torek, 28 novembra, 2023
6.8 C
Kamnik
6.8 C
Kamnik
torek, 28 novembra, 2023
DomovAktualnoSkrivnost onkraj zidu

Skrivnost onkraj zidu

Mogočen zid na obrobju Kamnika že več kot stoletje buri domišljijo domačinov in obiskovalcev. Za njim je potekala proizvodnja črnega smodnika. Smodnišnica je imela status varovanega območja, zato tudi tisti, ki so delali tam, niso poznali vseh njenih razsežnosti. Danes, ko je območje odprto, so tukaj svoje mesto našli številni obrtniki, na severnem delu pa je pod okriljem podjetja ETC Adriatic nastal prostor, ki nudi številne aktivnosti in timbilding programe za podjetja. Imenuje se Območje 70, poleg doživetij za večje skupine pa je njihovo poslanstvo tudi ohranjanje industrijske dediščine nekdanje smodnišnice.


Kot mi pove Gregor Ugovšek, solastnik podjetja ETC Adriatic, je bilo zemljišče, kjer leži Območje 70, nekdaj vstopna točka, kamor so pripeljali prve surovine za smodnik. Območje je bilo 160 let strogo zaprto, da niti zaposleni v nekdanji smodnišnici niso smeli stopiti sem. Tukaj je bila železniška postaja in začetek železniške proge, ki je vodila v notranjost smodnišnice. Ekipa, ki jo poleg Gregorja Ugovška sestavljajo še Matjaž Jug, Tomaž Lah in Mitja Špende, je poustvarila staro vstopno postajo s stražarnico, tako da ima obiskovalec že pred vhodom občutek, kako skrbno je bilo območje nekdaj varovano in skrivnostno. Poleg vhoda najdemo mala vrata, ki vodijo v zaščitni bunker. »Tukaj je zemljeni zid, kamor se je delavec umaknil, če bi med mešanjem smodnika slučajno prišlo do nesreče, pomote ali eksplozije,« razloži Gregor, »zemljeni zid usmeri eksplozijo v zrak. Enako nalogo je imel tudi tunel, ki ni raven, temveč je zgrajen cikcak, zaradi česar energija ob eksploziji ni udarila tako silovito in neposredno.«

Zeleno presenečenje za visokim zidom

Danes tod ni več pokov smodnika, temveč le eksplozije energije, doživljajev, športnega zmagoslavja, sodelovanja, aktivnosti in vrhunsko vodenih doživetij. Ko skozi tunel vstopijo na območje, se obiskovalcem razkrije zelena oaza. Tu stojijo objekti iz časa avstroogrske monarhije, med njimi nekdanja sortirnica in bunker. V podjetju ETC Adriatic dajejo velik pomen ohranjanju industrijske dediščine, zato počasi obnavljajo stavbe in urejajo okolico. »Vsebino in zgodovinske objekte želimo obdržati. Ljudje morajo vedeti, kje so, kakšna je zgodovina območja,« poudarja Gregor in dodaja, da je bilo zemljišče ob nakupu opustošeno, »še pred našim lastništvom, je bilo odtujeno vse, kar se je odtujiti dalo. Od kovinskih konstrukcij, elektro inštalacij in nepritrjene lastnine. V stavbah ni bilo niti ene žice, vse smo naredili na novo, odtujeni, odpeljani so bili stroji, posekano je bilo drevje, še trave ni bilo. Vse smo ponovno vzpostavili.«

Prav zeleno presenečenje je tisto, kot opaža Gregor, kar najbolj navduši obiskovalce Območja 70. »Najprej se peljejo ob dolgem betonskem zidu in zdi se, da je zadaj še vedno le industrijsko in degradirano območje. Do našega parkirišča vodi luknjasta makadamska cesta. Nič kaj ugledno. V trenutku, ko obiskovalci vstopijo na območje 70 in zagledajo čudovito zeleno oazo,  večinoma ostanejo brez besed in navdušeni. Ne morejo verjeti, da se za zidom skriva nekaj takega, tako urejenega in pripravljenega za organizacijo doživetij. Na območju 70 se čuti posebna pozitivna energija, skrivnostnost se čuti v naravnem, svežem zraku,« pravi Gregor. Prav zaradi slednje so prostoru nadeli ime Območje 70, ki še poudari občutek mističnosti. Zakaj območje 70? »Glede imena smo veliko debatirali. Beseda območje nam je bila všeč, ker izraža skrivnostnost. Ampak katero številko naj dodamo? Najprej smo razmišljali o številki 93, ker je to oznaka na eni od stavb, ki ležijo na našem območju. V izboru je bila tudi številka 81, ki označuje bunker. Potem pa smo se odločili za 70. Zakaj? Ker je naslov Območja 70 Fužine 70 in si je tako najlažje zapomniti, kje smo,« razloži Gregor.

Od lova za zakladom do človeške frače

Območje 70 na idiličnih 1,6 hektarja sprejme skupine do 500 oseb in ponuja številna doživetja ter edinstvene aktivnosti. Namenjen je izvedbi poslovnih dogodkov, izobraževanj, predstavitvam produktov, piknikom, fantovščinam in ekskluzivnim timbilding programom. Na voljo so pokriti prostor za 120 oseb, edinstven industrijski bar Barutana za 50 oseb, dve parkirišči, športne aktivnosti in muzej. »Naša primarna ciljna skupina so podjetja, zaenkrat v večini slovenska, usmerjamo pa se tudi že v tujino,« pove Gregor. Čeprav lahko dogodek, ki ga organizira ekipa Območja 70, poljubno sestavljate oz. mu dodajate in odvzemate dejavnosti glede na čas in proračun, ki sta na voljo, Gregor opiše celodnevno dogajanje, ki je najbolj zanimivo in za katerega se odloči največ podjetij. »Dobimo se pod nihalko in gremo na Veliko planino. Pri Skodli imamo pastirsko degustacijo, potem gremo s sedežnico do Zelenega roba. Ljudi razdelimo v skupine in začne se lov za zakladom. Opremljeni so s tablicami, na katerih je zemljevid območja in zabavne naloge, ki jih morajo opraviti. Pot jih vodi čez Gradišče do pastirske vasi, kjer jih čakajo pastirske naloge. Imeli smo Fince, ki so tekmovali v pihanju v rog in bili zelo navdušeni. Ena izmed nalog skupini narekuje, da mora posneti zabaven video, ki zahteva obilo kreativnosti in povezovanja ter sodelovanja. Lov za zakladom se zaključi s štruklji pri Sladkem kotu ali na Zelenem robu. Nato se vrnemo v dolino, pridemo na Območje 70, kjer imamo najprej piknik kosilo, potem pa zopet dve uri aktivnosti. Med njimi so najbolj priljubljene človeška frača, zipline, spust z velikanskim zorbom, lokostrelska bitka v areni, nogomet z velikimi čevlji itd. Potem pogledamo videe, ki so jih posneli, podelimo nagrade in že sledi večerni del z zabavo. Ekipa Območja 70 poskrbi za vso hrano in pijačo ter, seveda, organizacijo.« Gregor, ki je kot koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe vključen tudi v projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp, v okviru katerega je bilo pregledanih skoraj sto vodnih izvirov na tem območju, si želi, da bi v prihodnosti v ta dan vključili tudi obisk Kamniške Bistrice in pokušino različnih pitnih voda s tega območja.

Poleg poslovnih organizirajo tudi tehniške (ali športne ter naravoslovne) dneve za šole. »Z učenci izdelujemo rakete na vodnih curek, izdelovali smo tudi že avtomobile, organiziramo pirotehnično delavnico, kjer sodelujemo s pirotehnikom Maretom Pernetom. Vsem ponudimo tudi ognjemet. In kakšen je to ognjemet! Neverjetno! Otroci se zelo zabavajo. Prostora je dovolj, tako da se lahko tudi nemoteno razgibajo na svežem zraku,« pravi Gregor.

Želijo ohraniti duh smodnišnice

Delovanje Območja 70 se je začelo septembra 2020, tako da ga je močno zaznamovala epidemija koronavirusa. »To obdobje je bilo za nas izredno težko, a z virtualnimi timbildingi nam je uspelo ohraniti podjetje zdravo,« pojasni Gregor. Ker jim je vmes, ko je organizacija dogodkov bila dovoljena, ponagajalo še vreme, se nadejajo, da bodo več skupin lahko sprejeli zdaj. Prvi odzivi so zelo obetavni, saj se termini za pomlad in poletje hitro polnijo. Pozitivni pa so tudi odzivi obiskovalcev. »Ljudje so zadovoljni. Območje je nekaj posebnega. Na dogodku je zagotovljena popolna zasebnost, saj je zemljišče umaknjeno od oči javnosti,« poudarja Gregor.

Ekipa Območja 70 ima velike načrte. Letos bodo obnovili fasado sortirnice in stavbe ob njej. Bunker je za silo že urejen, tako da so v njem že potekala predavanja, v prihodnje pa si tu želijo urediti tudi manjši muzej, morda celo mini sobo pobega. »V srednjeročnem načrtu je, da v sortirnici uredimo kongresno dvorano. V našo ponudbo želimo ves čas dodajati kreativne novosti za zabavno dogajanje,« Gregor poudari, da je idej veliko, časa pa vedno premalo. A ključno pri tem je, da želijo ohraniti avtentičnost območja. »Ta prostor, ki nam daje kruh, želimo ohraniti … želimo ohraniti duh smodnišnice, ki se je južno od nas že izgubil. Nekateri pravijo, da je prepozno, a mi menimo, da se s pravo idejo in energijo vedno da,« zaključuje Gregor in vas v Območje 70 vabi že 21. maja, ko bo tukaj v organizaciji kamniške pivovarne Maister brewery potekal Maistrov piknik s koncertom skupine Torul.

Foto: arhiv podjetja ETC Adriatic

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
6.8 ° C
8.5 °
4.2 °
87 %
1kmh
75 %
tor
7 °
sre
3 °
čet
5 °
pet
9 °
sob
3 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovAktualnoSkrivnost onkraj zidu

Skrivnost onkraj zidu

Mogočen zid na obrobju Kamnika že več kot stoletje buri domišljijo domačinov in obiskovalcev. Za njim je potekala proizvodnja črnega smodnika. Smodnišnica je imela status varovanega območja, zato tudi tisti, ki so delali tam, niso poznali vseh njenih razsežnosti. Danes, ko je območje odprto, so tukaj svoje mesto našli številni obrtniki, na severnem delu pa je pod okriljem podjetja ETC Adriatic nastal prostor, ki nudi številne aktivnosti in timbilding programe za podjetja. Imenuje se Območje 70, poleg doživetij za večje skupine pa je njihovo poslanstvo tudi ohranjanje industrijske dediščine nekdanje smodnišnice.


Kot mi pove Gregor Ugovšek, solastnik podjetja ETC Adriatic, je bilo zemljišče, kjer leži Območje 70, nekdaj vstopna točka, kamor so pripeljali prve surovine za smodnik. Območje je bilo 160 let strogo zaprto, da niti zaposleni v nekdanji smodnišnici niso smeli stopiti sem. Tukaj je bila železniška postaja in začetek železniške proge, ki je vodila v notranjost smodnišnice. Ekipa, ki jo poleg Gregorja Ugovška sestavljajo še Matjaž Jug, Tomaž Lah in Mitja Špende, je poustvarila staro vstopno postajo s stražarnico, tako da ima obiskovalec že pred vhodom občutek, kako skrbno je bilo območje nekdaj varovano in skrivnostno. Poleg vhoda najdemo mala vrata, ki vodijo v zaščitni bunker. »Tukaj je zemljeni zid, kamor se je delavec umaknil, če bi med mešanjem smodnika slučajno prišlo do nesreče, pomote ali eksplozije,« razloži Gregor, »zemljeni zid usmeri eksplozijo v zrak. Enako nalogo je imel tudi tunel, ki ni raven, temveč je zgrajen cikcak, zaradi česar energija ob eksploziji ni udarila tako silovito in neposredno.«

Zeleno presenečenje za visokim zidom

Danes tod ni več pokov smodnika, temveč le eksplozije energije, doživljajev, športnega zmagoslavja, sodelovanja, aktivnosti in vrhunsko vodenih doživetij. Ko skozi tunel vstopijo na območje, se obiskovalcem razkrije zelena oaza. Tu stojijo objekti iz časa avstroogrske monarhije, med njimi nekdanja sortirnica in bunker. V podjetju ETC Adriatic dajejo velik pomen ohranjanju industrijske dediščine, zato počasi obnavljajo stavbe in urejajo okolico. »Vsebino in zgodovinske objekte želimo obdržati. Ljudje morajo vedeti, kje so, kakšna je zgodovina območja,« poudarja Gregor in dodaja, da je bilo zemljišče ob nakupu opustošeno, »še pred našim lastništvom, je bilo odtujeno vse, kar se je odtujiti dalo. Od kovinskih konstrukcij, elektro inštalacij in nepritrjene lastnine. V stavbah ni bilo niti ene žice, vse smo naredili na novo, odtujeni, odpeljani so bili stroji, posekano je bilo drevje, še trave ni bilo. Vse smo ponovno vzpostavili.«

Prav zeleno presenečenje je tisto, kot opaža Gregor, kar najbolj navduši obiskovalce Območja 70. »Najprej se peljejo ob dolgem betonskem zidu in zdi se, da je zadaj še vedno le industrijsko in degradirano območje. Do našega parkirišča vodi luknjasta makadamska cesta. Nič kaj ugledno. V trenutku, ko obiskovalci vstopijo na območje 70 in zagledajo čudovito zeleno oazo,  večinoma ostanejo brez besed in navdušeni. Ne morejo verjeti, da se za zidom skriva nekaj takega, tako urejenega in pripravljenega za organizacijo doživetij. Na območju 70 se čuti posebna pozitivna energija, skrivnostnost se čuti v naravnem, svežem zraku,« pravi Gregor. Prav zaradi slednje so prostoru nadeli ime Območje 70, ki še poudari občutek mističnosti. Zakaj območje 70? »Glede imena smo veliko debatirali. Beseda območje nam je bila všeč, ker izraža skrivnostnost. Ampak katero številko naj dodamo? Najprej smo razmišljali o številki 93, ker je to oznaka na eni od stavb, ki ležijo na našem območju. V izboru je bila tudi številka 81, ki označuje bunker. Potem pa smo se odločili za 70. Zakaj? Ker je naslov Območja 70 Fužine 70 in si je tako najlažje zapomniti, kje smo,« razloži Gregor.

Od lova za zakladom do človeške frače

Območje 70 na idiličnih 1,6 hektarja sprejme skupine do 500 oseb in ponuja številna doživetja ter edinstvene aktivnosti. Namenjen je izvedbi poslovnih dogodkov, izobraževanj, predstavitvam produktov, piknikom, fantovščinam in ekskluzivnim timbilding programom. Na voljo so pokriti prostor za 120 oseb, edinstven industrijski bar Barutana za 50 oseb, dve parkirišči, športne aktivnosti in muzej. »Naša primarna ciljna skupina so podjetja, zaenkrat v večini slovenska, usmerjamo pa se tudi že v tujino,« pove Gregor. Čeprav lahko dogodek, ki ga organizira ekipa Območja 70, poljubno sestavljate oz. mu dodajate in odvzemate dejavnosti glede na čas in proračun, ki sta na voljo, Gregor opiše celodnevno dogajanje, ki je najbolj zanimivo in za katerega se odloči največ podjetij. »Dobimo se pod nihalko in gremo na Veliko planino. Pri Skodli imamo pastirsko degustacijo, potem gremo s sedežnico do Zelenega roba. Ljudi razdelimo v skupine in začne se lov za zakladom. Opremljeni so s tablicami, na katerih je zemljevid območja in zabavne naloge, ki jih morajo opraviti. Pot jih vodi čez Gradišče do pastirske vasi, kjer jih čakajo pastirske naloge. Imeli smo Fince, ki so tekmovali v pihanju v rog in bili zelo navdušeni. Ena izmed nalog skupini narekuje, da mora posneti zabaven video, ki zahteva obilo kreativnosti in povezovanja ter sodelovanja. Lov za zakladom se zaključi s štruklji pri Sladkem kotu ali na Zelenem robu. Nato se vrnemo v dolino, pridemo na Območje 70, kjer imamo najprej piknik kosilo, potem pa zopet dve uri aktivnosti. Med njimi so najbolj priljubljene človeška frača, zipline, spust z velikanskim zorbom, lokostrelska bitka v areni, nogomet z velikimi čevlji itd. Potem pogledamo videe, ki so jih posneli, podelimo nagrade in že sledi večerni del z zabavo. Ekipa Območja 70 poskrbi za vso hrano in pijačo ter, seveda, organizacijo.« Gregor, ki je kot koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe vključen tudi v projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp, v okviru katerega je bilo pregledanih skoraj sto vodnih izvirov na tem območju, si želi, da bi v prihodnosti v ta dan vključili tudi obisk Kamniške Bistrice in pokušino različnih pitnih voda s tega območja.

Poleg poslovnih organizirajo tudi tehniške (ali športne ter naravoslovne) dneve za šole. »Z učenci izdelujemo rakete na vodnih curek, izdelovali smo tudi že avtomobile, organiziramo pirotehnično delavnico, kjer sodelujemo s pirotehnikom Maretom Pernetom. Vsem ponudimo tudi ognjemet. In kakšen je to ognjemet! Neverjetno! Otroci se zelo zabavajo. Prostora je dovolj, tako da se lahko tudi nemoteno razgibajo na svežem zraku,« pravi Gregor.

Želijo ohraniti duh smodnišnice

Delovanje Območja 70 se je začelo septembra 2020, tako da ga je močno zaznamovala epidemija koronavirusa. »To obdobje je bilo za nas izredno težko, a z virtualnimi timbildingi nam je uspelo ohraniti podjetje zdravo,« pojasni Gregor. Ker jim je vmes, ko je organizacija dogodkov bila dovoljena, ponagajalo še vreme, se nadejajo, da bodo več skupin lahko sprejeli zdaj. Prvi odzivi so zelo obetavni, saj se termini za pomlad in poletje hitro polnijo. Pozitivni pa so tudi odzivi obiskovalcev. »Ljudje so zadovoljni. Območje je nekaj posebnega. Na dogodku je zagotovljena popolna zasebnost, saj je zemljišče umaknjeno od oči javnosti,« poudarja Gregor.

Ekipa Območja 70 ima velike načrte. Letos bodo obnovili fasado sortirnice in stavbe ob njej. Bunker je za silo že urejen, tako da so v njem že potekala predavanja, v prihodnje pa si tu želijo urediti tudi manjši muzej, morda celo mini sobo pobega. »V srednjeročnem načrtu je, da v sortirnici uredimo kongresno dvorano. V našo ponudbo želimo ves čas dodajati kreativne novosti za zabavno dogajanje,« Gregor poudari, da je idej veliko, časa pa vedno premalo. A ključno pri tem je, da želijo ohraniti avtentičnost območja. »Ta prostor, ki nam daje kruh, želimo ohraniti … želimo ohraniti duh smodnišnice, ki se je južno od nas že izgubil. Nekateri pravijo, da je prepozno, a mi menimo, da se s pravo idejo in energijo vedno da,« zaključuje Gregor in vas v Območje 70 vabi že 21. maja, ko bo tukaj v organizaciji kamniške pivovarne Maister brewery potekal Maistrov piknik s koncertom skupine Torul.

Foto: arhiv podjetja ETC Adriatic