Da je voda življenje, vemo vsi, a popolnoma zaveda se tega le malo posameznikov. Še posebej v Sloveniji, kjer je kakovostna pitna voda dostopna na vsakem koraku. Tudi zato bo poslanstvo Boštjana Jelovčana, ki je pred dvema letoma med prvimi v Sloveniji postal vodni somelje, še toliko težje. Kaj pravzaprav pomeni ta naziv in kaj počne v praksi, smo povprašali Kamničana, ki ga mnogi poznajo iz Zdravilnega gaja v Tunjicah.
Boštjana voda zanima že dlje časa. Ker imajo v Zdravilnem gaju v Tunjicah polnilnico lastne Žive vode, je veliko časa namenil raziskovanju. »Voda me že od nekdaj privlači. Ko smo imeli prvo ocenjevanje naše vode, smo začeli sodelovati z Blejskim vodnim festivalom in njegovim ustanoviteljem Markom Gajičem. Ugotovila sva, da v Evropi ni institucije, ki bi izobraževala vodne someljeje,« razlaga Boštjan. Tako sta z Markom navezala stike s korejskim vodnim združenjem in se tu tudi začela izobraževati za vodnega someljeja. »Šolanje je trajalo pol leta. Na koncu smo imeli na Bledu test, in sicer tako pisni del kot slepo preizkušanje različnih vrst voda,« razlaga Boštjan.
Ker se je kmalu izkazalo, da je za izobraževanje o vodi veliko zanimanja, med drugim se je tovrstno znanje zdelo zanimivo raznim turističnim delavcem, gostincem in podjetnikom, ki imajo svoje polnilnice vode, sta se Boštjan in Marko odločila, da izobraževanje za vodnega someljeja vzpostavita tudi v Evropi. Z namenom ozaveščanja o vplivu vode na človeka ter o povezanosti vode in gastronomije je bilo lani ustanovljeno Evropsko združenje vodnih someljejev (European Water Sommelier Association oz. EWSA), preko katerega bo jeseni, natančneje v začetku letošnjega oktobra, potekalo šolanje za vodne someljeje. »Zanimanje je relativno veliko, seveda pa se še vedno najdejo prosta mesta. Če koga zanima, se o tem lahko pozanima na www.bledwf.com. Predavali bodo strokovnjaki iz tujine in Slovenije.T udi sam bom v vlogi predavatelja, najbrž bo moje področje voda in zdravje, saj se mi to zdi zelo pomembna tema, hkrati pa se ujema tudi s konceptom našega zdravilnega gaja,« pove Boštjan in poudari, da potek in vsebino izobraževanja ustvarjajo skupaj s korejskim vodnim združenjem. »Na koncu izobraževanja bo test. Pridobljeni certifikat oz. naziv vodnega someljeja bo veljal pet let, po preteku tega obdobja ga bo treba obnoviti, saj se ves čas pojavljajo nova znanja in dognanja. Izobraževanje bomo predvidoma organizirali dvakrat na leto.


Od preizkuševalca do ambasadorja vode
Vodni somelje ima sicer na voljo več funkcij, ki jih lahko opravlja. Lahko je tudi preizkuševalec vode v boljših restavracijah, kar je v tujini že priznan in prepoznaven poklic. A pri tem ne gre za klasično okušanje kot pri vinih, temveč se vodni za oceno, h kateri jedi se prilega določena (ustekleničena) voda, ravna po laboratorijskih testih, ki jih mora imeti vsaka voda na trgu. »Vodni somelje pregleda vsebnost različnih elementov v vodi in na podlagi tega svetuje, ali je bolj primerna za lahke ali težke jedi. K mesu, na primer, se poda voda z višjim TDS, tj. skupno količina raztopljenih trdnih delcev,« razlaga Boštjan, ki pa mu je kot vodnemu someljeju bližji pristop ambasadorja, ki vodo in njene prednosti predstavlja mlajšim generacijam ter razlaga, kaj pomeni za naše življenje in planet. Z nekaj vrtci in šolami je že sodeloval, v prihodnje, ko bo njihov program, ki je sedaj še v fazi razvoja, dokončan, si želi, da bi bilo tega še več. »Otrokom želimo vodo približati in jih ozavestiti, da voda ni le tista tekočina, ki priteče iz pipe. To naredimo skozi zgodbe, da je za otroke zanimivo,« pove Boštjan, ki skupaj z Markom veliko gostuje tudi na dogodkih Ministrstva za zunanje zadeve za tuje goste, kjer predstavljata koncept predstavitev vode najmlajšim ter vzpostavitev in potek šolanja za vodne someljeje v Evropi. Za popularizacijo vode oz. dvig zavedanja, da je voda lahko enakovredna ostalim pijačam, so v sodelovanju s slovenskim barmanom Janom Remcem razvili tudi različne koktajle. »Uporabili smo zgolj naravne sestavine oz. izvlečke iz naravnih sestavin in tako vodo nadgradili ter jo postavili ob bok različnim aperitivom oz. pijačam dobrodošlice.«
Pot je še dolga
Boštjan poudarja, da je pomemben vidik vode tudi njen vpliv na zdravje. »Voda je lahko dobra podpora pri določenih zdravstvenih težavah. To je področje, ki bi mu v prihodnosti lahko posvetili več pozornosti, predvsem v povezavi z zdravilišči, kjer bi lahko obiskovalce seznanili z dobrimi lastnostmi posameznih voda,« meni Boštjan in pove primera, »vsi poznamo vode, ki vsebujejo ogromno magnezija, in vemo, za kakšne težave se uporabljajo. Naša Živa voda ima na primer elemente v takem razmerju, da je dobra za hidracijo telesa in dvig imunskega sistema.«
Da je pot do pravega odnosa do te življenjsko pomembne tekočine še dolga, se Boštjan dobro zaveda. V primerjavi s tujci, ki so presenečeni nad kakovostjo slovenske pitne vode, je ta Slovencem še vedno samoumevna in nanjo ne gledajo kot na dragoceno dobrino. »Že letošnja suša, ki je bila izrazita tudi na našem območju, je pokazala, da bomo v prihodnosti morali spremeniti svoj odnos do vode in bolj paziti pri njeni uporabi,« zaključuje Boštjan.
