nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
DomovAktualnoMladi arhitekti bodo v smodnišnici uredili prizorišče festivala Kamfest

Mladi arhitekti bodo v smodnišnici uredili prizorišče festivala Kamfest

V kamniški smodnišnici se v ponedeljek začenja Urbana akademija. 16 študentov iz vse Slovenije, mladih arhitektov in oblikovalcev, bo en teden živelo v Kamniku in  ustvarjalo urbano opremo za letošnji festival Kamfest ter bodoči javni prostor, ki bo na območju smodnišnice ostal odprt tudi po koncu festivala.


Festival Kamfest, ki bo letos potekal med 5. in 13. avgustom, v kamniški smodnišnici spet odpira  festivalsko prizorišče, na katerem bodo med drugim nastopili Repetitor, Pantaloons, Vazz in dvojec freekind. Na arhitekturni delavnici, ki bo potekala pod mentorstvom neprofitnega urbanističnega studia Prostorož, bodo študenti arhitekture, krajinske arhitekture in oblikovanja odprli del zidu in uredili odprti prostor, kjer bo potekal festival. Študenti bodo ponovno uporabili beton, ki ga bodo odstranili iz zidu. Z drugimi najdenimi predmeti in odpadnimi materiali iz smodnišnice bodo izdelali klopi, prostore za druženje in drugo originalno urbano opremo, ki bo najprej služila obiskovalcem festivala Kamfest, po koncu festivala pa bo ostala na lokaciji.

Enotedenska arhitekturna delavnica je nastala v partnerstvu  neprofitnega urbanističnega studia studia Prostorož, Centra za kreativnost in organizacij, zbranih v Kreativno četrt Barutana (MC Kotlovnica, KD Priden Možic, Štajn in Javni zavod za kulturo Kamnik).

Za zidom smodnišnice nastaja živahna kreativna četrt

Bivšo tovarno smodnika in središče Kamnika loči betonski zid, ki je desetletja preprečeval dostop na območje in ločeval mesto od tovarne. Po propadu industrije so bili številni prostori za zidom dolga leta zapuščeni. Leta 2020 so jih arhitekti iz skupine Mladi Štajn odprli za obiskovalce festivala Kamfest, ki so lahko zid preplezali po velikih rumenih stopnicah. Leto kasneje je Občina Kamnik odkupila objekt ključavničarske delavnice, ki zdaj postaja nova lokacija za kulturne in kreativne dejavnosti. V Kreativni četrti Barutana (kot Kamničani rečejo smodnišnici) letos že tretje leto stoji eden od odrov festivala Kamfest, lokacija pa vsako leto sprejme več obiskovalcev. Posebnost prizorišča so arhitekturne intervencije v prostor, ki se vsako leto spreminjajo.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.7 ° C
3.2 °
1.4 °
93 %
1kmh
100 %
ned
5 °
pon
7 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano