četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoStarejši in mlajši moramo sodelovati za lepšo prihodnost lokalne skupnosti

Starejši in mlajši moramo sodelovati za lepšo prihodnost lokalne skupnosti

Včeraj so na vrtu Krekovega središča v Komendi predstavili rezultate projekta Z roko v roki in podelili diplome vsem sodelujočim. Dveletni projekt je potekal v sodelovanju ljubljanskega Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje ter komendskega Zavoda Medgeneracijsko središče, in sicer v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Za mesto in vas v šestih občinah (Komenda, Vodice, Medvode, Domžale, Trzin, Mengeš). Vrednost celotnega projekta je 120.000 evrov.


»Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo se pred več kot petnajstimi leti odloči za nakup te hiše, na vrtu katere sedaj stojimo. Obnovili smo jo za sedanje potrebe skupnosti. A brez sodelovanja ne gre. Z Zavodom Medgeneracijsko središče, ki ga vodita Viktorija Drolec in Mojca Šraj, sodelujemo od začetka in smo skupaj izvedli že tri projekte. Zadnji od njih je Z roko v roki,« je povedala direktorica Inštituta Antona Trstenjaka, Ksenija Ramovš. Poudarila je, da je skupni namen teh projektov povečati socialno vključenost vseh prebivalcev v lokalno okolje, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja ter prepričevanje osamljenosti med starejšimi prebivalci.

»Aktivnosti v projektu Z roko v roko so se večinoma že zaključile. V okviru projekta so se izvajale v vseh šestih občinah, ki so vključene v LAS Mesto in vas. Izvedli smo štiri aktivnosti. Zasadili smo vrt medovitih rastlin. Veliko časa so skrbi za vrt posvetli osnovnošolci, imeli smo zeliščarske dejavnosti. V hiši smo ustanovili Unicefovo varno točko za mlade v stiske in tudi Info točko za starejše, kjer dobijo odgovore na svoja vprašanja. Potem pa sta še dve aktivnosti, ki direktno naslavljata medgeneracijsko sodelovanje. V prvi je potekal prenos znanja starejših na m