petek, 1 decembra, 2023
11.7 C
Kamnik
11.7 C
Kamnik
petek, 1 decembra, 2023
DomovAktualnoV Kamnik so prihrumeli starodobniki

V Kamnik so prihrumeli starodobniki

V Društvu starodobnih vozil Kamnik so konec tedna organizirali Mednarodno revijo starodobnikov. Vozniki iz cele Slovenije, od Prekmurja do Kobarida, nekaj je bilo tudi tujcev, so se v petek zvečer zbrali v Samostanu Mekinje na spoznavam večeru, v soboto zjutraj pa so svoje avtomobile na ogled postavili v centru Kamnika. Po jutranji predstavitvi vseh avtomobilov se je začel uradni del revije, ki ga je povezoval Tone Ftičar, predsednik OI JSKD Kamnik.


»Lani smo praznovali 20-letnico društva. In ob tem smo v Arboretumu naredili lepo razstavo, na kateri je bilo več tisoč obiskovalcev. Letos smo pričakovali več udeležencev iz tujine, a jih tudi zaradi koronavirusa ni. A še vseeno je tu veliko lepih avtomobilov, v obnovo katerih je bilo vloženih več let truda. Zahvaljujem se še županu Mateju Slaparju za sponzorstvo današnje prireditve,« je povedal predsednik Društva Starodobnih vozil Kamnik, Miroslav Vrhovnik.

»Ta prireditev zelo lepo dopolnjuje ostale bogate prireditve. Delovanja članov društva nam kaže način delovanje, ki mu bi morali slediti vsi. V odsluženih avtomobilih vidijo mojstrovino in jih vrnejo v življenje. V Društvu pripravljajo tudi zelo kvalitetne dogodke, kot je danes ta. Upam, da bomo v Kamniku še naprej prepoznavali in ohranjali kulturno dediščino,« je organizatorje pohvalil Luka Svetec, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in šport.

»V mednarodni organizaciji starodobnikov je trenutno več kot milijon članov, ki so organizirani v zveze. Trudimo se ohraniti  starodobnike na cestah, kar zadnje čase, zaradi visokih cen in okoljevarstva, ni tako preprosto.  Pri mednarodni zvezi podpiramo take dogodke,« je spodbudne besede izrekel Janko Uratnik, predstavnik mednarodne organizacije ljubiteljev starodobnikov.

»Ljubitelji starodobnikov ste tisti, ki negujete in skrbite za tehnično dediščino in nazaj v življenje spravljate tisto, kar bi drugi že zavrgli. Spoštovanje zgodovine je plemenito dejanje. In tudi zato v Občini Kamnik to razstavo dojemamo kot enega izmed pomembnejših dogodkov. Hvala vam, da se celoletno napor vlagate v to revijo,« je povedal župan Občine Kamnik, Matej Slapar.

Ob 13. uri so se udeleženci iz Kamnika popeljali na panoramsko vožnjo proti Moravčam in popoldne nazaj v Samostan Mekinje. V nedeljo pa so se pripeljali v park Arboretum Volčji Potok, kjer so pod žgočim soncem na zeleni trati pokazali svoj bolj sproščeni obraz.

Vsak starodobnik ima svojo zgodbo

Na edinstveni reviji v Sloveniji je sodelovalo 65 avtov. Najstarejši je bil izdelan 1906 (Piccolo), najmlajši pa 1990. Nekateri lastniki avtomobilov so se potrudili, da so se oblekli v staromodne obleke iz obdobja izdelave njihovega jeklenega konjička. Na daleč je izstopala družna iz Prlekije z oblekami iz 20. let prejšnjega stoletja. Obleke so vse sešite po naročilu, saj se jih v sodobnih trgovinah ne da dobiti. V svojem avtu Desoto Chrylser so imeli še starinski otroški voziček. Na leto se udeležijo več takih revij in v tem preprosto uživajo. Zanimiva je tudi zgodba lastnikov Buick 5950 iz 1927. »Avto smo naročili preko interneta iz ZDA in nato ga je mož doma predelal.  Prej smo imeli že druge starodobnike. Že možev oče je bil navdušen nad starimi avti,« je povedala lastnica avta in opozorila, da je s starodobnikom kar nekaj dela in stroškov, a če nekoga tako delo veseli, je vse lažje.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi vojaški model Fiat 15, ki so jih med vojno uporabljali Italijani in Britanci. Vozilo je zelo vzdržljivo in robustno, zato so jih vojaški strategi zbrali za prečkanje Sahare. Avto, ki je bil na ogled, je last Gasilskega društva Kobarid in je iz leta 1911. Ima vzdevek Kadorna, po generalu, ki je med spopadi ob Soči, poveljeval italijanskim silam. Vozilo so dobili 1940 in se 20 let z njim vozili na gasilske intervencije. Njegova največja hitrost je 40 km/h, zato ni čudno, da so ga v Kamnik, kot tudi druge najstarejše avte prepeljali s posebno vleko. »Iz podjetja FIAT so nam zanj ponujali veliko denarja, a ga nismo sprejeli. Vožnja z njim je nekaj posebnega,« so navezanost na avto razložili v društvu.

»Svoj avto sem kupil 1990 v Trzinu, zdaj je večinoma časa v garaži, le dvakrat letno se z njim odpeljem na kavo. Vsako leto tudi sodelujem na tej reviji in s tem pomagam pri ohranjanju kulturne dediščine. Ni malo stroškov z vzdrževanjem teh starih avtov, a vsaj za zavarovanje dobite popust,« je povedal ponosni lastnik Mercedes Benza iz leta 1955. Dodal je še, da v starodobnike ne smejo tankati navadnega bencina, temveč mu dodajo svinec in ostale spojine.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
11.7 ° C
17 °
10.9 °
93 %
1kmh
75 %
pet
14 °
sob
13 °
ned
2 °
pon
1 °
tor
5 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano