torek, 5 julija, 2022
28.1 C
Kamnik
28.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
28.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
28.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
28.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovAktualnoMoč za spremembe nosimo v sebi

Moč za spremembe nosimo v sebi

Življenje nam včasih na pot postavi preizkušnje, zaradi katerih se ustavimo, morda ozremo okrog sebe in premislimo, kje smo ter kam gremo. Pogosto tako hude, kot je bolezen. To se je zgodilo tudi Simoni Zagorc, ki sta je bolezen in hkrati pojav epidemije koronavirusa, ki je temeljito spremenila družbo kot celoto in odnose v njej, spodbudila, da je začela pisati. O spremembah, prevzemanju nadzora nad svojimi odzivi, odnosih, komunikaciji … Sprva je pisala zapiske, a jih je kasneje na prigovarjanje domačih zbrala v knjigo Izbira je tvoja z vsebino, ki vodi v bolj zdrave odnose ob ohranjanju stika s samim seboj. Kot pravi Simona, je knjiga namenjena vsem, ki se na določeni točki življenja sprašujejo – zakaj. In le kdo med nami se ne?


»Koronavirus je predstavljal velik izziv za celotno družbo. Ko sem opazovala, kako se ljudje odzivajo na to spremembo, s kakšnim strahom in nelagodjem ter odporom, sem ugotovila, da nekaj ni v redu. Zato sem začela raziskovati soočanje s spremembami skozi to perspektivo. Sprejemanje sprememb in odločitev za svoja ravnanja predstavlja izziv za prav vsakega izmed nas,« pravi Domžalčanka, ki je kot socialna pedagoginja dolga leta delala s težko zaposljivimi osebami, po bolezni pa ugotovila, da mora zamenjati področje dela, če želi ozdraveti. Vmes je prišla epidemija koronavirusa, ki jo je še dodatno spodbudila k razmišljanju o sebi. Začela je iskati odgovore na svoj zakaj in na podlagi spoznanj, za katera je ugotovila, da ji pomagajo pri razumevanju dogajanj v sebi in drugih, je nastala knjiga. Čeprav je slednja njen prvenec za splošno javnost, je svoje strokovno znanje in izkušnje že delila v raznih priročnikih za učitelje in svetovalne delavce ter v učbenikih, študijah in programih. »Ko sem začela pisati, sem vso literaturo, ki jo v knjigi omenjam, prebrala še enkrat,« pove danes zdrava 53-letnica, ki je knjigo začela pisati zaradi svojih štirih otrok. Želela jim je namreč ponuditi smernice zdravega življenja. Ko so otroci in partner prebrali knjigo, so se strinjali, da je vsebina tako bogata, da bi bilo škoda, če jo zadržijo le za sebe, saj so menili, da bi ugotovitve bile dobrodošle vsakomur. »Vsebino sem poenostavila, pisala sem poljudno,« pravi Simona, »tako da je razumljiva in zanimiva za širšo javnost.«

Skozi razumevanje samega sebe do bolj zadovoljujočih odnosov

Knjiga je namenjena vsem, ki želijo bolje razumeti dogajanja v sebi in drugih ter poskrbeti, da bodo odnosi in komunikacija s seboj in najbližjimi še bolj sproščeni, iskreni in zadovoljujoči. Njena vsebina je razdeljena na dva dela. V prvem delu je povzetek nekaterih teoretičnih spoznanj o osnovnih psiholoških procesih, ki so prikazani skozi glavne mejnike življenja: otroštvo, partnerstvo, vzgoja. Vse skupaj je podprto z zgodbo oz. praktičnim primerom, tako da je vsebina za bralca bolj razumljiva in zanimiva. »Raziskujem, kako se ljudje oblikujemo skozi vzgojo, kako je oblikovan naš miselni svet, ki ga lahko razumemo in spremenimo le mi sami. Ker ljudje na splošno ne maramo sprememb, sem opisala, kako delujejo naši možgani, ki so kot računalniški trdi disk, ves čas meljejo, a pomembno je, da se ob tem zavedamo, da vse misli, ki se pletejo po naših možganih, niso vredne naše pozornosti,« pojasnjuje Simona in dodaja, da ob velikih preizkušnjah, kar je epidemija covida-19 nedvomno bila, ljudje dobimo (negativen) občutek, da nimamo vpliva, kar pa seveda ni res. »Zato sem hotela poudariti, da so vsa razmišljanja v nas, da je izbira v nas samih. Zaradi vzgoje naših staršev imamo določene predstave, misli, osebnost, a kot odrasli ljudje imamo možnost vse to prevetriti in se odločiti, če vzorci, po katerih živimo, še delujejo za nas ali ne,« razlaga Simona. Temu je dodan še del o komunikaciji, saj se skozi njo zrcali naš odnos – tako do samih sebe kot do drugih.

V drugem delu knjige je kratek opis metod in tehnik, ki nam pomagajo ohraniti stik s seboj, kot so avtogeni trening, tapkanje, čuječnost, vizualizacija itd., ki jih je Simona izbrala na podlagi lastnih izkušenj; v knjigi tudi zapiše, kako so pomagali njej. »Ustvarjanje in ohranjanje čustvene oddaljenosti v trenutkih soočanja s konfliktno situacijo, zdravega odnosa do sebe, do drugih in z drugimi, so le nekatere prednosti, ki jih vidim z rednim prakticiranjem predstavljenih vaj,« pravi Simona.

V tem delu najdemo tudi seznam konkretnih vprašanj, s pomočjo katerih sestavimo sliko, kje v tem trenutku smo. »Ljudje živimo hitro in ne vidimo celote. Temu so namenjena vprašanja, ki zaokrožijo celotno zgodbo, da se človek zopet vrne na začetek in začne iskati dodatne odgovore,« pravi avtorica. Knjiga se zaključuje z delom o čustvih, saj je, kot meni Simona, zelo pomembno, da zmoremo svoja čustva tako začutiti kot tudi prepoznati.

Po poti sprememb do novih izzivov

Knjiga je napisana enostavno in razumljivo ter, kot smo že omenili, vsebina je podprta s primerom. »Bralca želim navdušiti, da se sooči s spremembami na drugačen način,« pravi Simona, ki danes na svojo bolezen gleda s hvaležnostjo. Prisilila jo je v velike spremembe – poleg pisanja knjige se je pred kratkim namreč podala tudi na pot samostojnega podjetništva, v katerem se bo osredotočila na svetovanje. Nanjo se lahko obrnejo prav vsi, našteva Simona: »Od najstnikov, ki se borijo za svoj prostor v svetu, do njihovih staršev. Pa starši, katerih otroci odraščajo in odhajajo, zato morajo sprejeti prazno gnezdo. To spremembo je treba predelati in z življenjem nadaljevati na zdrav način, nikakor ne z vzbujanjem krivde otrokom, da so šli, temveč z veseljem in spoznanjem, da so odlično opravili svojo starševsko vlogo, ker so otroci dokončali šolo, našli službo in partnerja. Na voljo sem tudi starejšim, ki se soočajo s pričakovanji svojih otrok glede čuvanja vnukov: kje je meja, kdaj reči ne, na kakšen način reči ne, kdaj je tisti čas, ko res poskrbiš zase, ko se zaveš, da je življenje eno in se začne ter tudi konča. Da je ta del življenja, ko si svojo starševsko vlogo že opravil, tisti čas, ko poskrbiš zase: na kakšen način, brez občutkov krivde, ampak z veseljem do ljubezni in življenja.«

Življenje je lepo, če …

Knjiga je med bralci že naletela na zelo pozitivne odzive. Poleg vseh uvidov, ki jih prinaša, je namreč tudi uporabna, saj se k njeni vsebini bralec lahko vedno znova vrača po nove odgovore. Knjigo, ki je izdana v samozaložbi, lahko naročite na elektronskem naslovu simona.zagorc2@gmail.com. V prihodnje avtorica načrtuje tudi predstavitve in delavnice, za termine jo na zgornji elektronski naslov lahko kontaktirate že sedaj.

»Prevečkrat pozabljamo, da je življenje pravzaprav lepo, saj nenehno, vsak dan sproti ponuja priložnost, da izberemo najboljši košček … In sploh ni komplicirano, če zmoremo upoštevati nekatere osnove,« nam za zaključek na srce polaga Simona. Izbira pa je seveda vaša.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
28.1 ° C
30.6 °
26.9 °
52 %
3.6kmh
40 %
tor
28 °
sre
27 °
čet
27 °
pet
24 °
sob
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano