torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
DomovAktualnoGlavna tema otroškega parlamenta je bilo duševno zdravje mladih

Glavna tema otroškega parlamenta je bilo duševno zdravje mladih

Včeraj opoldan se je v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica zbralo 22 otrok iz tretje triade sedmih kamniških osnovnih šol. V dopoldanskem delu so po skupinah snovali predloge, kako izboljšati duševno zdravje otrok in mladih, kasneje pa so v dvorani občinskega sveta o teh predlogih tudi glasovali. Parlament take vrste je bil organiziran prvič po desetih letih.


Otroški parlament, ki je bil v Kamniku organiziran prvič po desetih letih, je program vzgoje otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo. Otroke spodbujajo k sodelovanju v družbenem življenju (participacija) in izobražujejo o človekovih in državljanskih pravicah. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v večini osnovnih šol po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu.

V Mladinskem centru Kotlovnica so na začetku otroke nagovorili tudi pomembni gostje. Najprej je kamniški župan Matej Slapar zbranim povedal več o svoji politični poti in razodel, da je v politiko vstopil, ker je želel nekaj spremeniti. Nato je svojo zgodbo učencem povedala mlada Kamničanka Pavla Zabret. Govorila je o velikem pomenu, ki ga je imela skupnost v Kotlovnici za njeno duševno zdravje ter o  številnih stvareh, ki jih počne danes.

Vodja letošnjega Otroškega parlamenta na občinski ravni je bila svetovalna delavka Osnovne šole Stranje Sanja Klemenc, v Kotlovnici pa sta nad celotno izvedbo bedela Goran Završnik in Rok Kosec. Otroci so v petih tematskih skupinah pripravili po dva sklepa, nato pa so z dvigovanjem rok v občinski sejni sobi enega tudi izglasovali.

Po sklopih predstavljamo izglasovane predloge za izboljšanje duševnega zdravja.

Zdravstvo: Predlagamo, da psiholog iz zdravstvenega doma redno obiskuje šole in sodeluje tudi pri sistematskih pregledih.

Šolstvo: Predlagamo šolski svetovalni krožek.

Javni prostor: Predlagamo, da ne gradi novih trgovin in namesto teh zgradi, uredijo zelene površine in infrastruktura, namenjena mladim (npr. skatepark).

Mediji in informiranje: Predlagamo Dan duševnega zdravja na šoli.

Osebni prostor: Predlagamo vzpostavitev zunanjih parkov (z nadstreški in klopmi) kot prostor druženja mladih.

Naslednje leto se bodo pogovarjali o tem, koliko predlogov je bilo upoštevanih, tako na ravni šol, kot na ravnih občine. Na regijskem otroškem parlamentu pa bosta občino Kamnik zastopala Karolina in Filip.

Po koncu je Rok Kosec predstavil tudi Strategijo razvoja na področju mladih v občini Kamnik za obdobje 2022- 2026, saj s poznavanje strategije lahko mladim pomaga uresničiti njihove predloge.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
few clouds
17.7 ° C
17.9 °
17 °
36 %
1.5kmh
20 %
tor
15 °
sre
18 °
čet
18 °
pet
16 °
sob
10 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano