
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovAktualnoZdružila je dve ljubezni

Združila je dve ljubezni

Komendčanka Karmen Gostinčar je združila svoji dve veliki ljubezni – knjige in naravo – ter izdala že tretjo knjigo o naravni kozmetiki. Tokrat je v knjigi z naslovom Čudoviti svet mil podrobno opisala naravna mila, narejena po hladnem postopku, in mila brez luga. Prvi odzivi bralcev so navdušujoči, kar pa niti ne preseneča, saj se zanimanje za naravno kozmetiko in njeno izdelavo iz leta v leto veča.


Z izdelovanjem naravne kozmetike ima Karmen več kot petnajst let izkušenj. Sicer sta mazila ustvarjali že njena babica in mami, a takrat je to še ni zanimalo. Šele leta kasneje je začutila ljubezen do naravne kozmetike, izdelovanje le-te je postalo in vse do danes tudi ostalo njen konjiček, njena duša in strast. »Začela sem z balzami za ustnice, mazili, enostavnimi stvarmi torej. Vmes sem se izobraževala, veliko brala in raziskovala ter nadgrajevala svoje znanje. Ker sina, ko je bil dojenček, nisem želela obremenjevati s kemijo, sem čedalje več stvari izdelovala sama,« se prvih korakov spominja Karmen. Nato so na njeno pot stopile knjige. Najprej je leta 2011 skupaj z Ivo Dolenc napisala knjigo Darila iz domače kuhinje, v kateri sta zbrali 140 preizkušenih idej za darila, ki jih vsak lahko naredi v domači kuhinji. Med njimi najdemo sladkarije, sladke, slane in kisle shranke, napitke, kise, olja, začimbe in čaje ter druga zanimiva darila, kot so sivkino milo, ognjičeva krema itd. »Naravna kozmetika je obsegala le manjši del, toda ob izidu knjige se je pokazalo, da ljudje potrebujejo tudi recepte za naravno domačo kozmetiko,« se spominja Karmen, ki se je tako lotila prve samostojne knjige. Leta 2013 je izšel njen prvenec Eko darila, knjiga o naravnih milih in domačih kozmetičnih izdelkih za lepoto ter dobro počutje, ter postal velika uspešnica, dve leti kasneje je sledila Moja domača kozmetika s skoraj sto recepti za izdelavo domačih kozmetičnih izdelkov. A ker so mila, kot pravi Karmen, zelo kompleksna in obsežna tema, se je odločila, da posebno knjigo nameni še tem. Tako je pred dobrim mesecem dni izšla knjiga Čudoviti svet mil, ki na 168 straneh prinaša vse, kar mora o milih po hladnem postopku vedeti začetnik, z nasveti, rešitvami zagat in preizkušenimi recepti pa bo dobrodošlo branje tudi tistim, ki mila izdelujejo že dlje časa. Knjigi je dodan del z recepti za mila brez luga, ki je namenjen tistim s strahom pred to snovjo in nekoliko zahtevnejšo izdelavo mila po hladnem postopku, ki pa kljub temu želijo sami ustvarjati. »Prav izdelava mila z vlivanjem, kot se imenuje postopek izdelave mila brez luga, je za marsikoga prva izkušnja z izdelavo ročno izdelanega mila,« pravi Karmen.

Milo lahko izdelamo skupaj z otroki

Čudoviti svet mil se v prvem delu posveča trdim milom, narejenim po hladnem postopku. »V knjigi je razloženo čisto vse, od tega, kako naredimo svojo formulo, do tega, kaj vse se lahko zgodi in gre narobe ter kako rešujemo zaplete. Na primer, večkrat se pojavi težava, da se masa prehitro zgosti. V knjigi med drugim opisujem, ali ta zaplet lahko rešimo in kako,« razlaga Karmen, ki jo pri izdelovanju naravne kozmetike vodi misel, da izdelkov oz. sestavin nikoli ne mečemo stran. »Pri izdelovanju naravne kozmetike nikoli ničesar ne zavržem. Na primer, četudi je krema bolj tekoča, jo vseeno uporabljam. Enako je pri milih. Včasih imamo krasno maso, v katero dodamo eterično olje, in se vse skupaj zgosti. Kaj narediti? Svetujem, naj ljudje uporabijo tudi to milo, čeprav ne bo lepega videza,« priporoča Karmen. Knjiga Čudoviti svet mil prinaša več kot 60 receptov s čudovitimi fotografijami, katerih avtorica je Kristina Smodila, ki je knjigo tudi oblikovala.

Kot smo že omenili, je receptom za mila po hladnem postopku dodan tudi del za mila brez luga. »Nekatere ljudi je strah rokovanja z lugom, kajti potrebna je posebna previdnost in natančnost, mila pa bi kljub temu radi izdelovali sami, zato smo v knjigo vključili še mila z vlivanjem, ki nastanejo tako, da vnaprej pripravljeno bazo stopimo, nato pa ji po lastni izbiri dodamo barve, rožice, dišave, jo vlijemo v kalup in počakamo, da se strdi. Ta mila so odlična tudi za ustvarjanje z otroki, ki se na ta način naučijo, da lahko veliko stvari izdelamo sami in jih ni treba kupovati, hkrati pa tako skupaj z njimi kakovostno preživimo prosti čas. Mila z vlivanjem lahko uporabimo takoj, medtem ko milo, izdelano po hladnem postopku, potrebuje od štiri od šest tednov za zorenje, šele po tem je uporabno,« razlaga Karmen.

V knjigi tudi prikaz videoizdelave mila

Knjiga Čudoviti svet mil, ki je med prvimi kupci oz. bralci že naletela na navdušene odzive, pa ni le lepa in uporabna, temveč se ponaša tudi z nazivom prva multimedijska knjiga za naravno kozmetiko v Sloveniji. Kaj to pomeni? Knjigi je priložena povezava do prikaza videoizdelave mila, ki prikazuje celoten potek izdelave mila, od tega, kako združimo lužno vodo in maščobe, kako mešamo, do vlivanja v kalup in krašenja.

»Izdelava naravnega mila v resnici ni tako zahtevna, da ga ne bi vsaj poskusili narediti. Treba se je le temeljito pripraviti in upoštevati vse varnostne napotke. Naravna mila, ki jih izdelamo sami, najbolje negujejo našo kožo. Ker vsebujejo celotno količino glicerina, ki nastane pri izdelavi mila, učinkujejo vlažilno in kože ne izsušijo. Z njimi nežno naravno odstranimo odmrle kožne celice. Poleg tega lahko sestavo mila prilagodimo svojim željam in potrebam,« poudarja Karmen, ki kozmetike v trgovini ni kupila že več kot petnajst let. »Všeč mi je, da sama izberem vse sestavine glede na potrebe moje kože, ceneje pridem do vrhunskega izdelka, se ognem nepotrebnim kemikalijam, hkrati pa je izdelava, čeprav včasih težavna, tudi zelo zabavna,« razloge, zakaj naravno kozmetiko raje dela sama, našteje Karmen. Tistim, ki o izdelovanju naravne kozmetike šele razmišljajo, svetuje, naj začnejo z lažjimi stvarmi, kot so mazila in balzami za ustnice, ter se šele nato lotijo bolj kompleksnih izdelkov. »Naravna kozmetika ni noben bavbav, vsega se lahko naučimo. A po tej poti stopajmo z malimi koraki, raziskujmo in nadgrajujmo svoje znanje. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. To se sliši obrabljeno, ampak je res,« poudarja Karmen.

Recepti in nasveti na spletni strani

Da bi ljudem še bolj približala izdelavo naravne kozmetike oz. jim olajšala izbiro in nakup sestavin ter pripomočkov, je pred desetimi leti vzpostavila tudi spletno trgovino Calendula, kjer je na enem mestu na voljo vse za izdelavo naravne kozmetike, od sestavin, barv, kalupov, pripomočkov do dodatkov in embalaže. Tu lahko kupite tudi knjigo Čudoviti svet mil, ki je sicer na voljo še na spletni strani založbe Kmečki glas in v knjigarnah ter papirnicah, za izposojo pa je na voljo tudi v kamniški in domžalski knjižnici. Karmen na spletni strani calendula.si objavlja tudi obilo receptov in nasvetov, nekaj postopkov oz. receptov za izdelavo mil je na voljo tudi v video obliki na njenem kanalu (Calendula) na platformi YouTube. »Začetki s spletno trgovino so bili težki. Slovenija je majhna in zaradi tega specifična, pa ne glede na panogo. Zdaj smo že uveljavljeno ime, a ves čas je treba migati. Tako vsako leto dodajamo nove izdelke, letos smo razširili ponudbo kalupov,« razlaga Karmen, ki se zaveda, da je velika prednost njene spletne trgovine, da vse izdelke uporablja tudi sama in tako kupci vedo, da so stvari preverjene.

Svet naravnih mil vas bo zasvojil

»Zavedati se moramo, da mila, ki jih lahko kupimo razmeroma poceni, niso naravna in vsebujejo veliko kemikalij. To pa ni dobro niti za nas niti za okolje. Zato vas vabim v čudoviti svet izdelave naravnih mil. Zagotavljam vam, da vas bo v kratkem času zasvojil, tako kot se je to zgodilo meni,« zaključuje Karmen.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
2.1 ° C
4.5 °
0.9 °
88 %
1kmh
40 %
sob
12 °
ned
12 °
pon
9 °
tor
5 °
sre
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano