nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
nedelja, 4 decembra, 2022
DomovAktualnoKaj se zgodi z odpadno vodo, ko zapusti naše domove?

Kaj se zgodi z odpadno vodo, ko zapusti naše domove?

Med Kamniško Bistrico in štajersko avtocesto so pred več kot 30 leti postavili Centralno čistilno napravo Domžale-Kamnik. Od takrat naprej je doživela veliko nadgradenj, dandanes pa poskrbi za čiščenje komunalne, industrijske in padavinske odpadne vode iz občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem. Je četrta največja čistilna naprava v Sloveniji. Očisti odpadno vodo, iz cevi vseh priključenih prebivalcev in večjih industrijskih virov.


Kako poteka čiščenje?

Na čistini napravi čiščenje vode, ki priteče po glavnem kanalu poteka v treh stopnjah. Prvo je mehansko čiščenje, kjer se iz odpadne vode izločijo vsi večji in manjši plavajoči ter vsadljivi delci, večji od treh milimetrov, kot so kamni. Nato voda steče v maščobnik in peskolov, kjer se manjši delci usedejo.

Sledi druga aerobna biološka stopnja, pri kateri se izkoristi samočistilna sposobnost rek, le da so tu procesi intenzivirani in kontrolirani. Mikroorganizmi razgradijo organsko snov do ogljikovega dioksida in vode. Razgradijo tudi fosforjeve in dušikove snovi, ki jih potrebujejo za življenje. Nastane tudi biomasa, ki se izloči deloma kot presežno blato, ki se prečrpa v gnilišča. V naslednji, anaerobni stopnji se organska snov v pogojih brez kisika, pri 30 stopinjah v gniliščih pretvori v bioplin in pregnito blato. Z bioplinom v čistilni napravi pokrijejo do 70 odstotkov potreb po električni energiji in vso toplotno energijo.

Centralna čistilna naprava Domžale‐Kamnik lahko letno sprejme do 9 milijonov m3 odpadne vode. V procesu nastane letno okoli 4 tisoč ton odpadnega blata, proizvede pa se okoli 3 milijone kilovatnih ur električne energije. Vsi postopki čiščenja so stalno pod nadzorom.

Kako se Čistilna naprava financira?

Čistilna naprava se financira iz komunalnega, prispevka, ki ga plačujejo prebivalci občin predvsem ter iz sprejema tekočih odpadkov, kot so greznične gošče, blato malih komunalnih čistilnih naprav in ostali tekoči odpadki.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.7 ° C
3.2 °
1.4 °
93 %
1kmh
100 %
ned
5 °
pon
7 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano