četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoKo je prišel klic na pomoč, so vse pustili in tekli

Ko je prišel klic na pomoč, so vse pustili in tekli

S temi besedami je delovanje bratov Erjavšek, začetnikov organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem, opisal France Malešič, zaslužni član Društva GRS Kamnik in prava enciklopedija gorskega reševanja na tem območju. Tako so delovali gorski reševalci pred stotimi leti in enako je še danes. Društvo GRS Kamnik temelji na prostovoljstvu in opravlja humanitarno dejavnost gorske reševalne službe v občinah Kamnik, Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin. Letos mineva 100 let od začetkov organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem; obletnico bodo kamniški gorski reševalci obeležili s številnimi prireditvami, nadejajo pa se tudi, da bodo do poletja dokončno uredili nove prostore in okolico ob novem objektu na severnem delu nekdanje smodnišnice.


Za začetek organiziranega delovanja gorskega reševanja na Kamniškem se šteje 22. junij 1922. Takrat je bila ustanovljena Rešilna postaja Kamnik, predhodnica današnjega društva GRS. Nastala je iz skupine reševalcev iz doline Kamniške Bistrice, ki je na pobudo Slovenskega planinskega društva začela organizirano reševati (bolj podrobno zgodovino organiziranega gorskega reševanja si lahko preberete na koncu članka). Danes Društvo GRS Kamnik šteje 58 članov, od tega je osem zaslužnih članov in pet izrednih članov, 40 pa je aktivnih članov z licenco. Kamniško društvo sodi med večja reševalna društva, tako po številu članov kot po velikosti območja, kjer delujejo, in številu intervencij. Slednje iz leta v leto narašča. Lani je bilo na območju GRS Kamnik 49 intervencij, pri 21 je sodeloval tudi helikopter. Približno četrtina vseh akcij, kakšno leto pa se ta delež dvigne celo do 40 %, je vezana na Veliko planino. Število nesreč in intervencij se dviga premo sorazmerno z večanjem števila obiskovalcev v gorah in aktivnosti v naravi. Kot opažajo kamniški gorski reševalci, so vzroki za nesreče različni, od nepripravljenosti in neizkušenosti do precenjevanja svojih sposobnosti ter neznanja pravilne uporabe opreme, četudi jo pohodniki imajo.

Novinarska konferenca Društvo GRS Kamnik, april 2022
Novinarska konferenca Društvo GRS Kamnik, april 2022. Od leve: France Malešič, zaslužni član Društva GRS Kamnik, Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik, in Vladimir Habjan, član Društva GRS Kamnik.

Novi